Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Silstar: akit mindenki meg akar verni

Hódmezővásárhelyen nagy hagyománya van a kispályás labdarúgásnak, amelynek már 30 éve szerves része a Silstar. A gárda nemcsak a helyi, hanem más városok bajnokságaiban is letette már a névjegyét. Az anno aktív labdarúgókból verbuválódott együttesben még a mai napig azok is rúgják a bőrt, akik 1985-ben itt kezdték a kispályást. A csapatról Czeroczki Zoltánnal beszélgettünk.
– Az elmúlt 30 év alatt ez a csapat, a játékosok nem vesztettek semmit a labdarúgás szeretetéből – kezdte beszélgetésünket Czeroczki Zoltán, aki szerint ez példaértékű. – A kispályásnak azt a stílusát játsszuk, ahol a labda gurul és a technika érvényesül – folytatta a Silstar „elnöke", támogatója, majd hozzátette: egy igazi kispályás focit játszó csapatot lakotnak, amelyet mindig mindenki meg akar verni.

A csapat aktív futballistákból alakult, akik a mai napig ebben a gárdában futballoznak. 1985- ben Oskovics László kezdte szponzorálni az együttest, még Vivodent néven indultak, majd három év múlva váltottak nevet és lettek Silstar. – Gábor Peti, Kovács Attila, Katona István, Albert László, akik a mai napig játszanak – sorolt néhány nevet Czeroczki Zoltán. A csapat kimondott baráti társaságként működik, amit a mérkőzések utáni együttlétek is jól mutatnak. – Nemcsak a mérkőzés idejéig, a kétszer 20-25 percig, hanem a harmadik félidőben is együtt vagyunk, például a büfében, míg más csapatok azonnal szétszélednek. Ebben nagy erő rejlik – véli az elnök. Elmondta, nem csak a pályán találkoznak: 20 éve hagyomány már, hogy minden év első szombatján disznóvágást tartanak, amelyen a családtagok is részt vesznek, emellett a névnapokat is megünneplik. A heti egy edzés sem marad el, péntekenként a Bethlen-iskola tornatermében van a tréning.

Czeroczki Zoltán büszkén mutatja a Silstar serlegeit. A gyűjteménynek ez csak egy része. A szerző felvétele
Czeroczki Zoltán büszkén mutatja a Silstar serlegeit. A gyűjteménynek ez csak egy része. A szerző felvétele

Az elmúlt 30 év alatt a vásárhelyi őszi, tavaszi és téli kispályás gyakori résztvevői. Betonpályán kezdték, így a Népkertben és a stadionban pattogott először a labda. A Piros, a Tangazdaság, a Posta, a Garbo, amelyek domináltak a helyi bajnokságokban, és amelyekkel nagy csatákat vívtak.

– Több bajnokságot nyertünk itt Vásárhelyen, volt olyan, amikor egy évben mindhármat a Silstar nyerte – emlékezett vissza Czeroczki Zoltán. Az egyik legnagyobb sikernek a Sopronban begyűjtött ezüstérmet tartják. 2000-ben egy 240 csapatos tornán jutottak be a fináléba, majd csak ott kaptak ki. Mindezek mellett számos tornán szerepeltek több-kevesebb sikerrel. A szegedi Kék Mókus Kupa +35-ös korosztályában 5 éve elsők lettek, míg tavaly decemberben óriási csatában, végül büntetőkkel kaptak ki és álltak a dobogó második fokára.

Mivel a játékosok idősebbek már, ezért a helyi bajnokságban nem az A, hanem a C ligában indulnak. – Ez azért van így, hogy mindenki játszani tudjon. Persze a generációváltás hamarosan eljön, és az a cél, hogy újra az A-ban induljunk – fogalmazta meg a terveket az elnök. A csapatba sem lehet egyszerűen bekerülni. Általában a játékosok leszármazottjai húznak Silstar-mezt, akiket folyamatosan építenek be a gárdába. Így van úgy, hogy apa-fiú egyszerre rúgja a bőrt. És ha már a mezről is szó esett, akkor nem mehetünk el szó nélkül mellette: spanyol, svéd válogatottdresszben fociztak, de van olasz Inter-mezük is. Jelenleg Barcelona-szerelésben lépnek pályára, ami a vásárlás után nagy sikert aratott, mert a csapatban többen is a spanyol együttesnek szurkolnak, kivéve persze azok között, akik éppen a rivális Real Madridért szorítanak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei futballhírek

Aktív az átigazolások terén a Fábiánsebestyén megyehármas csapata, Hüvös Gábor visszatér az FK 1899… Tovább olvasom