Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Soós László már az égi foci szponzora

A közelmúltban elhunyt vásárhelyi vállalkozó, Soós László (61) városában és Mártélyon a labdarúgás egyik ismert sportvezetőjének, mecénásának számított, és alapítója volt a kispályás labdarúgóligának, amely nagy népszerű- ségnek örvendett. Legendás edzőkről, sportvezetőkről szóló sorozatunkban rá emlékezünk.
– Mártélyon, a kilencvenes évek elején, nagyon szép éveket töltött édesapám, az ő támogatásával remek eredményeket ért el a gárda. Imádta a focit! – emlékezett ifj. Soós László, akit annak idején 14 évesen igazolt le a Mártély, amit édesapjánál a H. Astra FC, majd 2 év szünet után a HFC szponzorálása követett, utóbbinál – kamatoztatva addig szerzett tapasztalatait – még tavaly ősszel, súlyos betegen is dolgozott. Élete volt a labdarúgás.

Az általa támogatott Mártély előbb megnyerte a labdarúgó megyei II. osztály bajnokságát, majd a megyei elitben ezüst-, bronz- és újra ezüstérmet szerzett, a magyar kupában 2–2-es döntetlent ért el az akkor NB I-es Siófok ellen. A sikerekben az is szerepet játszott, hogy a Vásárhelyről „elüldözött", ám jó képességű focisták nála, a faluban leltek menedékre. Emlékeztetőül pár név abból a keretből: C. Molnár, Tóth, Kovács, Kandó, Molnár, Szűcs, Dobsa, Kazán.

A H. Astra FC 2006-os bajnokcsapata. Az álló sor jobb szélén Soós László. Fotó: DM/DV
A H. Astra FC 2006-os bajnokcsapata. Az álló sor jobb szélén Soós László. Fotó: DM/DV

Soós László családi vállalkozásban klíma- és hűtéstechnikával foglalkozott – ezt fiai viszik tovább –, ebből a bevételből támogatta a futballt. – Abban az időszakban fellendülőben volt a labdarúgás, mindenkit elkapott a hév, a lelkesedés, és aki tehette, valamilyen formában támogatta ezt a munkát – mondta Szenti Ferenc vendéglőtulajdonos, aki Soós Lászlóval együtt alapította a vásárhelyi kispályás amatőr labdarúgóligát – közéjük tartozott még Szűcs Gábor –, és maga is üzemeltetett csapatot. Azt is megemlítette, a mártélyi pálya talaját a legtöbb csapat kifogásolta – a siófokiak is panaszkodtak –, valamint az is kuriózumnak számított, hogy a művelődési házban öltöztek játékosok és bírók, onnan gyalogoltak a játéktérig. Nem volt mindig veszélytelen vállalkozás. Ezt Laci és id. Soós László felesége, Marika is megerősítette, majd az özvegy azzal folytatta:

Búcsú és emléktorna

A 61 évesen elhunyt Soós Lászlótól a család, a barátok, a sporttársak és a tisztelők tegnap vettek végső búcsút a vásárhelyi római katolikus temetőben. A beszélgetéskor elhangzott: valószínűleg még ebben az évben rendeznek – hagyományteremtő céllal – egy Soós László-emléktornát.
– Nem vett el időt szeretteitől a fociimádata, a mérkőzések családi programnak számítottak; mindannyian kötődtünk ehhez a szép játékhoz, a három fiú, Laci, Zsolt, Zolika és jómagam is támogattam, segítettem a H. Astra FC ifjúsági együttesét. Már vártuk a hétvégéket. Most, amikor reggelente hazatérek a vásárlásból, még azt hiszem, vár, felmegyek az emeletre, hátha ott találom – nehéz elfogadni, hogy nincs többé.
Visszatérve a pályára: Soós László kispályás együttese a Balek névre hallgatott, és olyan focisták fordultak meg soraiban, mint Mádi József, Maróti „Sada", Kis Krisztián, Pálinkó Máté és Molnár Zoltán.

– Többször játszottunk egymással, a legemlékezetesebb a tiszaszigeti torna elődöntője volt: az éjszakába nyúló meccsen egy góllal nyertünk, az volt az igazi finálé – mondta Szenti, a Teleki egykori csapatvezetője.

– Március elején, az első tavaszi meccsre még kijött velem a stadionba, igaz, már alig várta a végét, nagyon elfáradt. Utána jót aludt. Aztán olyan hirtelen történt minden, az orvosok még hónapokat jósoltak neki. De a kemoterápiára rosszul reagált a szervezete. Még azt szerette, szerettük volna, ha láthatja legfiatalabb unokáját, de nem élhette meg a születését... – mondta könnyeivel küszködve ifj. Soós László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selejteztek a megyei csapatok

A Csongrád megyei labdarúgó szegedma.hu magyar kupa harmadik selejtező fordulójában nyolc mérkőzést rendeztek. Tovább olvasom