Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

Süli Róbert: A régi szeolosok

Ezek a fiúk ilyenek voltak régen is. A sportág iránti alázattal léptek mindig pályára. Most is ezt teszik.
Ültem Algyőn, abban a csodaszép sportcsarnokban a lelátón, közvetlenül mellettem a Szeol AK öregfiúkcsapata. Néztem az egykori kiváló labdarúgókat. Azokat az embereket, akiket csodáltam, akikért a kis csapatunkkal rendszeresen zarándokoltunk ki a Szeol-pályára és a Vasutas-stadionba.

Nekem nem változtak semmit. Eltelt jó néhány év, de nekem most olyanok, mint 20 vagy akár 30 éve. Azért ezt leírva, rendesen elrepült az idő. Az egyik csapattársammal beszélgettünk róluk, a szeolos fiúkról. Akkor nem is gondoltuk, hogy most milyen jó lenne egy ilyen csapat Szegeden. Orossal, Szabó Gyulával, Polyvás Tomival, Kutival, Kun Lalával, Dekával, Kováts Gabival és sorolhatnánk még a neveket. Ezek a fiúk pályára léptek Algyőn. Úgy, mint régen.

Melegítettek, sportszerűen futballoztak, elnézést kértek, felsegítettek, jól passzoltak, hatalmasat lőttek, kötényt osztottak, és szebbnél szebb gólokat szereztek.

Amikor aktív játékosok voltak, mennyit, de mennyit bántották őket. „Lazák vagytok! Ti vagytok a Kárász utca császárai! Fussatok már! Menjetek dolgozni!" – csak néhány megállapítás, amit a régi szeolosok kaptak a drukkerektől.

Ezek a fiúk ilyenek voltak régen is. A sportág iránti alázattal léptek mindig pályára. Most is ezt teszik. Figyeltem azokat a kedvenceket, akikért rajongtam. Szalai Dzsinó az edzőjük. Az utolsó olyan tréner, aki úriemberként viselkedik a pálya szélén. Elegáns, szórakoztató, megszállott, felkészült. Az egykori tanítványok, akik ma a meccs után már igazi barátok, „Dzsinó bácsinak" pedig még most is szót fogadnak. A mester szava szent Tóth Zolinak, Lehota Pistinek, Móricz Zsigának, Márki Fecának és a többieknek.

Miért írok róluk? Amint mondtam, Teleki Zsolti barátommal beszélgettünk a lelátón. Németországban vagy akár Franciaországban egy ilyen tornára több tucat gyerek jött volna el. Fotózkodni, aláírást kérni, amit utána kitűzhetett volna a szobája falára, megoszthatott volna valamelyik közösségi oldalon.

„Lájkolták" volna a fotót.

Nálunk, itt Magyarországon ez nem divat. Pedig Szabó Gyula fogta Diego Maradonát. Orosházi Laci akkora gólt lőtt a Fradinak, hogy három nyugdíjas azóta is a Szeol-pályán tapsol. Lehota Pista volt Magyarország legértékesebb játékosa. Móricz Zsiga egy-egy meccsen csak a szertárost nem cselezte ki, vagy éppen Polyvás Tomi annyit tudott futni, mint még ma is kevesen.

Néztem őket! Legendák, akik több elismerést érdemelnek. Nekem van közös fotóm róluk, a kocsimban pedig egy Szeol AK zászló díszeleg, mert én mindig szeolos maradok, csakúgy, mint ezek a férfiak, akik még mindig büszkén viselik a kék-fekete mezt.

Olvasóink írták

 • 4. dobi 2013. január 24. 19:53
  „laca74 ! mi a fene bajod van ezzel at írással?? sorold már fel, hogy mi nem stimmel? vagy személes bajod van a cikk szezőjével, mert hülyét csinált belőled a pályán? :D”
 • 3. laca74 2013. január 23. 16:04
  „a modinak küldöm...eléggé undoritó ha egy véleményt sem lehet leirni ami negativ 1 emberrel szemben. Szánalmas és gyenge irás volt ez is ettöl az embertöl aki azt hiszi ért a sporthoz.”
 • 2. Bono10 2013. január 23. 11:20
  „Kedves Robi!

  Illetlenség a név felsorolásból kihagyni az akkori SZEOL legjobbját és legtöbbet játszó (kb 300 NBI-es mérkőzés) játékosát. Még akkor is, ha ez a Te véleményed.
  Megsértődni persze a 18 éven át Szegedért futballozó, a SZEAC, SZEOL játékosának van joga, de nekem meg ez a véleményem.

  A nevét nem írnám le, mert rajtad kívül mindenki tudja.
  üdvözlettel: egy hozzád hasonlóan fanatikusan rajongó sportbarát.”
 • 1. ungijozsef 2013. január 22. 19:43
  „A mostani még inségesnek sem nevezhető szegedi foci idelyén jó ilyen cikket olvasni.Nagyszerű fogalmazás,nagyszerű focistákról! És igaz mennyire hiányzik egy ilyen városban mint SZEGED egy jó foci csapat,mert biztos vagyok, igény volna rá!!! Sajnos nagy a valószinűsége,hogy még sokáig kell várni! És talán ahogy mondja a mondás,előbb a házunk táján nézzünk szét! És talán van szegeden,szegedért,szegedi fociért tenni vágyó Szalaik,Orosok,és még sokan akik még most is tenni szeretnének érte,de sajnos csak szeretnének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Csabának Down-szindrómás kislánya, Grétike a mindene

– Amióta megszületett, átértékeltem mindent, amit kaptam a sorstól – mondta lapunknak Kiss Csaba, korábbi válogatott tollaslabdázó. Tovább olvasom