Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

˝Street workout˝ - a gettóból indult

A ˝street workout" Magyarországon is egyre több fiatalnak hozza meg a kedvét a kültéri edzéshez. Az amerikai szegény gettóból induló edzésforma ma már olyan szintre jutott, hogy nemzetközi versenyeket is rendeznek ebben a sportágban.
Magyarországon 8–10 éve jelent a sportág, amely saját testsúllyal dolgozva a teljes testizomzata fejleszthető. Látványos, akrobatikus elemek is kivitelezhetőek egyszerű edzőállványokon. Egy „zászló" elnevezésű erőmutatvány kivitelezéséhez azonban már megfelelő erőnlét és sok-sok gyakorlás szükséges.

Az első „ghetto street workout" sportolók még csak kezdetleges vascsöveken, játszótéri mászókákon edzettek. Magyarországon az első magyar gyártmányú kültéri „sunbars" edzőgépeket a HAÁSZ Kft. készítette a szegedi street workout csapattal szorosan együtt- működve, amely már kifejezetten az igényeiknek megfelelően lett kialakítva.

Munkában a „street workout
Munkában a „street workout" egyik szegedi képviselője, a búvárúszó világbajnok Kanyó Dénes. Fotó: Schmidt Andrea

Szegeden az első ilyen ingyenesen használható edzőhelyet a Fő fasor elején alakították ki 8 évvel ezelőtt, ma már ilyen edzőhelyek a Kolozsvári téren, az Arany János iskola oldalánál, valamint a Csillag térnél is találhatók. Az idei sátorbontással kezdődő új szezonban már a Szegedi Sport és Fürdők Kft. által üzemeltetett újszegedi sportuszoda területén is található egy ilyen edzőgép.

Ez nagyon hasznos kiegészítő a versenyúszók és a vízilabdázók edzésmunkájában az erősítés és nyújtás tekintetében. Az is fontos, hogy ugyanakkor minden uszodalátogató is ingyenesen használhatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy szegedi úszó kórházba került

A Magyar Úszás Napja alkalmából Balatonfüreden rendezett nyíltvízi viadalokon a Haász SZUE 12… Tovább olvasom