Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Surim István, a 40-szeres hadseregbajnok

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Surim István (68) jelenleg egy autóháznál lát el őrző-védő szolgálatot, korábban hivatásos katonaként 40 hadseregbajnokságot nyert különböző sportágakban. Úgy tervezi, 70 és 100 éves kora között is intenzíven sportol még. Róla szól Mi lett vele?-sorozatunk aktuális fejezete.
A 68 esztendős vásárhelyi Surim István nem mindennapi figura: egész életét a sport – jelenleg is aktív – és a hadsereg töltötte ki, ahol több mint 3 évtizedig volt hivatásos állományban: 1965. november 20-án vonult be, és 1997-ben ment nyugdíjba. A civil világban nem sokat töltött, 1960-tól 1965-ig dolgozott kézi- és körkötőként. Mostanában pihen, mert egy maratonra készülve az egyik hajnali tréningen gödörbe lépett, és megsérült. Valószínűleg ezt is „dokumentálja", ugyanis minden róla szóló újságcikket, a versenyeket, győzelmeit megörökítő fotót megőriz, albumokba rendez.

– Aktív sportolóként, bevonulásom után „lecsaptak rám", és a Textil kézilabdacsapatából átirányítottak a Honvéd Hunyadiba – mesélte Surim István, aki egykor együtt sportolt a Délmagyarország/Délvilág korábbi rovatvezetőjével, Süli Józseffel, és Vásárhelyen „papíron" lövészként szolgált. – Az ismert civil sportokat is űztem, nyertem hadseregbajnokságot sí- és mezei futásban, különböző atlétikai számokban, valamint katonai járőrben és katonai háromtusában, összesen negyvenet, utóbbiból legalább tizet.

A katonai háromtusa érdekes, összetett versenyszám: lövészetből (géppisztollyal, 10-10 fekvő, térdelő és álló helyzetből), kézigránátdobásból (40 méterre, célpontra, ennek a rekordját 1495 ponttal mai napig tartja) és terepfutásból (teljes menetfelszerelésben, fegyverrel) áll. A bajnoki aranyakon kívül fair play-díjat is kapott: – Mezei futóversenyen történt, Budapesten, a lóversenypályán. A szegedi Volford László nyert, én második lettem, de győzhettem volna, ha nem figyelmeztetem: sapkával a fején érkezzen célba. Ellenkező esetben kizárják. Addig a kezében vitte – mondta Surim.

Edzőként, sportszervezőként is dolgozott, jeleskedett: a Honvéd Kun Béla SE-ben több száz fiatalt oktatott, és atléta-, erőnléti trénere volt például a világbajnok kajakosnak, Csapó Gézának. Szerepelt nemzetközi katonai vetélkedőkön, például Kubában, Mongóliában és Észak-Koreában, az úgynevezett katonai olimpián elért legjobb helyezése 2. volt, ezt kézigránátdobásban érte el. A honvédségtől nyugdíjba ment, de a sportot nem hagyta abba, szenior atlétikai világbajnokságon 400 méter gáton 9. helyezést ért el.

– Már közelebb vagyok a 69-hez, mint a 68-hoz, és úgy tervezem, 70-től 100 éves koromig fogok igazán intenzíven sportolni – mondta kacsintva –, 800 métertől a maratonig minden táv jöhet. Ez csak annyiban vicc, hogy addig sportolok majd, amíg az Úristen engedi. Mozgás, futás nélkül nem tudom elképzelni az életem.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. október 24. 09:54
    „Pistáról illett volna egy képet közzé tenni, aki nem ismerné az láthassa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepő premier Szentesen?

A Szentesi VK férfi vízilabdacsapatának nem a legkönnyebb sorsolás jutott, hiszen az első öt OB I mérkőzésén négy bajnokesélyessel játszik. Tovább olvasom