Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sárközi Róbert: A ketrecharc igenis sport

A delmagyar.hu vendégeként Sárközi Róbert Európa-bajnok ketrecharcos válaszolt az olvasók kérdéseire. Kiütésekről, elismertségről, félelemről, tervekről mesélt a szegedi sportember.

pistu: Gyűlöli vagy tiszteli-e ellenfelét, akivel küzdenie kell?

Sárközi Róbert: Tisztelem. Ez kölcsönös dolog. Sok edzésmunka áll mindenki mögött, a meccs után elismeri mindenki a győztest, hogy jobb volt.

lacee: Belegondolt-e már abba, hogy maradandó károsodást is okozhat ellenfelének?
levisz: Okozott/szenvedett már komolyabb sérülést?

Sárközi Róbert: Végül is minden sportban vannak sérülések, a Forma-1-ben halálos balesetek is vannak, győzni megy sportoló, és ebben sajnos benne vannak a sérülés veszélyei, ezt minden sportoló vállalja. Igen, szenvedtem komolyabb sérülést, kiütöttek már, eszméletvesztés, agyrázkódás, orrtörés, és én is ütöttem már ki ellenfelem. Maradandó sérülés egyik oldalról sem történt. Bármennyire is brutálisnak tűnik ez a ketrecharc, azért itt felkészült versenyzők küzdenek, és nem szokott nagyobb baj történni.

financ: Mennyit lehet keresni ezzel a sporttal?

Sárközi Róbert: Sajnos Magyarországon egyik sporttal sem lehet nagyon. Igazából a sportolót nem a pénz motiválja, hanem a versenyzés szépségei, érzési, ezek megfizethetetlen dolgok. Külföldön ilyen szinten már nagyon jól keresnek.

imre: Van doppingvizsgálat ebben a sportba?

Sárközi Róbert: Igen, van. Nagyon komolyan veszik ezt. Külföldön például 3 napig kórházban kell teszteken részt venni, míg Magyarországon ez még nincsen, csak orvosi vizsgálatokat végeznek. Mivel én szinte csak külföldön versenyzem, mindig orvosi kontroll alatt vagyok.

Sárközi Róbert szerkesztőségünk vendége. Fotó: Segesvári Csaba
Sárközi Róbert szerkesztőségünk vendége. Fotó: Segesvári Csaba


naneeee: Szerinted ez tényleg sport?

Sárközi Róbert: Igen, szerintem ez egy sport, mivel ebben minden küzdősport részt vesz. Ez egy összetett sport, mivel itt mindent tudnod kell ahhoz, hogy győzni tudjál. Igaz, a szabályrendszer ki van tolva, ezért is élethű, nincsen benne kamu. Ezekben a versenyekben olimpiai bajnokok is részt vesznek, ha nem lenne ez sport, ők se küzdenének, harcolnának benne. Ide átlag ember nem is nevezhet, komoly sportmúlttal, edzésmúlttal kell rendelkezni.

street: Hogyan lehet készülni erre?

Sárközi Róbert: A meccs előtt 5 hetes edzésprogrammal készülünk rá, napi 2 edzéssel. Különböző napokon különböző edzésekre járunk le: futó, erőnléti, box, thai box, jiu-jitsu, judo, birkózás. MMA-edzéssel végződik az egész, amiben mindent összerakunk. Lelkileg az edzők, a menedzserem nagyon sokat segítenek.

márti: A családodból valaki végig bírt már nézni egy meccsedet is?

Sárközi Róbert: Igen, sőt most az öcsém meccselni fog az amatőrök között. Nagyon bízom benne, sokat készült erre. Anyukám meg azt mondja, hogy inkább a sport, az edzőterem, a meccsek, mint a kocsma, a drog és az utcai balhék. Amikor Szegeden van, ő is megnéz, és szorít. Sőt, a húgom is, úgyhogy szinte az egész család drukkol.

kex: A csajok buknak a ketrecharcosokra?

Sárközi Róbert: Szerintem minden sportolóra buknak a csajok, mert sportolni kell, kiegyensúlyozott életet hoz.

dani: Bosszúálló vagy?

Sárközi Róbert: Nem. Egy sportoló a sportban találja meg energiája levezetését.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba


kertec: Harcosként a tengerentúlon is megfordultál már. Ott hogy néz ki a show?

Sárközi Róbert: Hatalmas show van. Ott többnyire kaszinókban játszódik, és nagyon nagy médiakampánnyal jár. Nagyon fel van fújva, és a sportolók is nagyobb megbecsülésnek örvendenek. Ahhoz, hogy kijusson oda az ember, egy jó menedzser kell és eredmények, hiszen ott sokan azt sem tudják, hol van Magyarország. Nagyon meg kell küzdeni azért, hogy bekerüljön valaki. Én úgy érzem, már elértem annyit, hogy tudják, kik vagyunk.

gödény: Mint sporttársaid közül páran, te is dolgoztál az éjszakában?

Sárközi Róbert: Igen, sajnos itt Magyarországon a jó küzdősportosok annyit tudnak elérni, hogy dolgozhatnak az éjszakában. Ez külföldön elképzelhetetlen. Ott azért kapják a pénzt, mert sportolnak. Ez lenne itthon is az ideális állapot, hogy a jó eredményekért járna a pénz.

Apacs:
Miért mindig IV.oszt. palikkal meccselsz?

Sárközi Róbert:
Azért ez nem igaz, a menedzserek dolga, hogy eldöntsék, kivel meccselek. Anyagi és egyéb feltétele is van ennek. Én kiállok mindenkivel, akivel összesorolnak. Magyarországon és Amerikában is. A profizmus erről szól.

lajos szalkas: Félsz, mikor belépsz a ringbe?

Sárközi Róbert: Bizonyos félelem minden sportolóban benne van, ez adja az adrenalinbombát, amitől harcolsz és küzdesz és győzni akarsz. Az összecsapás előtti napokban már kezdődik a meccsdrukk.

lacee: Mit csinál majd tíz múlva? Meddig lehet ezt a ketrecharcot csinálni?

Sárközi Róbert: Szeretnék egy nagyon jó edző és menedzser lenni. Mivel én már kitapostam azt az utat, amin a fiatal sportolókat el tudnám indítani. Így nem lenne annyi kudarcuk, mint nekem az elején. Egy nagyon jó edzőtermet szeretnék összehozni Szegeden, ami nagyon nehéz lesz, de az álmok, remélem, megvalósulnak. Amíg a tűz benne van a sportolóban, addig lehet ezt folytatni. 45 évest is láttam már ebben a sportágban bunyózni.

trim005: Mire vagy a legbüszkébb életedben?

Sárközi Róbert: Arra, hogy Magyarországra én hoztam be először ezt a sportot, én voltam az első magyar, aki a tengerentúlon bunyózhatott ketrecben. Európa-bajnoki övemre, amit már kétszer megvédtem. Tervem pedig, hogy a világbajnoki övet megszerezzem Amerikában. Idén van esély arra, hogy sikerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép Szeged-Szekszárd 92-63

Magabiztosan győzött a Szeviép Szeged a bajnokság 18. fordulójában, ahol a Szekszárdot verte meg 92-63-ra. Tovább olvasom