Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szabics Imre: együtt, ez az igazi ajándék

Családja és szerettei körében Szegeden ünnepli a karácsonyt az osztrák Sturm Graz magyar válogatott támadója, Szabics Imre, aki elárulta: nem jellemző rájuk a nagy ajándékozás, bár két és fél éves kislánya, Liliána Zoé sok-sok meglepetésre számíthat.
Csodálatos fényár, mindenhonnan hallatszó ünnepi dalok, a fűszeres forralt bor eltéveszthetetlen illata. Feldíszített, kivilágított meseváros a tél eleji, néha kellemes, néha kellemetlen, már-már fájó hidegben. Az adventi forgatag nem egyetlen helyre, hanem több terecskére osztódik el, az utcák feldíszítve várják a vendégeket, a sétálókat. Ha netán a hó is megérkezik, a várost elfoglaló rengeteg zöld park, mesébe illő lugas fehérbe öltözik. Kézimunkások árulják portékáikat, a városháza előtt fabódékból árad a sajt, a sült gesztenye, a kürtőskalács illata.

Akár Szeged

Mintha Szegedről beszélnénk, miközben az osztrák város, a Mura két partján, hegyek ölelésében elterülő Grazról van szó. Azaz ott sem zajlik másképp az ünnepi készülődés, mint nálunk. A két várost Szabics Imre köti össze. Ahogy a Tisza Volán nevelése korábban is elmondta, otthonra lelt a stájer tartományi székhelyen. Talán Graz hangulata, egyfajta szegedi fílingje is segített neki ebben.

Szabics Imre Szegeden karácsonyozik. Fotó: DM/DV
Szabics Imre Szegeden karácsonyozik.
Fotó: DM/DV

– Tényleg hasonló a karácsonyi forgatag Grazban, mint Szegeden. A kislányunkkal muszáj mindennap kimozdulni, így aztán a főtéri vásárban gyakran megfordulunk. A forgózás és a városnéző kisvonatozás egyaránt Liliána Zoé kedvenc időtöltéséhez tartozik – mesél Szabics Imre a grazi ünnepekről. – Nem igazán jellemző ránk a nagy ajándékozás. Persze ha Liliána Zoé valamit meglát és megszeret, azt ha tehetjük, megrendeljük a Jézuskától, így ő biztos sok-sok ajándékkal gazdagodik, de a családra nem ez a jellemző. Inkább örülünk egymásnak, annak, hogy hosszú idő, hetek, hónapok után végre ismét együtt vagyunk. A versenyidőszakban nehéz úgy alakítani a dolgokat, hogy mindenki egyszerre és egy helyen együtt legyen, erre a karácsony tökéletesen alkalmas.

Szabics Imre a Sturm Graz csapatánál - a Sport 7 videója


Karácsonyi hangulat

Szabicsék karácsonya idén körülbelül akkor kezdődött, amikor a grazi: nagyjából november közepén. A két és fél éves kislánynak már meghozta a Jézuska a fenyőfát.

Hatodik

Ünnep ide, ünnep oda, egy kicsit szakmázzunk is: az osztrák Bundesliga I. edzői szavaztak az év labdarúgójára a bajnokságban játszó, illetve a külföldön szereplő osztrák állampolgárságú játékosok között. A voksolás hatodik helyére ért oda Szabics Imre.
– Azért is különösen értékes ez a helyezés, mert csak két Ausztriában játszó labdarúgó előzött meg, az Austria Wienben lévő Barazite és az admirás Jezek, a többiek mind lé-
giósok, így a Bayernben a győztes Alaba, a Schalkéban Fuchs, vagy a Stuttgartban Harnik – mondta Szabics.

– Akad olyan ajándék, amit szerettünk volna, ha hamarabb megkap Liliána Zoé, de magát a karácsonyt természetesen még nem ünnepeltük meg. A hangulat viszont már régóta karácsonyi – mondta Szabics, aki elárulta: apósa révén saját, külön bejáratú Mikulása volt december 6-án Liliána Zoénak.

Hallé, mákos guba, sült hal, túrós csusza, bejgli, illetve a változatosság kedvéért töltött káposzta.

Ünnepi menü

Az asztalról nem hiányozhatnak a szokásos menü különböző fogásai Szabicséknál sem. Kérdés, vajon az osztrákok mit tudnak a magyar hagyományokról.

– Megmondom őszintén, még nem beszéltem csapattársaimról a mi szokásainkról, illetve azt sem igazán derítettem ki, náluk mi a hagyomány. Megpróbáltam mindig Szegeden tölteni a karácsonyt, ez általában sikerült is. Megeszek, megkóstolok mindent, hiszen nem attól hízok el, hogy decemberben két napon át kétszer ebédelek, kétszer vacsorázok. Mert bizony a szüleim és a párom szülei mellett meglátogatjuk a nagymamákat, a dédnagymamát, akik természetesen kitesznek magukért. A profi sportoló nem akar a felkészülés elején a súlyával foglalkozni, szégyen is lenne, ha 3–4 kilogramm plusszal mennék vissza Grazba – vélte a magyar válogatott támadó, aki tegnap érkezett haza Ausztriából.

Karácsony a családdal – így az igazi az ünnep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítvánnyal a szentesi pólóért

Szentes - A Szentesen élő és praktizáló ügyvéd, Dömsödi József egész élete a vízilabdáról szól: több… Tovább olvasom