Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Sportlegendák: Balogh Imsi, a vásárhelyi kosárlabda atyja

Új sorozatot kezdtünk a sportoldalon: minden héten egy olyan egykori legendás sportolót, sportvezetőt mutatunk be, aki már nincs közöttünk. Az ötödik részben a vásárhelyi kosárlabdázás atyjára, Balogh Imrére, mindenki Imsijére emlékezünk.
Nem fantasztikus teljesítményével, címeivel alkotott maradandót. Többet tett: meghonosított egy sportágat egy városban.
A kosárlabdáról, Vásárhelyről és Balogh Imréről, Imsiről van szó.

Az 1922-ben Vásárhelyen született Balogh Imre a TF-en ismerkedett meg az új sportággal, a kosárlabdával. Annyira megtetszett neki, hogy elhatározta: szülővárosába visszatérve meghonosítja. 1946-ban kezdett dolgozni testnevelőként a Bethlen-gimnáziumban, s rögtön munkához látott.

– Az iskola udvarán építette meg az első, még salakos kosárlabdapályát, és párhuzamosan foglalkozott fiúkkal és lányokkal – emlékezett az 53 esztendős ifj. Balogh Imre, a „kis Imsi", aki szintén a Bethlenben testnevelő. Az első hivatalos mérkőzést 1947-ben játszották a városban, legnagyobb sikerét 1952-ben a középiskolás döntőben ezüstérmet nyerő csapattal érte el. Tanítványa volt például Lehmann István, a költő Fenyvesi Félix Lajos, Bencze János és Gabányi László, utóbbi kettő a válogatottban is sokszor szerepelt.

Balogh Imsi egykori tanítványai között.  Fotó: DM/DV
Balogh Imsi egykori tanítványai között.
Fotó: DM/DV

Az általa edzett férficsapat (H. Medosz) 1964-től az NB II-ben szerepelt, ötször végzett dobogón – maga is NB II-es szinten, és még 40-en túl is pattogtatott. Imsi 1976 végéig edzősködött, és 1982-ig szolgálta a Bethlent. Utolsó tanévében, 1981/82-ben együtt taníthatott a fiával. Hosszan tartó, súlyos betegség után 1993. július 17-én hunyt el. Nagy űrt hagyott maga után.

– Szigorú és következetes ember volt. A sporttól, a kosárlabdapályától nem tudott elszakadni. Agyvérzése után, mozgásában korlátozva is ragaszkodott hozzá, hogy a vasárnapi baráti meccsekre elvigyem. Ült a Bethlen-csarnokban, mosolyogva figyelte, ahogy melegítek, kosarat dobok. Soha nem felejtem el a tekintetét...

A várostól Pro Urbe díjat kapott, emlékét alapítvány, a Bethlen-gimnázium tornaterme, és a város legújabb sportcsarnoka, a 2008-ban átadott Balogh Imsi Sportközpont őrzi.

„Nagyon lelkes volt"

Faragó István vette át Balogh Imsitől az akkor a megyei bajnokságban szereplő felnőtt férfiegyüttest.

– Nagyon lelkes volt, és a sportág iránti imádatát ráragasztotta mindenkire. Vásárhelyért és a kosárlabdáért szinte mindenre képes volt, általában helyiekre, vagy a városhoz kötődő fiatalokra építette az együtteseit. Mindenki szerette, tisztelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnok a szentesi Pollák DSE női ificsapata

Budapesten, az UTE csarnokában rendezte meg a Magyar Judoszövetség az ifjúsági lányok… Tovább olvasom