Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Szatymazi dzsúdósok: felnőttek a gyerekek

Az utánpótlásbázisokat bemutató sorozatunk 31. részében ezúttal a szatymazi cselgáncsozókat látogattuk meg.
Csongrád megyében igen népszerű sportág a cselgáncs. Található klub Szegeden, Szentesen, Domaszéken és Hódmezővásárhelyen, de ide sorolható Szatymaz is. Az utóbbi település sportegyesületének két szakosztálya van, az egyik a labdarúgóké, a másik a dzsúdósoké.

– Még 2003-ban, Szabó Ödön unszolására alakult meg nyolc-tíz gyerekkel a szakosztály – emlékezett vissza a kezdetekre Kovács Szabolcs edző, aki korosztályos válogatott volt, illetve a Szegedi VSE-vel csapatbajnoki elsőséget is szerzett. – Bemutatókkal igyekeztük népszerűsíteni a sportágat, és amikor híre ment a helyi iskolában, a létszám felduzzadt 30–40 főre.

A klub versenyzői 2004 májusában vettek részt az első viadalon (Domaszéken), ahol több érmet is szereztek, és ez jelentős lökést adott a kis szakosztálynak.

– A következő évben már regisztráltunk a Magyar Judószövetségnél, és Kónya László révén megszületett az első érem, rá egy esztendőre pedig szintén Kónya lett a cselgáncsszakosztály első bajnoka. Jelenleg tartjuk a negyvenhez közeli létszámot, a gyerekekkel két csoportban, a kezdőkkel és a haladókkal foglalkozom. Az edzői kapacitás és a termi lehetőség is behatárolt, ezért nincs korosztályos bontás – mondta Kovács, aki elsorolta a klub eddigi bajnokait is: Kónya, Kopasz Bence (kétszer), Kopasz Fanni, Miklós Balogh Ádám, Gábor Ádám, illetve az Ohát testvérek.

A szatymazi dzsúdósok csapata igen népes. Fotó: Frank Yvette
A szatymazi dzsúdósok csapata igen népes.
Fotó: Frank Yvette

Az egyesület növendékei közül a legelsők két év múlva már felnőttek lesznek.

– Elsősorban utánpótlásklubot szerettem volna létrehozni, egy ekkorra egyesület életében viszont nagy dolog, hogy a legelső tanítványok lassan elérik a felnőttkort – vélte a tréner.

A szakember álma, hogy kineveljen egy utánpótlás-világeseményen érmes fiatalt. Jelenleg Kónya Viktória és Miklós Balogh edzőtáborozik Tatán – ők esélyesek. A klubba Dorozsmáról, Zsombóról, Kistelekről, Sándorfalváról, Szegedről is hozzák a gyerekeket a szülők, akik az önkormányzattal és az iskolával együtt a szatymazi dzsúdó komoly háttérhármasát alkotják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár András: mindig pluszmotiváció a testvérem ellen játszani

Hosszú évek után játszott újra tétmeccset az újszegedi sportcsarnokban Molnár András, a Sopron szegedi származású, 27 éves válogatott kosárlabdázója. Tovább olvasom