Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Sportlegendák: Tóth Ferenc két fogásnemben is remekelt

Sorozatunkban egykori híres sportolókat, edzőket mutatunk be. Ezúttal a szegedi birkózás egyik legendás alakjára, Tóth Ferencre emlékezünk, akit mindkét fogásnemben a világ legjobbjai között tartottak számon.
Harminc évvel ezelőtt, 1981-ben hunyt el a szegedi birkózósport egyik legelső klasszisa, az olimpiai bronzérmes Tóth Ferenc.

1909. február 8-án született Szegeden, itt végezte az elemi iskolát is, majd kitanulta a kőműves szakmát. A 20-as évek elején ismerkedett meg a birkózással, az SZVSE-ben tanulta meg az alapokat Futó Géza edzőtől. Hét testvére közül öccse, István is belekóstolt a sportágba. Hamar bekerült a válogatott keretébe, ám mivel az utazások nagy nehézséget okoztak számára, kényszerből Budapestre költözött és karbantartóként dolgozott – ekkor klubot is váltott, az SZVSE-től az Újpesthez került.

Pályafutása a harmincas években érte el első csúcspontját, 1932 és 1937 között tizenhárom országos bajnoki címet nyert kötött- és szabadfogásban. Stabil válogatott lett, pehelysúlyban 33-ban és 37-ben Európa-bajnokságot nyert (mindkettőt szabadfogásban), emellett pályafutása során háromszor ezüstérmes, kétszer bronzérmes lett a kontinensviadalokon. 1936-ban indulhatott életében először olimpián Berlinben, ahol szabadfogásban ötödik lett.

Pályafutásában törést okozott a II. világháború, emiatt többévnyi versenymentes időszak után legközelebb csak 39 évesen, az 1948-as londoni játékokon szerepelt.

De még hogy! Korát meghazudtolva birkózott, és pályafutása legnagyobb sikerét elérve a 62 kilogrammosok között kötöttfogásban bronzérmet nyert, emellé grátiszként szabadfogásban a negyedik lett. A magyar válogatottból csak ő és Bencze Lajos mondhatta el magáról, hogy mindkét fogásnemben szőnyegre lépett.

Még a berlini olimpia után megnősült, felesége, Csepregi Anna két fiúval ajándékozta meg. 1952-es visszavonulása után edzősködött, és elfogadta újpesti stadion gondnoki állását – nyugdíjba vonulásáig itt dolgozott. 72 éves korában, 1981. február 26-án hunyt el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skaliczki László és a XXI. századi jövőkép

A Pick Szeged játékosai szabadságukat töltik, köztük a vezetőedző, Skaliczki László is. Kedden a… Tovább olvasom