Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Sárika néni nélkül nincs mérkőzés

Sorozatunkban olyan embereket keresünk meg, akik a saját szakterületükön, sportágukban edzőként, pedagógusként, testnevelőként maradandót alkottak. Nagyon sok játékost, köztük világbajnokot tanított meg a teke alapjaira a 80. születésnapját egy hete ünneplő Szamosszegi Béláné Sárika néni, aki nélkül nincs Kalmár Motor- vagy Szegedi TE-bajnoki.
Szamosszegi Béláné
Szamosszegi Béláné. Fotó: Frank Yvette

Saját névre szóló helye van az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. Ez már azt jelenti, hogy tisztelik. Szamosszegi Béláné, azaz egyszerűen csak Sárika néni ha csak teheti, ott van a Szegedi TE és a Kalmár Motor tekecsapatának bajnokijain. Éppen egy ilyen alkalommal, az elmúlt csütörtökön ünnepelte a 80. születésnapját. A Szeged városi amatőr bajnokságban szereplő Kalmár Motor együttese nem is hagyta ki a lehetőséget, és egy 2013-as csapatnaptárral lepte meg, illetve az egyik játékos, Ótott Katalin egy tortát sütött – kilenc marcipán tekebábuval a tetején.

Mészáros István és Kakuk Levente készítette el a papírt, amelyet a megszokott helyemre tettek. Ott ülök a meccseken, akár a világbajnok szegedi fiúkról, akár a városi amatőr bajnokságban szereplő Kalmár Motor csapatáról van szó. Közel a kijárat, jön egy kis friss levegő, látom a táblát és az eredményeket is. Azt mondják, nélkülem el sem kezdődik egyik meccs sem – mondta nevetve Sárika néni. – Kiváló sorom van, hiszen jó a hangulat, elfogadnak a lányok, és sok az olyan tanítvány, aki nálam kezdte a tekézést.


Kevesen tudják, hogy Sárika néni 1964-ben csapatban Európa-bajnok lett. – Munka mellett csináltam a tekét, ám rá kellett jönnöm, hogy a kettő együtt nem működik. Így is 45 éves koromig sportoltam, ám amikor a Picknél osztályvezető lettem, ahol egyébként 33 évet dolgoztam, abbahagytam. Nyertünk bajnokságot, voltam Eb-első, szóval nem panaszkodom. Ezután edzősködtem, a tanítványok közül ifjúsági világbajnok lettÓtott Kati, míg nemrég felnőtt világbajnoki címnek örülhetett Tímár Edina. Nálam kezdte Vidács Györgyné, akit meggyőztem arról, hogy ezt a szép sportot válassza. És lám: négyszeres világbajnoknak vallhatja magát. Karsai Lászlónak és Bódi Tibornak szintén voltam edzője, szóval a fiúk között is volt tanítványom. Rengeteget változott a sportág – előnyére. A hatvanas, hetvenes években a régi SZAK-pályán, az egykori Juhász Gyula Művelődési Házban olyan hideg volt, hogy két dobás között zsebre tettük a kezünket. Sajnálom, hogy nincs olyan sikeres női csapat Szegeden, mint amilyenek a fiúk. Ha összeszednénk azokat, akik más városban játszanak, nagyon jó kis női együttes lehetne, de tudom, ehhez pénz kell – vélte Szamosszeginé.

Azt is kevesen tudják, hogy Sárika néni egyik unokája a labdarúgó Szamosszegi Gábor, aki jelenleg Szigetszentmiklóson játszik, nem mellékesen a Nemzeti Sport gyakornoka.

– Örülök Gabi sikereinek, az volt minden vágya, hogy az országos sportnapilaphoz tartozzon, legutóbb pedig a labdarúgó-sérülésekről írt egy érdekes cikket – méltatta fiúunokáját.

Szamosszegi Béláné még 80 évesen is aktív, jellegzetes, segítő szándékú hangja gyakran betölti az újszegedi létesítményt. – Amíg a tekepályára lemegyek, addig nincs baj, bár most kihagyom a Kalmár Motor bajnokiját, mert egy kicsit megfáztam, és nem akarom megfertőzni a csapat játékosait – mondta nevetve Sárika néni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel Ferencet csábítja edzőnek a Szeged 2011

Lengyel Ferencet, a labdarúgó NB II Keleti csoportjában szereplő Szeged 2011 csábítja. Tovább olvasom