Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Sós Imre, a vásárhelyi atlétika atyja

A vásárhelyi atlétaedző, Sós Imre (76) neve felkerült a Hódtói Sportcsarnokban található, „Akikre büszkék vagyunk" falra. Közel öt évtizedet tevékenykedett szeretett sportágában bajnokokat, válogatottakat nevelve. A közeljövőben könyvet készül írni sikerekben gazdag pályafutásáról.
Sós Imrét a vásárhelyi sportnapon érte az a kitüntetés, hogy a kézilabdás legenda, Sipter Lajosné társaságában felkerült a Hódtói Sportcsarnokban lévő, „Akikre büszkék vagyunk" falra. A 76 éves sportember közel öt évtizedet töltött el versenyzőként, versenybíróként, edzőként az atlétikában.

– A Bethlenben olyan osztályba jártam, ahol Banga Sámuel volt a testnevelőnk, és a későbbi világbajnok vívó Gyuricza Józseffel, a kosaras Bencze Jánossal koptattam együtt a padot. Banga után a másik korszakos tanáregyéniség, Balogh Imsi következett, nála tornáztam és atltizáltam.

A budapesti műszaki egyetemen – ahol mérnöki diplomát szerzett – sem szakított a sportággal, távolugrásban megnyerte a „gólyabajnokságot". 1953-ban alapítója volt a MAFC újjáalakult atlétikai szakosztályának. A diploma megszerzését követően, 1957-től 1960-ig Szegeden dolgozott, utána a vásárhelyi 602-es számú szakmunkásképzőben kapott állást mérnöktanárként.

Sós Imre neve fogalom a vásárhelyi atlétikában. Fotó: Schmidt Andrea
Sós Imre neve fogalom a vásárhelyi atlétikában.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sok jó adottságú gyerek járt a suliba, 1961-ben elkezdtem velük atlétikával foglalkozni, és már 1962-ben megnyerte Bajusz Sándor mezei futásban az országos iparitanuló-bajnokságot. Annyi volt a jelentkező, hogy szétfeszítette az iskolai kereteket, 1966-tól a Textilben, majd három évvel később a Hódikötben folytattuk a munkát.

Első országos bajnoka (200 m gáton) Héjja Antal lett, aki követte az edzői pályán, és már évtizedek óta ő is nevelgeti a vásárhelyi atlétapalántákat, 1987-től a Németh Lajosné által alapított Hódiákban. Sós tanítványai közül a korosztályos válogatottba először Simon Sarolta és Rácz Ágnes „verekedte be" magát. Közben a TF-en középiskolai testnevelő tanári és szakedzői képesítést szerzett, majd egykori iskolájának, a 602-esnek (ma HISZK Kalmár Zsigmond Tagintézmény) lett az igazgatója, onnan ment nyugdíjba 1996-ban. Előtte tanított a Kossuth Zsuzsanna szakközépben, 1976-tól 1985-ig pedig függetlenített, főállású edzőként dolgozott. A trénerkedéssel három évvel ezelőtt, 2007-ben hagyott fel végleg, de a mai napig szívesen segít kollégáinak. Pályafutása alatt rengeteg mindent átélt, a sok megható és mulatságos történet közül a következőt emelte ki:

46 ország homokja

Sós Imre az utazásból is sportot űz. Feleségével eddig 46 országban jártak, és különös hóbortként – az emléktárgyak, a fényképek mellett – egy-egy tégelynyi homokot hoztak, a Szaharától Santoriniig. Érdekes, hogy szinte nincs két egyforma színű, a vulkanikusok például feketék.

– Több mint 30 éve, 1974-ben történt: saját autómmal utaztunk Budapestre az utánpótlás-bajnokságra. Előtte svájci körúton voltam vele, és a kuplungja annyira tönkrement, hogy Alsónémedinél, egy benzinkútnál megállt, nem volt hajlandó továbbmenni. Egyik legesélyesebb versenyzőmet, Fóris Lászlót egy autós elvitte a stadionba, mire mi busszal megérkeztünk, már megnyerte a 100 métert, később még 400 síkon és 300 gáton is győzött. Arra is büszke vagyok, hogy fiamból, Csabából válogatott atlétát neveltem.

Több kosaras is akadt tanítványai között: a csapat jelenlegi edzője, dr. Elek András a mai napig városi csúcstartó hármasugrásban, dr. Borbáth Csaba pedig gyaloglásban lett korosztályos bajnok. Előfordult, hogy Sós a megyei viadalra 60 (!) gyerekkel utazott Szegedre.

– Mikor megtudtam, milyen elismerést kapok, szóhoz sem jutottam. Nagyon megható és megtisztelő, hogy olyan nagyságokkal kerültem egy falra, mint Banga Sámuel, Balogh Imsi és Török Sándor. Eredményeimben a biztos családi háttér is nagy szerepet játszott. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy 50 év után még él az atlétika Vásárhelyen, és ebben nekem is van részem; kollégáimmal a mozgásra, az egészséges életmódra igyekeztük nevelni, „rávezetni" a gyerekeket.

Olvasóink írták

  • 1. tűzszekerek 2010. március 26. 13:09
    „Nagyon szép gesztus a vásárhelyiektől, hogy eszükbe jutott ez az elismerés. Jó egészséget Imre bácsinak, hiszen nagy szüksége van az atlétikának az ilyen emberekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntős az SZTE női kosárcsapata

Az országos döntőbe jutott a Szegedi Tudományegyetem női kosárlabdacsapata, miután 75-55 arányban… Tovább olvasom