Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Schildkraut Krisztián távol a röplabdától

Mi lett vele? sorozatunkban (7. rész) Schildkraut Krisztiánnal, a Medikémia-Szeged férfi röplabdacsapatának egykori játékosával beszélgetünk. A 41 éves volt klasszis feladó nagyon sajnálja, hogy nem dolgozhat szeretett sportágában.
Sportága egyik legjobbjaként tartották számon. Ahol Schildkraut Krisztián megjelent, ott garantált volt a jó eredmény. Röplabdázott az Újpesti Dózsában, az Újpest-Tungsramban, a Medikémia-Szegedben, a Dunaferrben, a Nyíregyházában, pályafutása utolsó éveiben pedig a Kazincbarcikában. Nyert hét bajnoki címet, hat magyar kupát, három strandröplabda-bajnoki címmel is dicsekedhet, 1995-ben az év játékosának választották, a válogatottban 96-szor húzta magára a címeres mezt.

– Szeptemberben volt négy éve, hogy abbahagytam a röplabdázást – mondta a Sírkánnak becézett egykori játékos. – Szívesen maradtam volna még Barcikán, de a klub akkori anyagi lehetőségei ezt nem engedték meg, fiatalításba kezdtek, én pedig távoztam.
Krisztián visszajött egykori sikerei helyszínére, lakóhelyére, Szegedre – a Medikémia játékosaként korábban két-két bajnokit és kupaaranyat zsebelt be –, de a helyi játékosokkal ellentétben a klub vezetői nem keresték meg.

Két-két bajnoki és kupaarany: Schidlkraut Krisztián szegedi mérlege imponáló. Fotó: Gyenes Kálmán
Két-két bajnoki és kupaarany: Schidlkraut Krisztián szegedi mérlege imponáló.
Fotó: Gyenes Kálmán

– Jobb híján a vendéglátóiparban helyezkedtem el, de aztán 2008 tavaszán az életem majdnem tragikus fordulatot vett: tüdőembóliát kaptam, úgy tűnt, itt a vég... Manapság rokkantnyugdíjas vagyok, emellett egy logisztikai cég munkatársaként is dolgozom.
Kérdésünkre elmondta, a HPQ-Szeged meccseire nem nagyon szokott kijárni, a jelenlegi színvonal nem elégíti ki.

– A sportághoz azonban nem lettem teljesen hűtlen, 12 éves lányom, Fruzsi ugyanis röplabdázik, méghozzá elég jól. Nem az apai elfogultság mondatja velem, hogy ügyes, elsősorban rajta és persze az edzői szakértelmen múlik, hogy milyen játékos válik majd belőle. Kilencéves fiam, Krisztián a Tisza Volán Focisuli 2001-es csapatának egyik legjobbja, ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, ha megmarad a sportág iránti alázata, nagyon sokra viheti.

Az általa elmondottakból is világosan kiderül, mennyire büszke gyermekeire, boldog apuka, de a hiányérzet azért őt sem kerülte el.

– Azt gondolom, méltán lehetek elégedett pályafutásommal, az elért eredményeimmel, de két dolog miatt akad azért bennem csalódottság is. Aktív játékosként felmerült lehetőségként, hogy légióskodhatok Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Izraelben, de mindig közbejött valami. Vagy nem engedtek el a klubom vezetői, vagy egyáltalán nem is szóltak a megkeresésről, de olyan is előfordult, hogy a híváskor éppen begipszelt lábbal feküdtem. A másik fájó pont, hogy hosszú és sikeres pályafutással a hátam mögött sem tudtam elhelyezkedni a magyar röplabdázásban. Pedig a Testnevelési Főiskolán még az edzői-menedzseri tanfolyamot is elvégeztem. Mégsem hívtak edzőnek, vezetőnek. Egyetlen invitálás „futott" csak be, de élvonalbeli vezetőedzőként a felkínált jutalmazásom a minimálbért sem érte volna el...

Olvasóink írták

 • 3. Bábkacsa 2011. augusztus 14. 18:07
  „Egy picit nagy arc a Sírkán, de jó fej!”
 • 2. fxtrader 2011. január 11. 14:35
  „A te életedet és pályafutásodat illetve a szegedi ffi röplabdát NYári Sándor tette tönkre...”
 • 1. gorist 2011. január 11. 12:12
  „Kedves Krisztián !
  Soha nem voltam a röplabda bennfentes ismerője, de a régi Medikémia meccseire kijártam, mert érdemes volt. A fia foci tudását volt szerencsém " testközelben" látni a decemberi tornán, tényleg nagy tehetség.Remélem lesz ráhatása, hogy tényleg megmaradjon ennél a sportnál .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olimpiáért: ˝Út Londonba˝ akció

Kendi Imre, a K'Art Építő Zrt. ügyvezetője, tulajdonosa közel egy éve vezeti a K'Art-Hódiák SE-t. A tervekről szólva elmondta: még az idén szeretnének rekortánpálya építésére pályázni. Tovább olvasom