Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Sportlegendák: Kaszás kapitány is lehetett volna

Sportlegendákat felelevenítő sorozatunkban ezúttal a Szeol AK labdarúgócsapatának egykori kiváló edzőjére, az 1990. február 21-én, életének 43. évében autóbalesetben elhunyt Kaszás Gáborra emlékezünk.

Az elmúlt 40 év legjobb élvonalbeli szegedi labdarúgó-szereplése a Szeol AK 1983/84-es kilencedik helye volt. Az idősebb futballdrukkerek a mai napig visszasírják az akkor látott, megélt találkozókat, győzelmeket, gólokat. Akkoriban kötelező szombat délutáni program volt a kék-feketék mérkőzéseire járni. Nemcsak szegediek özönlöttek a stadionba (abban az esztendőben a gárda az SZVSE pályáján fogadta az ellenfeleket), szinte a megye összes településéből jöttek az emberek. Aki látta, a mai napig nem feledte el, amikor Kun Lajosék 4–3-ra legyőzték a nyolc válogatottal felálló Honvédot, 4–2-re Verebes József Rába ETO-ját, 4–1-re az Újpesti Dózsát, de pórul járt Szegeden a Vasas és a Videoton is, a Fradi pedig hálálkodhatott, hogy 3–3-ra végzett. Rendre megtelt a stadion, a szurkolók büszkék voltak a csapatra, az együttes tréneréért, Kaszás Gáborért, a „Kicsiért" (ez volt a beceneve) pedig egyenesen rajongtak.

1988 és 1989 között az utánpótlás válogatottat irányította. Balról: Havasi Mihály technikai igazgató, Kaszás Gábor, Juhász József orvos, Szalai István másodedző. Archív Fotó: Gyenes Kálmán
1988 és 1989 között az utánpótlás válogatottat irányította. Balról: Havasi Mihály technikai igazgató, Kaszás Gábor, Juhász József orvos, Szalai István másodedző.
Archív Fotó: Gyenes Kálmán

Kora egyik legtehetségesebb edzőjének tartották, családján, a három gyermekén kívül kizárólag a futball létezett számára, azzal feküdt, azzal kelt. Budapestről, a Ganz-MÁVAG együttesétől 1982 nyarán érkezett az akkor NB II-es Szeol AK-hoz. Szakmai hozzáértésének, fanatizmusának, a munkába vetett hitének gyorsan meglett az eredménye: első évében feljuttatta csapatát az NB I-be, a következő évadban pedig jött a már említett 9. hely.

Az 1984/85-ös idényt követően távozott a Szeol AK-tól, a kiesést nem tudta, nem akarta megemészteni, feldolgozni. Az edzőségbe vetett hitét viszont nem veszítette el, rátermettségét bizonyította a Kazincbarcika, a Siófok, a Videoton és a magyar utánpótlás-válogatott szakvezetőjeként. Ha nem következik be 1990 februárjában az a végzetes autóbaleset, akár szövetségi kapitány is lehetett volna.

Emléke a mai napig él Szegeden, ennek jelét már többször lehetett tapasztalni. Elég csak megemlíteni az újszegedi sportcsarnokban 2008. december 27-én az emlékére megrendezett öregfiúktornát, amelyen a Szeol AK mellett a Honvéd és a Fradi is részt vett.

Pályafutás

Kaszás Gábor 1947. március 30-án Budapesten született. 19 éves koráig a Fradiban rúgta a labdát, onnan igazolt az NB III-as Sütőipar, majd az NB II-es Bp. Építők csapatába. Egy évvel idősebb bátyja, Kaszás Pál beszélte rá az edzősködésre. Az Újpest serdülő háromnál kezdődött tréneri pályafutása, eljutott a liláknál egészen az ifiig, első felnőtt együttese a Ganz-MÁVAG volt. Következett 1982 nyarán a Szeol AK (NB II, NB I), három évad után pedig a Kazincbarcika (NB II), aztán a Siófok, illetve a Videoton szakvezetőjeként visszatért az élvonalba. 1988 és 1989 között a magyar utánpótlás-válogatottat irányította.

Olvasóink írták

 • 2. W666W 2011. május 06. 19:42
  „Az akkori focisták közül BALOGH ATTILA a Pick Szegednél öltözöör..

  KUN LAJOS valahol Békéscsaba környékén melózik..BOGDÁNLÉ volt a GÓL büfé most nem tudom mit csinál....

  KUTASI kispályázik Néha De inkább a tenisz ami most megy Neki..
  Szabó Gyula az emlékezetes Vasas osztályzó után Petre került hogy hogy nem..:))) A mai napi viták vannak arról a kezezésröl és szerintem lesznek is hogy miért is ütött bele tulajdonképpen..Az az érdekes hogy az egész kollektíva mélyen hallgat az esetröl...”
 • 1. V42515 2011. május 04. 11:26
  „Akkor voltam 13-14 éves, ott voltam a SZVSE stadionban a Szélpál Laci által említett összes meccsen, örök emlék... Azon az ominózus SZEOL-Honvéd 4-3 meccsen nagyon a Honvédnak kellett volna nyernie, Jaczina Róbert játékvezető balszélsőnket, Balogh Attilát ki is állította, ennek ellenére hősies küzdelemmel nyertünk...

  Már egyetemista voltam, amikor Pesten egy délután kézbe vettem az akkor még létező Esti Hírlapot, abban olvastam a tragikus balesetről, valahol az 52-esen Kecskemét és Solt között... Kaszás Gabi sokat tett a szegedi fociért.

  Jó lenne hallani arról, hogy mi lett az akkori neves szegedi focistákkal... Korábban olvashattunk Kun Lajosról, aki akkor talán diszpécser volt a balatonfüredi buszállomáson, Grubóról, aki Finnországban ragadt, de mi lehet a többiekkel? Hornyák, Szabó László (aki a győri, Rába ETO elleni meccsen 2 tizenegyest védett!), Szabó Gyula, Kozma, Kutasi, Orosházi, Takó, Deák, Balogh Attila, Kovács Gábor dr...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakk: makói győzelem Barcikán

A tizedik fordulót bonyolították le az NB I-es sakkcsapatbajnokságban, és az ASS-Makói SVSE… Tovább olvasom