Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Sokan támadják az elnököt

Sok támadás érte, éri a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetséget az osztályok kialakítása miatt. Dr. Talpai János elnök tud ezekről, de szerinte a szabályok szerint járt el az általa vezetett testület.
Fotó: Gyenes Kálmán
– A megyei I. osztály csapatai közül soknak nem tetszik, hogy 16-ról 18-ra növekedett a liga létszáma. Főleg a Tisza Volán SC és az Újszentiván indulása miatt nagy a felháborodás. Tud a döntésük visszhangjáról? – kérdeztük a megyei labdarúgó-szövetség elnökétől, dr. Talpai Jánostól.

– Hallottam, és tudok ezekről a zúgolódásokról, van információm a szervezkedésekről is. Általános tapasztalat, hogy minden bajnoki rajt előtt akadnak olyan klubok, amelyek sajátosan értelmezik a szabályokat, és egyéni ízlésük szerint akarnak játszani. Ám ennek mindig igyekszünk határt szabni.

– Azért ilyen könnyen nem oldható meg ez a kérdés, mert szinte az egész osztályt lázban tartja. Hogyan vélekedik arról, hogy újszentiváni klubvezetőként elfogultságot is emlegetnek önnel kapcsolatban?
– Ezzel a kérdéssel, illetve az egész bajnokság szervezésével kapcsolatban több problémakört is fontosnak találtam. Az első a Tisza Volán esete. Az már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a Szeged nem kap lehetőséget a másodosztályú szereplésre. A nevezés zárása előtt négy nappal a helyi önkormányzat és a Tisza Volán SC levélben kereste meg a szövetséget, amelyben kérte, a csapatot a megyei I. osztályba soroljuk be. A sportszerető szegedi közönséget is figyelembe véve döntöttünk úgy, eleget teszünk a kérésnek a versenyszabályzat 26. § (2.) f pontja alapján. Az elnökség 4:1 arányban elfogadta a nevezést, egyedül és érthető okokból a csongrádi képviselő szavazott ellene. Ám ő sem reklamált, pedig évekkel ezelőtt ők is hasonló szituációban voltak: a másodosztályból kerültek végül a megyeháromba. A Tisza Volán most már ott tart, hogy kiszolgálja játékosokkal a megyét. Éppen ezért ezt az egyesületet nem akartuk a legalacsonyabb osztályba kényszeríteni.

– Így tizenhét csapat lett volna a megyében. Ez nem ígért volna jobb megoldást?
– Nem. Itt jön egy újabb fontos tény: az elnökség nem köteles újra megyei I. osztályú jogot adni a liga bajnokának, ha az nem vállalja a felkerülést, akár lejjebb is be lehetne azt sorolni. A szövetség a szabályzat 22. § (6.) pontja szerint megint eltekintett attól, hogy így tegyen, és hogy 16 csapat maradjon. És akkor itt következik az Újszentiván esete. A versenyszabályzat szerint, ha nincs kieső a magasabb osztályból, a bajnok feljut, kettő együttes pedig kiesik, akkor három gárda szerezhet jogot a megyei I. osztályban szereplésre. Így pedig nem a legjobb kieső, hanem a megyekettő bronzérmese a feljutó. Ezért lett az Újszentiván is megyeegyes. Ha az elfogultságomat néznénk, akkor korábban elérhettem volna, hogy nem esik ki az Újszentiván.

– Ezek szerint akkor a Mindszent próbálkozása is hiába való volt?
– Igen, velük így nem tudtunk mit kezdeni. És hiába fordult az egyébként kiváló mindszenti vezetés az MLSZ-hez, ott elutasították az ügyét.

– Az alacsonyabb osztályokban, illetve az utánpótlásban voltak-e gondok?
– A Csengele és a Pázsit SE esetében, amely vállalta volna a megyekettőt, egy évig eltekintettünk volna az ifjúsági csapat szerepeltetésétől, ám azt nem tehettük meg, hogy a kötelezően előírt 1985. július elseje utáni születésű fiatal sem játsszon. Aranyos, baráti közösségekről van szó, szeretnek focizni, de ezért nem kell felborítani a szabályokat. Ami pedig az utánpótlást illeti: a gárdák többsége nem szeret labdarúgót nevelni. Mindenkit az eredmény érdekel. Úgy tűnik, egyszerűbb felnőttet venni, mint fiatalt nevelni. A fentiekben elmondottakért el lehet ítélni, lehet bírálni, de a labdarúgást kellene nézni, nem a pillanatnyi érdekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Makóból erősített a Honvéd

Nagyszerűen kezdte a labdarúgó NB I-et a nem túl acélosnak gondolt Budapest Honvéd. A fővárosiak két… Tovább olvasom