Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Szabó tanár úr nyugdíjba vonult

Szeged - Szabó József (65) 47 évet töltött a szegedi főiskola és egyetem kötelékében. A sport volt az élete, sokat dolgozott azért, hogy megszerettesse a mozgást a hallgatókkal. A sikerek sem maradtak el, munkássága alatt két egyetemi és főiskolai világbajnokságot is rendeztek Szegeden. Az immár nyugdíjas Szabó Józseffel beszélgettünk.
– Hogy telnek a nyugdíjas napjai?
– Remekül! Tudatosan készültem már erre az időszakra, hat–nyolc éve felkészültem rá, hogy eljön ez az időszak. Mindig is azt vallottam: jöjjenek a fiatalok.

– Semmi sport?
– Van egy nyaralóm a Tisza-parton, sokat vagyok ott, olvasok, horgászok, és a hobbimnak élek.

– Lehet tudni, mi az?
– Olyan középiskolába jártam, ahol szakmát is kaptunk a kézbe, így rendelkezem bútorasztalos végzettséggel. Régi, antik bútorokat szoktam felújítani.

Szabó József 65 lett.
Szabó József 65 lett.
– Hogy emlékszik vissza az eltelt időszakra, a 47 évre?
– Jól mondja, hiszen már 18 évesen kapcsolatba kerültem a főiskolával, az érettségi után testnevelés–biológia szakra nyertem felvételt. Ezután 7 évig tanítottam a Madách Imre Általános Iskolában, majd következett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola. 1993-ban lettem a JATE testnevelés tanszékének vezetője, 2002-től pedig az egyetemi sportközpontot irányítottam.

– Mire a legbüszkébb?
– Nehéz bármit is kiemelni. Kollégáimmal több nagyszerű dolgot is megvalósítottunk, nélkülük ez nem jöhetett volna létre. Két egyetemi és főiskolai világbajnokságot is rendeztünk, 2006-ban a fallabda, 2010-ben az evezős vb zajlott Szegeden. Az egyetemi és főiskolai bajnokságokon mindig az első háromban végeztünk, 20–22 sportággal szerepeltünk rendszeresen. Voltam a női kézilabda főiskolai válogatott kapitánya, illetve csapatvezetője. Ezek mind-mind szép emlékek, és annak is örülök, hogy kialakult a szegedi egyetemi sportközpont, amely sok-sok sportág bázisa.

– Az élsporttal kapcsolatban volt?
– Persze. A kézilabda közelében dolgoztam. Voltam másodedző a Délépnél, a Volánnál és Vásárhelyen is. Több hallgatóm is szerepelt különböző NB I-es csapatokban. Elég csak Bartalos Zoltán vagy Szabó Sonka nevét megemlítenem.

– Kedvenc tanítványok?
– Voltak, de hosszú lenne a lista és a felsorolás. Arra külön büszke vagyok, hogy a Madáchban eltöltött hétéves időszakból egy tucat tanítványból lett testnevelő tanár.

– Itt ülünk a Kárász utcán, és jóformán egyfolytában köszönnek önnek. Milyen kapcsolatban volt a tanítványaival?
– Mindig arra törekedtem, hogy ez jó legyen. Úgy gondolom, hogy sikerült is megvalósítanom. Sokan megállítanak az utcán, beszélgetnek, e-mailen is sok levelet kapok, érdeklődnek, hogy mi van velem. Pozitívan állok az élethez, persze először furcsa volt, hogy nem kell tanítani mennem, tankönyvet írnom, de mára már megszoktam a nyugdíjas életet. Bízom benne, hogy hamarosan lesznek unokáim is, és akkor még több elfoglaltságom lesz.

Olvasóink írták

 • 6. KipperGyörgy 2012. június 27. 09:24
  „Mint a vitorlázás szerelmesei köszönettel tartozunk Szabó József tanár úrnak azért, mert több mint 10 évig az egyetemi hallgatók a testnevelési kurzus keretében ismerkedhettek meg a vitorlázás sporttal. Az SZTE volt az egyetlen egyetem Magyarországon, ahol a vitorlázást oktatták. Az UNIVERSITAS REGATTA megújulása is aktivitásának volt köszönhető. Nyugdíjba vonulása után már más szelek fújnak...
  Kipper György vitorlás oktató”
 • 5. teki80 2012. június 26. 11:08
  „3. macusnéni 2012.06.26. 09:17

  Tudnák???? Nem báncsa a szemedet, vagy kimondva nem hasogassa a füledet??

  Talán tudnék...”
 • 4. hemoglobin 2012. június 26. 09:53
  „virág25-igen,szerintem is legyen mindenben példamutató: múltjában, jelenében, munkájában, szakmai felkészültségében, magánéletében. Azért akadnak ilyenek.”
 • 3. macusnéni 2012. június 26. 09:17
  „Én is tudnák mondani az 50 évvel ezelőtti tanárnőmről,de voltak többen is.Akiknek a gyerek volt az első,s szívvel lélekkel tanítottak.Pedig akkor sem volt egy leány álom az élet családjuk volt nekik is.”
 • 2. virág25 2012. június 26. 08:57
  „De az példamutató legyen!!! És a múltja is!!!”
 • 1. hemoglobin 2012. június 26. 07:56
  „Lehetne hetente bemutatni 1-1 jó emlékű, nyugdíjas pedagógust. A volt tanítványok sok ilyet tudnának javasolni akár az általános iskolából, akár a középiskolából. Ők életutakat határoztak meg példamutatásukkal, tudásukkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzérmet nyert Balázs Nikolett az Eb-n

Bar. Montenegróban, Bar városában rendezték meg a korosztályos cselgáncs Európa- bajnokságot. Tovább olvasom