Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Sík Márton új szerepkörben: versenyző és szakmai igazgató

Még versenyző, de már szakmai vezető is az EDF DÉMÁSZ-Szegedben az olimpiai ötödik kajakos, Sík Márton (30). A kiváló sportoló szeretne visszaadni abból, amit a pályafutásától kapott.
Ereje teljében van, akár még nemzetközi sikerek is bőven beleférnének a pályafutásába, ehhez képest az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai ötödik kajakosa, a 30. életévét múlt kedden betöltő Sík Márton úgy döntött, a versenyzés mellett szakmai vezetőként belekóstol a civil életbe.

– A pályafutásom során a kajakozás mellett mással is foglalkoztam, hogy a sportágtól kapott élményeket, pluszokat egyszer majd visszaforgathassam. Már régebben megfogalmazódott az a gondolat, amely révén a versenyzés mellett mint a klub szakmai vezetője immár megpróbálhatok segíteni és modernizálni. Átláthatóbb, szisztematikusabb, ellenőrizhetőbb és fejleszthető rendszert építünk. A klubnak már négyszáz fölötti a taglétszáma, a gyereknek pedig nagyon fontos, hogy ne csak az edző tudja, mi lesz a jövőben. Segíteni és koordinálni kell az edzők munkáját, amelyben egy közös nyelvnek kell kialakulnia. Ehhez viszont látni kell a közös utat is a gyerek, edző, klub hármasban – mondta Sík Márton.

Víz után asztal. Sík Márton a civil életben is feltalálja magát. Fotó: Karnok Csaba
Víz után asztal. Sík Márton a civil életben is feltalálja magát. Fotó: Karnok Csaba

A kajakos a csapathajókban általában vezérevezős volt, a szerepe tehát a civil életben sem változott.

– Egyértelműen nehezebb a szakmai feladatokat irányítani, mint a hajót sztrókolni. Amikor versenyző vagyok, értem dolgoznak, most, vezetőként éppen megfordul: a versenyzőkért dolgozom. Mindkettőnek megvan a szépsége, és mindkettőt nemes dolog csinálni. Előttem van egy jó példa: Horváth Gábor a Honvédot irányította, közben világbajnoki aranyat is nyert, de tudom, minden eset más – vélte az olimpiai ötödik (2008, K4 1000 m) kajakos.

Ha azt nézzük, Sík Mártonnak növekedtek a feladatai, a nap viszont még mindig csak huszonnégy órából áll.

– Nem tudom, hogyan lehet ideálisan összeegyeztetni a két területet, de a megoldáson is dolgozom. Reggel edzéssel kezdek, utána intézem a feladatomat, majd a nap végén megpróbálok belepréselni még egy edzést. Versenyzőként is azon voltam, és most szintén azon igyekszem, hogy a családomra is jusson idő. Bárhogyan alakul a sportpályafutás, a család állandó, arra lehet és kell leginkább építkezni – tette végül hozzá Sík.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czeigersmidt: dupla

Befejeződött Kisteleken a 12. Kistelek-kupa kispályás labdarúgótorna, amelyen két korosztályban, hat… Tovább olvasom