Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Szabics, Laczkó és Hrepka az elmúlt évtized legjobb megyei labdarúgója

Lapunk sportrovata megszavazta az elmúlt tíz év legjobb Csongrád megyei labdarúgóinak huszonötös listáját. Az első háromban válogatott labdarúgók szerepelnek a következő sorrendben: Szabics Imre, Laczkó Zsolt, Hrepka Ádám.
Csongrád megyében igenis található tehetséges labdarúgó. Mi mással lenne magyarázható, hogy amikor az elmúlt tíz év megyéből elszármazott vagy itt játszó játékosait vettük sorba, már akkor gondban voltunk, amikor kijelöltük, egyáltalán ki kerüljön fel a huszonötös listára. Bajnokok Ligája- és Európa Liga-szereplő, felnőtt és korosztályos válogatott, NB I-es játékos, külföldi légiós, bajnok, kupagyőztes, vicególkirály, év edzője – a végeredmény megszületett. Ez a mi döntésünk, amellyel lehet egyetérteni, lehet vitatkozni, ám egyvalamit nem szabad elfelejteni: a lista a megyei futballról szól, és annak érdemeit kihangsúlyozva készült.

1. Szabics Imre. Szegedről, a Tisza Volánból került a Fradiba, ahol fiatalon és hamar meghatározó labdarúgó lett Szabics Imre (30). Aztán jött az osztrák Sturm Graz, majd a német Stuttgart – mindkettővel szerepelt a Bajnokok Ligájában, a svábokkal szinte egyedül verte meg (gól plusz gólpassz) az angol Manchester Unitedet 2003. október 1-jén. Jelenleg megint a Sturmhoz tartozik, ahol meghatározó játékos, sőt példakép, és ebben az idényben öt találatnál jár. Szabics magyar válogatott statisztikája: 21 mérkőzés, 9 gól. Hazai aranylabdás 2003-ban.

Szabics Imre
Szabics Imre

2. Laczkó Zsolt. Szabics mellett ő a másik olyan szegedi származású labdarúgó, aki szerepelt a Bajnokok Ligájában. A tizenegyszeres válogatott Laczkó (24) a Debrecen tagjaként kóstolt bele az elitfutball elitsorozatába, a Lokival bajnoknak és kupagyőztesnek vallhatja magát. Jelenlegi klubja az olasz Sampdoria, amelyben kétszer már pályára lépett az olasz Serie A-ban. Az olasz előtt belekóstolt a görög és az angol futballéletbe is.

3. Hrepka Ádám. Ahogy Szabics és Laczkó, Hrepka Ádám is volt felnőtt válogatott – eddig háromszor. A Tisza Volánból került Újpestre, majd az MTK-ban lett ismert támadó. Egy fél szezon erejéig Hollandiában is kipróbálta magát, a NEC Nijmegen színeiben hétszer lépett pályára a holland élvonalban. Az MTK-tól kölcsönadták Kispestre és a Vasashoz is, hosszú sérülés után most megint az MTK-nál próbál meg bekerülni a kezdőbe – egyelőre az NB II-es második csapatban kap lehetőséget.

4. Völgyi Dániel. A Győr bal oldali védője – ő is a Tisza Volánban nevelkedett, majd a Szeged LC-ből igazolt el 2005-ben a Vasashoz – bajnoki ezüst- és bronzéremmel, valamint kupaezüsttel is büszkélkedhet. Völgyi Dániel (23) NB I-es fellépéseinek száma közelít a százhoz.

5. Gyömbér Gábor. A 23 éves makói fiatalemberről hízelgő véleménnyel van edzője, a szegedi Véber György: azt mondta, ha tíz olyan játékosa volna, mint Gyömbér Gábor (23), jóval kevesebb gondja lenne Pápán. A védekező középpályás Makóról indulva jutott el a Fradin keresztül egy kis ideig Brazíliába (América FC Natal), Sopronba, 2008 óta pedig a Pápa játékosa – az NB I-es szereplések tekintetében lassan ő is „százados" lesz.

6. Schultz Levente. Kétszeres magyar bajnok a Fradival Schultz Levente (34), aki a Szegedi Dózsából került a fővárosi zöld-fehérekhez. A támadó középpályás szerepelt Siófokon, a Vasasban, a Honvédban, Ausztriában a Sankt-Margarethenben, majd a német harmadik ligás Wacker Burghausenben – volt egy emlékezetes kupameccs a Bayern München ellen, ahol a rendes játékidő után 11-esekkel a bajorok mentek tovább, Schultz pedig a kapufára lőtte a büntetőjét –, egy évet Zalaegerszegen, napjainkban pedig az NB II-es Pécs feljutásáért harcol.

7. Makra Zsolt. A Tisza Volánban nevelkedett, 28 éves bal oldali védő az első osztályú gárdák közül megfordult a Vasasban – mint látható, elég sok szegedi került már kapcsolatba a piros-kék klubbal –, a REAC-ban, Győrben, Szlovéniában a Primorjéban légióskodott, Algyőn is szerepelt, jelenleg pedig az NB II-es Békéscsaba játékosaként éppen néhány, Makón szereplő barátja életét keseríti meg.

8. Köteles László. Végre egy kapus: a sok mezőnyjátékos után a ferencszállási Köteles László (26) került listánk újabb pozíciójába. Nem volt még válogatott, de többször szerepelt a bő keretben, a ligaválogatott tagjaként pedig 2009-ben pályára léphetett a Milan elleni budapesti mérkőzésen. Diósgyőrben lett ismert hálóőr, ahol 2007-ben mutatkozott be. A miskolci éveknek köszönheti, hogy jelenleg Belgiumban, az RKC Genkhez tartozik, ahová jövő nyárig köti még szerződés.

9. Búrány Zoltán. Szabadkán született, a Tisza Volánban nevelkedett, majd Diósgyőrben lett NB I-es játékos Búrány (21). Csupa szív védekező középpályás, akinek a Szolnokkal nehéz dolga van: bent kellene maradni az NB I-ben.

10. Koncz Zsolt. A szentesi Koncz Zsolt (33) későn, 31 évesen lett első osztályú labdarúgó. Előtte azért már ismert játékosnak számított – egy egészen más szakterületen: a futsalban. Eljutott a válogatottságig, volt az év edzője is, amikor a Szentessel a futsal NB I elődöntőjéig menetelt.

Laczkó Zsolt
Laczkó Zsolt

11. Tölcséres András. Fiatalon, 1996-ban elhagyta Szegedet a ma már 36 éves játékos. Nem volt a szemünk előtt, de a több mint 350 német bajnokin (a második ligától kezdve a hatodik ligáig, ahol most a Türk SV Ingolstadt játékos-menedzsere) szerzett száznál több gól mindent elmond róla.

12. Puskás István. Villámkarrier az övé: Szegedről Békéscsabára igazolt, majd az Intertotó-kupában mutatott produkciója után rögtön leigazolta az osztrák Rapid Wien 1994-ben. Azóta Bécsben él, Tölcséreshez hasonlóan Puskás István (39) is játékos-edző egy bécsi ötödik ligás együttesnél, az FC Triesternél.

13. Bali Péter. Ahogy korábbi társai közül néhányan, Bali Péter (27) is megfordult a Vasasban, 2009 óta pedig a Pápa játékosa – ha nem sérült, Véber György gyakran szán neki szerepet.

14. Maróti Sándor. Akit hatalmas lepedőre kiírt szöveggel köszöntenek, azt szeretik a szurkolók. Márpedig Maróti Sándort (33) a makói B közép imádta – góljai és sportemberi mivolta miatt is. Az NB II-ben bronzérmes Makó házi gólkirálya volt, sőt a másodosztály országos listáján második helyen zárt 2009-ben.

15. Dlusztus András. Csakúgy, mint Bali és Gyömbér, Dlusztus András (22) is a Pápa játékosa már 2008 óta, és egyre több feladatot kap. A hátvéd megjárta Brazíliát is, igaz, ez a kitérő rövidre sikerült.

16. Turján György. Ő még tagja volt Szeged utolsó első osztályú gárdájának, majd Debrecenbe igazolt, és két idényt a Lokiban töltött. Jelenleg a megyei I. osztályba vágyó FK 1899 Szeged játékosa.

17. Udvari Szabolcs. Ő is játszott az utolsó NB I-es szegedi gárdában. Udvari Szabolcs (36) a Honvéd és a Haladás színeiben szerepelt az első osztályban, napjainkban pedig a Mórahalom védője.

18. Magyar György. Az NB II-es Makó FC csapatkapitánya, jelenleg házi gólkirálya, ami egy védőtől, védekező középpályástól kiváló produkció. Magyar (32) 1999 óta a Makó játékosa, ő is főszerepet kapott a csapat 2009- ben megszerzett NB II-es bronzérmében.

19. Várszegi Richárd. A 2000– 2001-es idényben volt a Debrecen játékosa a szegedi nevelésű Várszegi Richárd (36). Turjánnal együtt a Kodály téri iskola büszkeségei között tartják számon, néhány éve még megfordult a Csengele csapatában.

Hrepka Ádám
Hrepka Ádám

20. Bány Tamás. Hét esztendei szolgálat után játékosként az elmúlt nyáron búcsúzott el a Makótól, jelenleg az NB II-es együttes másodedzője Bány Tamás (35). Remek bal láb, látványos gólok – ezért is szeretik még mindig a mára igazi makóivá vált Bányt.

21. Kecskés Tamás. A szentesi származású, 25 éves középpályás az MTK-ban lett NB I-es labdarúgó és bajnok, majd szerepelt Siófokon, Pécsett, majd újból az NB I-es Siófokkban, ahol jelenleg meghatározó szerepet tölt be.

22. Győri Zoltán. Öt élvonalbeli klubban (Vác, Zalaegerszeg, Szombathely, Nyíregyháza, Pécs), valamint az osztrák negyedosztályban kapott lehetőséget a szegedi származású támadó. Élete párja hatvani, így most Győri Zoltán (34) a Zagyva-parti városban él és edzősködik a „megyeegyben".

23. Szélpál Tamás. A villámléptű támadó szülői géneket örökölt – édesapja, Szélpál László korosztályos Európa-bajnok volt, az Újpestben szerepelt, lapunk sportrovatának tagja –, és bár a Debrecen játékosa, jelenleg kölcsönben Békéscsabán szerepel. Szélpál Tamás (23) Diósgyőrben vált NB I-es labdarúgóvá.

24. Lengyel Roland. Korosztályos birkózóbajnokból lett a gyálaréti srác az MTK színeiben első osztályú labdarúgó – érdekes karrier, bár Szabics is dzsúdósként kezdte.

25. Czirbus Gábor. Tanár bácsi – mind a kapuban, mind az életben, hiszen kapusként és testnevelőként tevékenykedik Makón a 30 éves Czirbus. A 2009- ben bronzérmes alakulat hálóját bravúrokkal őrizte – nyolc éve érkezett, és már ő is színtiszta makói.

Olvasóink írták

 • 7. makospite 2011. április 03. 21:31
  „Akárki írta a cikket, nézzen utána, hogy hol játszik Kecskés, majd helyesbítsen és kérjen elnézést.”
 • 6. zsetonbáró01 2011. április 02. 23:40
  „Lehet benne valami, de azt a posztot még így is Ő tölti be a legjobban.”
 • 5. andreasz 2011. április 02. 23:34
  „Laczkóra nem vagyok büszke, bár nem az Ő hibája ha olyan feladatot bíznak rá amelynek nem tud eleget tenni.
  Balhátvédnek nem alkalmas. A válogatott hollandok elleni meccsein ezt bizonyította is rendesen. Már itthon is kaptunk miatta gólt, de a kinti meccs is rajta ment el. Nem tud helyezkedni nem érzi merre kellene menni. A hozzáállásával nem lehet baj,de ma ez már kevés.
  A válogatott szempontjából meg szomorú ha így oda lehet kerülni.”
 • 4. zsetonbáró01 2011. április 02. 23:09
  „Tomival egyet kell, hogy értsek. A kézilabdában 5-800ezer euróból van egy BL 16-os csapatunk, fociban ennyi pénzzel sajnos, nagyon sehol se lennénk. Nagyon nem érné meg.
  Én kézilabda szurkolóként, lassan 10 éve aktív meccsre járó vagyok bérlettel, de azért jó lenne kilátogatni olyan foci meccsekre is ahol minimum annyi néző lenne kint mint mondjuk egy Pick - Veszprém vagy Pick - Barcelona meccsen.
  De azért szerintem NB2ből már tudnánk haza csábítani egy-két NB1es "hazai sztárt".
  Érdekesség: Pápáról haza hoztuk kölcsönbe Gahwagi nebilt, de nem fér be. Ilyen fiatal nála jobb játékost kapásból kettőt mondok a megye 1ből. Miért nem lehet a helyi fiatalt vinni ha ráadásul meg is üti azt a bizonyos mércét?

  Kérdés ahhoz aki tudja a választ: Lázok János a Vasasból nem Csongrád megyei? Mert ha igen, akkor szerintem Ő is beférne ebbe a bűvös 25ösbe. :)”
 • 3. tomidzsí 2011. április 02. 13:23
  „Hát nem mondhatnám, hogy egetverő karrierek. Pedig Szabics Iminek nagyon szurkoltam, bár az barokkos túlzás, hogy egyedül verte el a Manchestert, ilyen nincs a fociban, bár tényleg élete meccse volt.

  Focicsapat valóban kéne, de szerintem a kézilabdánál 10-szeres pénzből is valahol a nemzetközi mezőnyben "bivalyerős" NB I 13-16. helyén lennének. És hát amikor az országhatáron kívülre teszik aranylábukat a fiaink, akkor elég sok minden kiderül ...”
 • 2. gavallér 2011. április 02. 12:23
  „Szegeden csak a kézilabda számít. Hogy miért nincs egy élvonalbéli csapatunk az a nagy kérdés.”
 • 1. rambla 2011. április 02. 11:34
  „Elég szomorú, hogy a fent nevezettek egyáltalán szóba kerülhetnek egy ilyen listán!
  Már akkor senkik voltak, amikor valakinek tartották Őket!
  Ezért tart itt a foci Szegeden és az országban!
  :-(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: szomszédvári derbi vár a Makó FC-re

A labdarúgó NB II Keleti csoportjának 20. fordulójában a Makó FC vasárnap 16.30-kor a szomszédvár… Tovább olvasom