Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Számít a játékosmúlt a kispadon

Világbajnok, Európa-bajnok, sokszoros válogatott játékosok ülnek vezetőedzőként a megyei élvonalbeli csapatok kispadján. A szakemberek vallják, múltjuk nagy előnyt jelent egy-egy meccsszituációban.
Ahhoz, hogy valaki jó edző legyen, nem kell feltétlen a játékosmúlt – kérdés azonban, hogy ez az unalomig ismételgetett közhely mennyire állja meg a helyét a gyakorlatban.

Csongrád megyében a legtöbb élcsapat élén tapasztalt szakvezető áll, olyan, aki játékosként is letette névjegyét sportágában. A legmesszebb Kásás Zoltán, a Szeged Beton és Zantleitner Krisztina, a Hungerit-MetalCom-Szentes vezetőedzője jutott, ők a vízilabda-medencében egyaránt világbajnoki címet ünnepelhettek.

– Természetesen fontos, hogy valaki a játékosok fejével is tudjon gondolkozni, ám ehhez nem feltétlenül a játéktudás számít, inkább az, hogy kitől tanulhatta meg a szakmát, milyen edzői voltak – ilyen szempontból szerencsés voltam – fogalmazott Kásás Zoltán, aki edzőként BL- és LEN-kupa-elsőséget, a válogatottal pedig három olimpiai aranyat ünnepelhetett.

Kásás Zoltán...
Kásás Zoltán...

Zantleitner Krisztina a nyáron került a szentesi csapat élére, munkájának köszönhetően a csapat vezeti az OB I-et. – Egy jó játékosból nem feltétlenül lesz jó edző, de kétségtelen, hogy a medencében szerzett tapasztalat sokat segít. Egy-egy meccsszituációt könnyebb elemezni úgy, hogy ha volt már hasonlóban az ember, és a játékosok lelkiállapotát is segít megérteni, hogy régebben én is játszottam – mondta az egykori klasszis.

A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának kispadján is korábbi válogatott ül: Bencze Tamás 137-szer húzhatta magára a címeres mezt, játékosként pedig 18 évet töltött az élvonalban. – Számomra nagy segítség, hogy játékosként is élvonalbeli játékos voltam, mivel úgy érzem, így kevesebb hibát követek el a kispadon – fogalmazott a szakember, aki hozzátette, egykori kosarasként többet figyel játékosai tanácsára, amiből a csapat is profitál.

... és Zantleitner Krisztina számára a vízben szerzett rutin segít az edzői munkában is. Fotók: Segesvári Csaba, Schmidt Andrea
... és Zantleitner Krisztina (jobbról) számára a vízben szerzett rutin segít az edzői munkában is. Fotók: Segesvári Csaba, Schmidt Andrea

Kicsit kilóg a sorból a Délvilágnál 2009-ben Az év edzőjének választott Kolozsvári János (Makó FC), aki játékosként 20 évig futballozott, edzőként pedig szintén két évtizede dolgozik. – A pályán megszerzett tapasztalat hasznos, így hamarabb észreveszem csapatom hibáit, a szerkezetbeli gondokat. A múltam miatt közvetlenebb viszonyban vagyok játékosaimmal, ami szintén előnyös, ám túlzásba ennek ellenére sem esem, a fiatalabbak számára kötelező a magázódás – mondta a Lima becenevű tréner, aki három NB I-es meccsen lépett pályára futballistaként.

A kivételek

José Mourinho, mint sok minden másban, játékosmúltját tekintve is kivételt jelent legtöbb kollégájához képest: az Inter 46 éves portugál trénere mindössze 2000-ben kezdett komolyan foglalkozni az edzősködéssel, addig Bobby Robson tolmácsaként dolgozott a Barcelonánál és későbbi klubjánál, a Portónál. Hazánkban talán Bozsik Péter neve lehet jó példa: a ZTE-vel bajnokságot nyerő, később szövetségi kapitányként is dolgozó 48 éves szakember játékosként mindössze a Pénzügyőr SE-ig vitte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ezren emlékeztek az autóbalesetben elhunyt Horváth Zoltánra

Közel ezren, szurkolók és játékostársak emlékeztek Horváth Zoltánra, a Falco-Szova KC Szombathely… Tovább olvasom