Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Sportlegendák: Orbán Ferenc, a magasugróklasszis

Sportlegendákat felelevenítő sorozatunkban ezúttal a múlt század egyik legjobb magyar magasugrójára, az 1928-as amszterdami olimpián is részt vevő, hódmezővásárhelyi születésű Orbán Ferencre emlékezünk.
A XX. század első felének egyik legjobb magyar magasugrójának számított Orbán Ferenc. A kiváló atléta 1905. március 6-án látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen, itt járta ki az elemi iskolát, majd érettségizett le a Bethlen-gimnázium tanulójaként. Vásárhelyen kezdett el ismerkedni az atlétikával, első edzője a legendás testnevelő, Banga Sámuel volt. Később Szegedre került, ahol a Ferenc József Tudományegyetem jogi karának hallgatója volt – ekkor már Ottovay Károly irányításával tréningezett.

Testvére, Sándor is ügyes atléta volt – később operaénekes lett –, de Ferenc túltett rajta. Első nagy sikere az 1925-ös magyar bajnokságon szerzett ezüstérem volt, ezt 187 centiméterrel érte el. Egy évvel később még feljebb lépett a dobogón, Szeged színeiben 190 centiméteres teljesítményével bajnoki aranyat szerzett – legnagyobb ellenfelei Gáspár Jenő (MAC) és Késmárki Kornél (BBTE) volt akkoriban. 1927-ben aratta legemlékezetesebb győzelmét: a római főiskolai világbajnokságon 186 centiméterrel aranyérmes lett, sőt a 4×100 méteres váltóban is elsőként ért célba.

Orbán Ferenc (balról a negyedik) a magasugrócsapat tagjaként. Fotó: DM/DV
Orbán Ferenc (balról a negyedik) a magasugrócsapat tagjaként.
Fotó: DM/DV

Olimpián is részt vehetett, méghozzá 1928-ban, Amszterdamban. A holland kaland csalódással ért véget számára, mivel elmaradt korábbi teljesítményétől, 177 centiméteres ugrásával lecsúszott a fináléról.

Később megjavította egyéni csúcsát, 193 centiméterig jutott, amellyel 1930-ban második ob-aranyát is bezsebelte. Visszavonulása után egy ideig edzősködött, majd sportújságíróként kezdett dolgozni.

A II. világháború alatt haditudósítóként dolgozott, majd hazatérése után 1944- ben elvette feleségét, az ismert színésznő Szombathelyi Blankát. Egy évvel később elhagyták az országot, Los Angelesbe költöztek. Előbb banktisztviselőként dolgozott, majd újságot alapított.

A sporttól sem szakadt el teljesen, elnökként segítette a helyi Kaliforniai Hungária Sport Klubot. 1989. július 9-én, 84 éves korában Los Angelesben hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes Verba-emléktorna

A hétvégén rendezték meg a IV. Verba László nemzetközi ülőröplabda-emléktornát, ahol szegedi és… Tovább olvasom