Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 30°C Még több cikk.

Susányi Zsófia sokat tanul az USA-ban

Sorozatunkban olyan sportolókkal, edzőkkel, sportvezetőkkel foglalkozunk, akikről régen hallottunk. Susányi Zsófia az Amerikai Egyesült Államokban tanul, a UC Berkeley Egyetemen. A sport természetesen nem marad ki az életéből, teniszezik az egyetemi csapatban.
Susányi Zsófia, a szegedi Gellért SE teniszezője az elmúlt nyáron „igazolt" az Amerikai Egyesült Államokba, a Berkeley Egyetemre. Zsófi volt az első szegedi teniszező, aki részt vett Grand Slam versenyen, rajthoz állt a Roland Garros, Wimbledon és a US Open juniorversenyén. A tehetséges játékos 2011-ben mégis úgy döntött, hogy a sport mellett a tanulást választja, egyetemista lesz a tengerentúlon.

– Nagyon jó a kinti élet, mindenben más, mint otthon. A napi programom úgy van összerakva, hogy a tanulás és az edzések ne üssék egymást. Reggel nyolckor kondival nyitunk, majd jön a tanulás, az órák. Délután fél három után azonban már csak edzések következnek, akad olyan nap, amikor 16.30-ig edzünk, de olyan is előfordul, hogy 18 óráig eltart. Nagyon jó az összhang a csapaton belül, szinte mindent együtt csinálunk, az edzők erre nagyon odafigyelnek. Sokat változott a játékom, itt kemény pályán nem lehet arra várni, hogy az ellenfél hibázzon, az nyeri a pontot, aki először csinál valamit a labdával.

A Berkeley Egyetem az USA-ban is komolyan jegyzett intézmény. Zsófi a tréningek mellett sokat tanul.

Zsófi (balról a negyedik) az egyetemi csapatban teniszezik. Fotó: DM/DV
Zsófi (balról a negyedik) az egyetemi csapatban teniszezik.
Fotó: DM/DV

– A tanulás is nagyon különbözik az otthonitól. Általában 3–4 tantárgyunk van, napi 2–3 óra hossza. Szinte minden írásban történik, a vizsgaidőszak pedig egy hét. Az elején nem volt könnyű felvenni a ritmust, most már sikerült. Ami nagyon tetszik, hogy amiről beszélnek az előadáson, az házi feladatban mindig jelentkezik. Remek a kapcsolatom a tanárokkal, a professzorokkal, így mindig kérdezhetek tőlük. A tavaszi óráim izgalmasak lesznek, bevezetés a pszichológiába, amerikai történelem, angol, amelyen az íráson lesz a hangsúly, és a retorikával lesz kapcsolatos. Nagyon várom már az órákat.

Zsófi remek eredményeket ért el a szegedi Gellért SE színeiben. Egyre több felnőttversenyen is rajthoz áll. Lesz-e belőle profi teniszező? – ezt is megkérdeztük tőle.

– Profi karrieren nem gondolkodom, most az egyetem az első. Hogy mi lesz 4 év múlva, azt nem tudom, a suli ideje alatt ezzel egyelőre nem foglalkozok. Az egyetemi szezon most kezdődik, rajtolnak a csapatmeccsek. Nagyon jól döntöttem, amikor elfogadtam az ösztöndíjat, rengeteg új dolgot tanultam, és ami lényeg, rengeteg új embert ismerhettem meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második, harmadik vonal: többségben győzelmek

Hosszabbításban nyert a Kosársuli a DEAC ellen. Az ABCOM Szeged KE továbbra is veretlen az amatőr NB… Tovább olvasom