Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Sokoldalúság kiváló alapokkal

Domaszék - Sorozatunkban Csongrád megyei utánpótlásbázisokat mutatunk be. Ezúttal a tavalyig Szegedi Ju-jitsu Egyesület néven ismert, immár Feketeszéli Egyesületként működő klub következik.
A Szegedi Ju-jitsu Egyesület 1992-ben alakult, majd tavaly nevet és telephelyet is változtatott: Feketeszéli Egyesületként immár Domaszékre van bejegyezve.

– Cselgáncsot tanultam az idősebb Szabics Imrétől. Aztán 1983-ban Szegeden bemutatózott a ma már 9. danos nagymester, Kelemen István. Mondanom sem kell, megtetszett, amit csinált, és mivel az egyik tanítványa, Czeglédi Nándor Hódmezővásárhelyre költözött, hozzá jártunk a ju-jitsu alapjait elsajátítani. Fekete övre 1990-ben vizsgáztam le, miközben versenyszerűen űztem a kick-boxot, amelyben voltam kétszer magyar bajnok, valamint 1993-ban vb-ötödik is – mesélt Rusz Alajos, az egyesület elnöke, edzője.

Feketeszéli harcosok: Rusz Alajos és a ju-jitsus tanítványok. Fotó: DM/DV
Feketeszéli harcosok: Rusz Alajos és a ju-jitsus tanítványok. Fotó: DM/DV

A szakember elmondta, a klub 1992-es alapításakor száz fölötti volt a létszám, csak felnőtt harcos 60 volt az SZVSE-pályán, miközben a gyerekekkel három edző foglalkozott. Ma a két korcsoportban 30-40 fő látogatja az edzéseket.

– A fiatalok nem akarnak mozogni, éppen ezért dicséret jár azoknak a szülőknek, akik fontosnak tartják a gyerekek sportolását. Megjegyzem, nem olcsó a rendszeres mozgás. A ju-jitsu a harcművészetek őse, a japán szamurájok kiképzésére használták, akiknek puszta kézzel is meg kellett védeniük magukat. Nincs versenyrendszerünk, viszont ütünk, dobunk, rúgunk, földharcot és önvédelmet is tanulunk. Sokoldalúak vagyunk, de nem olyan jók, mint a specialisták, viszont kiváló alapokat adunk minden más sportághoz. Éppen ezért járunk el kempózni, grappling- és kick-box-versenyekre is. Ha valaki valamelyik szakágban tehetséges, annak szívesen javaslom, hogy folytassa más sportágban, sőt örülök, ha sikeres versenyző lesz – vélte Rusz Alajos.

A klubvezető-tréner még hozzátette, heti háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken edzenek a szegedi Gutenberg utca 25. szám alatti Rogers Gimnázium tornatermében. Előbb 16.30-tól a gyerekek, aztán 18 órától a felnőttek – így váltják egymást a korosztályok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva világkupa

Éppen két héttel a világkupa előtt sajtóbejárással egybekötve adták át a Maty-éri olimpiai központ legújabb fejlesztését, a közvetítőtornyok betonalapjait. Tovább olvasom