Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

''Síkcsamangó'' nem egy versenyző

Sík Márton és Csamangó Attila, a Démász-Szeged VE kajakosai az ötszáz méteres négyes tagjaiként állnak rajthoz a tíz nap múlva kezdődő duisburgi világbajnokságon. A két szegedi versenyző a tavalyi maty-éri vb-n Boros Attilával és Bozsik Gáborral kiegészülve a dobogó második fokára állhatott. Az egység összetétele változatlan, Németországban viszont ennél többre vágynak.
A két fiatalember amellett, hogy egy klubban kajakozott, a Széchenyi gimnázium ugyanazon osztályába járt. Miután megismerkedtek, rövid időn belül szoros barátság alakult ki közöttük. A huszonnégy esztendős Attila egy évvel idősebb Marcinál, ám bizonyos felvetésekre olyan egyformán és olyan összhangban reagálnak, mintha ikrek lennének.

– Öt évvel ezelőtt egy linzi versenyen ültünk először együtt pároshajóban – kezdi a beszélgetést Sík Márton. – A következő mérföldkőnek az athéni előolimpiát tekinthetjük, majd 2005-ben az U23-as Eb-n megnyertük az ötszáz párost, a zágrábi felnőtt-világbajnokságon pedig hetedikek lettünk a kétszáz páros döntőjében.

A pekingi olimpia közeledtével Sík Márton és Csamangó Attila is különös figyelmet szentel az ötkarikás számoknak. Az idei szezon azonban az ezerméteres négyesben és ötszáz párosban sem hozta meg a várt áttörést.
– A sorsdöntő válogatón a Kammerer–Kucsera kettős, illetve a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth összeállítású kvartett mögött lettünk másodikak. Kizárólag világklasszis egységek előztek meg bennünket, ami számunkra egyáltalán nem vigasz – veszi át a szót Attila. – Némi gyógyírt jelentett az ötszáz négyes pontevedrai Eb bronzérme, de az igazi csattanót a világbajnokságra tartogatjuk.

A két fiú neve az elmúlt évek során Stan és Pan avagy Starsky és Hutch mintájára teljesen egybeforrt. Ebből természetesen néhány mókás történet is kerekedett.
– Egy dunavarsányi csapathirdetésnél a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt mondta viccesen: ő eddig azt hitte, hogy a „Síkcsamangó" egy ember – eleveníti fel a tréfás jelenetet Marci. – Kérdezték már azt is tőlem, hogy ugye legalább tíz éve evezünk párosban? Szerintem azért gondolják ezt sokan, mert mindketten szegediek vagyunk, és az eddigi sikereket együtt értük el. A vízen egyébként teljesen mindegy, hogy ki ül előtted vagy mögötted a hajóban. A lényeg, hogy alázattal viszonyulj a másikhoz, hiszen a cél közös.

– Én viszont úgy gondolom, tudat alatt igenis számít, ha egy igazi baráttal kajakozik együtt az ember – vág közbe Attila. – Más kérdés, hogy eddig csak egymással indultunk párosban, összehasonlítási alappal tehát még nem rendelkezünk.

A beszélgetés során Marci többször is Gyuriként emlegeti társát, ám Attilát ez szemmel láthatólag cseppet sem zavarja.
– Nem kell nagy hókuszpókuszra gondolni a keresztelő kapcsán – mondja Marci. – Csupán arról van szó, hogy az edzőtáborban eltöltött hosszú idő alatt néha kicsit „megpihenünk". Ebből adódnak a katamaránelkötések, a motorcsónakversenyek, és a társak becézgetése. Így lett Attilából Gyuri, de sokan vannak, akik az Üvegtigris című film alapján momentán a Tibi névre hallgatnak. Minden évben kell, hogy legyen valami dili, különben nehéz lenne elviselni az összezártságot.

A két fickóból árad a derű és a vidámság, amikor azonban mesterük, a sikeres koponyaműtéten átesett Séra Miklós egészségi állapotáról kérdezem őket, az arcuk elkomorul.
– Miki bácsi természetesen nagyon hiányzik, az ő szakmai tudása nélkül aligha tartanánk itt – feleli Attila. – Két hete vasárnap még velünk volt a Maty-éren, másnap pedig már lépni is alig tudott. Az edzéseinket most Angyal Zoltán szövetségi kapitány irányítja, és folyamatosan egyeztet Séra Miklóssal. Már csak emiatt is szeretnénk Duisburgban az ötszáz négyes tavalyi vb-ezüstjét túlszárnyalni, mert egy még fényesebb éremmel talán mi is hozzájárulhatnánk Miki bácsi mielőbbi gyógyulásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HNKC: vegyes mérleg

Az első három edzőmeccsét negatív mérleggel zárta a HNKC SE NB I-es női kézilabdacsapata: a… Tovább olvasom