Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Sportlegendák: Feil János a sportág klasszisa volt

Új sorozatot kezdtünk a sportoldalon: minden héten egy olyan egykori legendás sportolót, sportvezetőt mutatunk be, aki már nincs közöttünk. A hatodik részben a világ- és Európa-bajnok, két éve elhunyt Feil Jánossal ismerkedhetünk meg.
Nem vitás, megszállott volt. A sportágáért, a motorcsónakozásért élt. Feil János versenyzőként, sportvezetőként is nagyot alkotott. Két éve, 2008 májusában, 52 évesen egy versenyen, Olaszországban hunyt el.

– Évekkel ezelőtt érdekes történetet mesélt el Feil Jani, „Kakas", akit sportberkekben mindenki csak így szólított – mesélt a világ- és Európa-bajnok versenyzőről Barok István testnevelő tanár. – Azt mondta, hogy ő két születésnapot ünnepelt, a valódit, illetve azt napot, amikor egy szegedi versenyen történt bukása után felépült. Sohasem félt, a 2000. június 16-án történt balesete után is befeküdt a papucsba. Azt mondta, aki fél, az ne szálljon be. Nemegyszer 160 kilométer per órás sebességgel repesztett a vízen.

Feil Jánost mindenki csak „Kakasnak" becézte a parton. Nagy tekintélynek örvendett a társak között, szerették, tisztelték.

A motorcsónaksportért élt. Feil János két és fél éve szenvedett halálos balesetet egy olaszországi versenyen.   Fotó: DM/DV
A motorcsónaksportért élt. Feil János két és fél éve szenvedett halálos balesetet egy olaszországi versenyen.
Fotó: DM/DV

– Kajakosként kezdte a pályafutását a Kenderben, mivel a víz volt az élete, így nem volt nehéz rátalálnia a motorcsónakozásra. A sport 500- ban kezdte a pályafutását, majd megszűnése után a sikló 350-es kategóriába tért át. Világ- és Európa-bajnok lett, többszörös magyar bajnok volt. Nagyszerű, remek mentalitású versenyző volt. A „Kakas" becenév még fiatal korában ragadt rá. Nehezen tűrte az igazságtalanságot, hamar kakaskodni kezdett, sőt még a haja is felállt ilyenkor, úgy, mint egy kakastaréj.

Feil János tragikus halála óta nincs verseny Szegeden. Pedig a Tiszán, egykor a Maty-éren világbajnoki és Európa-bajnoki futamokat rendeztek, nemegyszer többezres tömeg előtt.


– Nemcsak versenyzőként, hanem sportvezetőként is sokat tett azért, hogy népszerű legyen a sportága. Elnök volt, rengeteget dolgozott azért, hogy életben tartsa a szegedi viadalokat. Sokszor egyedül maradt, de egyszer sem adta fel, csinálta, szervezte a versenyeket. Tragikus volt az elvesztése, de "Kakas" ott hunyt el, ahol a legjobban érezte magát: a versenypályán.

Olvasóink írták

  • 1. gyalogkakukk 2010. december 01. 22:13
    „Én személyesen ismertem Kakast, és meg kell mondanom, hogy szégyen és gyalázat, senki nem tudott készíteni egy magyar nyelvű megemlékezést róla, "csak" egy külföldi van fent az interneten. Pedig nagyon nagy ember volt az életben és a sportágában is. Nyugodjon békében, nagyon hiányzik, és egy betölthetetlen űr maradt utána. Emléke örökké élni fog!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szedeák: háromból három?

Csütörtökön ismét hazai pályán szerepel a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Tovább olvasom