Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Sportlegendák: Katona Ferenc, a legendás Baka

Sorozatunkban egykori híres sportolókat, edzőket, sportvezetőket mutatunk be. Katona Ferenc korábbi ökölvívó, majd játékvezető közismert alakja volt Szegednek. A Baka becenévre hallgató bokszbíró bejárta a fél világot.
Évekkel ezelőtt nem múlt el úgy nap, hogy a Szegeden, a Kárász utcán sétáló ne találkozzon dr. Katona Ferenccel, vagy ahogyan a Csongrád megyei székhelyen ismerték: Bakával. Az egykori ökölvívó, majd bokszbíró 2008-ban hunyt el. Közismert polgára volt a városnak. Imádott a belvárosban korzózni, sztorikat mesélni.

Két bátyja nevezte el Bakának, mert amikor ő még kicsi volt, akkor a két testvér már katonai rangot viselt. A sors furcsasága, hogy egyetemi évei alatt – édesapja huszár tiszthelyettes volt, így a családban hagyomány volt a katonai pálya –, 1956-ban tartalékos alhadnagy lett, így magasabb ranggal rendelkezett, mint a két testvére.

1943-ban másodikos polgáriban a Szabadság téren, a leventeotthonban kezdett el bokszolni. Előtte futballozott, nem is akárkivel, a lapunk által minden idők legjobb szegedi labdarúgójává választott Sándor Csikarral játszott együtt. Jó barátok voltak.

Az országos leventebajnokságon a döntőig jutott, majd már az UTC színeiben többször megnyerte a délterületi bajnokságot.
Játékvezetőként lett igazán ismert. Vegyészként végzett az egyetemen, 1959-től pedig bíróként dolgozott a sportágban.

Vezetett meccset a legendás Papp Lacinak is. Szegeden a szabadtéri színpadon lépett ringbe – totális telt ház volt – a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó. Bakát ezután majdnem eltiltották, mert a Görbe becenévre hallgató Papp ekkor már profi sportoló volt. Megúszta, majd ő is a profi pályát választotta.

Hosszabb időt töltött el az USA-ban, Detroitban. A híres Joe Lewis Arénában rengeteg meccset vezetett, akadt olyan, amikor 15 ezer ember előtt bíráskodott. Bejárta a fél világot, ismerték, kedvelték. Tanított a SZÉF-en, azonban fiatalon rokkantnyugdíjas lett. Mindig is a sport volt az élete, nagy legendája volt Szegednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tollaslabda érmek külföldről, belföldről

Több versenyen is részt vettek a szegedi Tisza SE tollaslabdázói a közelmúltban. A legfiatalabbak… Tovább olvasom