Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Sikerült Janicsnak 200-on visszavágnia

A szegedi Maty-éren rendezett Raab Kärcher-kupa kajakos és kenus válogatóverseny kétszáz méteres egyesében aratott sikerével – éppen az őt 500 m-en legyőző Kovács Katalint előzte meg a sprinttávon – a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnoka, Janics Natasa versenyben maradt, így ő is tagja lesz a hétvégi Mol Világkupán induló magyar válogatottnak.
A szokás idén sem változott. Ha kajak-kenu verseny – hazai vagy nemzetközi, teljesen mindegy –, akkor középpontban Janics Natasa és Kovács Katalin. Tavaly verhetetlen volt a párosuk. Idén is biztos az marad. 2006-ban azért, mert a vízen négyesben és párosban mindenkit legyőztek. Idén azért, mert különváltak.
Mint ismert, a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnok kajakosa, Janics Natasa elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint. Az elmúlt három hétben Szegeden, a Maty-éren készült – többnyire Vécsi Viktor kenusaival. Hiába taroltak tavaly Kováccsal, párosuk elvesztette a Mol Világkupára vonatkozó védettségét.
Fokozott figyelem irányult rájuk – most elsősorban az egyéni teljesítményükre, így a Raab Kärcher-kupa első válogatón a két egyesben, 200 és 500 méteren való csatájukra. Először az olimpiai távon, fél km-en csaptak össze. Kovács kiválóan rajtolt, fél távnál már egy hajónyi előnnyel rendelkezett. Janics kapcsolt, pörgött, ám az MTK-s előnyéből még megmaradt alig 40 cm. 1:0 Kovácsnak.
A visszavágóra már nem olimpiai számban került sor, de így is nagy volt a tét – a presztízs, valamint az, hogy Janics vajon tagja lesz-e a Világkupában induló válogatottnak? Versenyben maradt. Mert nem taktikázott – igaz, 200 m-en nem is nagyon lehet –, mint 500 m-en, hanem lapátolt. Óriási tempóban. Bőven visszavágott: egy hajó előnnyel lapátolt át a célon. Ezzel tehát 1:1 lett a párharc.
Az esemény amúgy a tájékozódás szellemében zajlott. Mert a 2006-os szegedi vb indulói mind védettséget élveztek. A vk-indulásért hajtók közt igazi meglepetés talán csak egy akadt, az is démászos kenusokhoz fűződik. Az idén összetérdelt Gáborok, Fürdök és Horváth duója majdnem legyőzte 200 m párosban a Györgyöket, Kolonicsot és Kozmannt, ám második helyük így is Vk-indulást jelent. A férfiaknák Gyökös Lajos, Sík Márton, Csamangó Attila, Joób Márton, Vajda Attila és Hüttner Csaba is startol a Vk-n. A nőknél Janicsot említettük, rajta kívül a versenyzés alól Keresztesi Alexandra mindhárom négyesben induló. Röpke számolás: összesen tíz Démász-versenyző tagja a számonként két egységet indító válogatottnak.
M. J.–M. G.

Nyilatkozatok – 500 méter után
Kovács Katalin: – A győzelem mindig jó érzés, az elmúlt napok feszültsége után pedig különösen az. Száz méterrel a cél előtt éreztem, hogy ezt a versenyt nem veszíthetem el.
Janics Natasa: – Egyáltalán nem mentem rosszul, nagy csatát vívtunk. A rajt után tudatosan engedtem el Katit, de nem érzékeltem igazán a távolságot, és a végén már nem tudtam megelőzni. Eltaktikáztam a versenyt.
Fábiánné Rozsnyói Katalin: – Három éve nem láttam Natasát ilyen jól evezni, le a kalappal előtte. Őszintén mondom, minden tudásom kevés lett volna ahhoz, hogy a három héttel ezelőtti állapotából ilyen szintre felhozzam, úgy tűnik, talált egy nálam jobb edzőt.
Értékelések – 200 méter után
Janics Natasa: – A rajt előtt csak az járt a fejemben, hogy most nem hibázhatok. Furcsa érzés volt úgy odaállni, hogy tudtam, ha veszítek, minden reményem elszáll erre az idényre. Boldog vagyok, mert maradt esélyem a bizonyításra.
Kovács Katalin: – Erre a távra születni kell, a kétszáz méter nem az én specialitásom. Nincs bennem hiányérzet a második hely miatt.
Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója: – Eddig is tudtuk, hogy hamisak azok a híresztelések, amelyek Natasa aluledzettségéről szólnak. Célunk továbbra is a pekingi olimpiai szereplés kiharcolása, ennek eléréséért minden áldozatot meg kell hoznunk.
Angyal Zoltán, szövetségi kapitány: – Annak ellenére, hogy a Janics, Kovács páros vb-címvédő, és papíron védettséget élvez, kizártnak tartom, hogy együtt induljanak a hétvégi Világkupán. Natasa cserben hagyta Katit és azokat a társait, akikkel egy négyesben ült. A kétszázas sikerével esélyt teremtett magának arra, hogy a szezon során bebizonyítsa: igenis lehet rá számítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők

"Olyan volt, mint régen. Teli a sportcsarnok, fél órával a kezdés előtt már alig voltak üres székek.… Tovább olvasom