Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Sportlegendák: megvalósult dr. Simády Béla álma

Sorozatunkban minden héten egy egykori legendás sportolót, sportvezetőt mutatunk be, aki már nincs közöttünk. Ezúttal a Maty-éri olimpiai vízicentrum megálmodójára és megvalósítójára, dr. Simády Bélára emlékezünk.
A Maty-ér kapcsán idén két jelentős, kerek évfordulóra emlékezhetünk. Az egyik szinte napra pontosan harminc éve, 1981. június 27-én történt: akkor adták át ugyanis a Szabadkai úti pályát. Az első versenyen hatszáz magyar és jugoszláv evezős indult, azóta pedig a sokadik világeseményére készül a létesítmény, hiszen öt hét múlva, augusztus 17. és 21. között a Mol 40. sík vízi kajakos, kenus világbajnokságnak ad otthont.

A Maty-éri avatóünnepséghez szorosan kapcsolódik a másik évforduló: nyolcvan éve, 1931 novemberében született a Szeged melletti létesítmény megálmodója, dr. Simády Béla. Kevesen tudják, de dr. Simády futballozott, kapus volt, sőt a fia, Béla is követte ezt a vonalat – utóbbihoz egy személyes megjegyzés: nem is rosszul. Aztán az aktív sportot felváltotta a tanulás, a műszaki egyetem elvégzése után előbb Szentesen a MÁV-nál, majd 1962-től Szegeden a vízügynél dolgozott, és húsz évig vezette az Alsó- Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságot. Igazgatói működése alatt olyan művek készültek el, mint például a szegedi belvárosi partfal rekonstrukciója, az algyői olajmező védelme, a marosi gátrendszerek mértékadó árvízszintre való kiépítése, az újszegedi és a torontáli belvízrendszerek, de az ő érdeme az Alsó-Tisza vidék sajátos hidrológiai helyzete miatt különleges figyelmet érdemlő ár-, közép- és kisvízi előrejelzés fejlődése is.

Dr. Simády díjátadása álmai helyszínén, a Maty-éren. Fotó: DM/DV
Dr. Simády díjátadása álmai helyszínén, a Maty-éren.
Fotó: DM/DV

No, és a Maty-ér. Ő képviselte Csongrád megyét a Magyar Olimpiai Bizottságban, 1978-tól a Szegedi Vízügy SE evezős szakosztályának elnöke, a város evezős sportjának felélesztője, évekig a Magyar Evezős Szövetség alelnöke volt. Így aztán nem véletlen, hogy amikor az akkori országos vízügyi hivatal elnökhelyettese, dr. Breinich Miklós megkérte, találjon Szegeden egy olyan helyet, amely alkalmas álló vízi versenyek megrendezésére, szinte parancsként vette a kérést, és így vetette magát bele a munkába. Térképeket kért és nézegetett szakemberek, például dr. Kereszty Béla (a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi tagja), Csapó Géza (hatszoros világbajnok kajakos), Fajka László (tervező mérnök), Wolf Mihály (főosztályvezető), Dorán Mihály (szegedi szakaszmérnök) segítségével. Ezek alapján kijelöltek több alkalmas helyet is, köztük a Maty-ért, amely végül győzött. A munkálatok 1979-ben kezdődtek el, a mű pedig 1981 nyarára készült el – többek között a magyar néphadsereg szegedi alakulata, az Ativizig emberei, illetve a város és megye vállalatai, gyárai, üzemei, termelőszövetkezetei közös együttműködésével.

– Dr. Simády nevezte el a pályát gróf Széchenyi Istvánról, amely akkor, a nyolcvanas években még igen nagy bátorság volt tőle – emlékezett vissza Benke György, aki tíz éven át volt dr. Simády Béla saját műszaki titkára, illetve a Szegedi Vízügy SE elnöke. – Béla sosem végzett fél munkát: ha azt mondta, valamit el akar érni, azt, ha rajta múlt, el is érte. Sohasem felejtem el az avatóversenyre érkező csepeli evezősök arcát, akik kiszállva a buszból a fantasztikus pálya láttán csak annyit mondtak: csodát műveltetek, valóságos csodát.

Az evezőstársadalom nem felejtkezett el a végül 1993-ban elhunyt dr. Simády Béláról: a sportág szegedi nemzetközi versenyét róla nevezték el. A nagy álom megvalósítójáról.

Olvasóink írták

 • 2. unknown 2011. július 13. 19:32
  „1. TUTI 2011.07.13. 12:57

  Ne viccolj :-) ! Itt előtte is víz volt. Reptér még lehet hidroplánok számára.
  Tény és való: nagyszerű létesítmény született.”
 • 1. TUTI 2011. július 13. 12:57
  „A hely ideális lett volna reptérnek...:)
  De azért gratula...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csíszér Előd megemlékezése Körtvélyessy Péterről

Az alábbiakban Csíszér Előd, a DÉLÉP egykori női tekecsapatának vezetője emlékezik a hatvanéves… Tovább olvasom