Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Sík Márton: Ellentmondásos érzések kavarognak bennem

A Démász-Szegedi VE kajakosát, Sík Mártont több kellemetlen hatás érte az olimpiát megelőzően: elhunyt edzője, Séra Miklós, majd a kínai játékokon startoló négyesük az utolsó pillanatban, emlékezetes szétlövés és pótszétlövés után állt össze. A pekingi ötödik helyük így az elfogadható kategóriába tartozik.
– Újoncként olimpiai ötödik lett K4 1000 m-en. Ezt várta?
– Ellentmondásos érzések kavarognak bennem. Hosszú és küzdelmes volt, amíg idáig eljutottam, de a szereplés kapcsán önmagammal szemben magasabb volt az elvárásom. Kicsit szomorkodom, hogy csak ötödik lettem, ám rengeteg tapasztalatot szereztem. Amúgy meg örülök, mert a sok próba, a nehéz helyzet után ez az eredmény elfogadható.

– Milyen tapasztalatokra gondol?
– Az olimpia egészen más, mint egy vb vagy Eb. A Vereckei Ákossal való együttkajakozás például maradandó nyomot hagyott bennem. Rengeteg minden történt, sok dolgot átéltünk, és kedvet kaptam a közös folytatáshoz. Tanulsága is akad bőven a négyes sztrókolásának, azt várom, hogy a jövőben mindez kamatozzon. Egyébként kalapot emelek a szervezés előtt: minden tökéletesen működött, említésre sem méltók azok a hibák, amelyek a precizitásra törekvésből adódtak. Irigyeltem a labdarúgókat és az atlétákat, hiszen a záróünnepély 90 ezres nézőserege nekik napi létszám volt.

– Rendkívül lelkesen beszél, talán már neki is kezdett a felkészülésnek?
– Az agyam és a testem vinne, de nem biztos, hogy jót tenne, ha nem pihennék. Húzós két év van mögöttem, meg kell emészteni a történteket. A munkára mindig van idő, most pihenni kell.

Sík Márton egyelőre nem akar hajóba ülni. Fotó: Karnok Csaba
Sík Márton egyelőre nem akar hajóba ülni.
Fotó: Karnok Csaba

– Hol tervezi a feltöltődést?
– Jól érzem magam Szegeden, és a néhány nap híján három hónapos kisgyermekünk is behatárolja a lehetőségeket. Fagyizás, séta, egy kisebb kirándulás – nagyjából ez fedi le a pihenést.

– Hogyan emlékezteti gyermekét arra, hogy olimpikon volt?
– Az ember életében biztos sokszor szóba kerül majd az esemény. Amikor négy-öt év múlva kipakolja a papírjaimat, az érmeimet, látja majd közte a pekingi emlékeket is. Számára most az evés és alvás a legfontosabb. A londoni játékokat pedig már akár élőben is átélheti.

– A Démász-Szegedi VE trénere, Vécsi Viktor azt nyilatkozta, bejelentkezett hozzá, és vele dolgozik majd. Így lesz?
– A felkészülés alatti, úgynevezett szárazföldi edzéseket, a futást, az úszást, a kondizást valóban az ő csoportjával végzem el. Ám Hűvös Viktort semmilyen okból nem hagynám el, hiszen bár fiatal, de a sportágban elismert tréner, és a szakmai munkájával elégedett vagyok.

– Van jövője az olimpián látott, Sík, Beé, Vereckei, Bozsik négyesnek?
– Hú, nemhogy most, egy héttel a hazaérkezés után, de lehet, még ősszel sem tudok erre választ adni. Az alapok mindenesetre megvannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ralira vált Farkas Zsolt

A zsombói Farkas Zsolt váltásra szánta el magát. Elhagyja az országos szériakrossz-bajnokságot, és… Tovább olvasom