Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Százéves a csongrádi futball

A közelmúltban ünnepelte centenáriumát a csongrádi labdarúgás. A 100 éves históriát bajnoki aranyakkal, színvonalas rendezvénnyel, a múltat idéző kiállítással tették emlékezetessé. A 44 esztendős klubelnök, Kiss István már 35 éve szolgálja játékosként, vezetőként szeretett sportágát.
- Igyekeztünk méltón megünnepelni a labdarúgás 100 éves városi jubileumát – közölte Kiss István (kis képünkön), a sportágat jelenleg képviselő Csongrád TSE elnöke. – Bár az, hogy a centenáriumról tudomást szereztünk, a véletlennek, pontosabban egy szurkolónak köszönhető: szimpatizánsunk szólt, látott olyan zászlót, amelyen 1910-es dátum olvasható. Ezután kezdtünk kutakodni, szervezni. Nagyon örülök, hogy erre a jeles alkalomra az én elnökségem alatt került sor.

A különböző korosztályos csapatok fantasztikus eredményekkel köszöntötték a centenáriumot: a serdülő, az ifjúsági és a felnőtt együttes bajnoki aranyat szerzett, míg az előkészítő 5. lett sorozatában. Pici üröm az örömben, hogy a nagycsapat nem vállalhatta az NB III-as szereplést. Ezen akkor senki sem bánkódott: az utolsó hazai meccsen, a Mórahalom ellenin (1000 néző előtt 2–1-re nyertek a vendéglátók) volt az éremátadó, és ekkorra szervezték a 100 éves rendezvényt. Az öltöző falán emléktáblát is avattak.

 A csongrádi szurkolóknak az idei megyeegyes aranyérmes csapat különösen kedves.      Fotó: Schmidt Andrea
A csongrádi szurkolóknak az idei megyeegyes aranyérmes csapat különösen kedves.
Fotó: Schmidt Andrea

– Megpróbáltuk az egykori focistákat felkutatni, meghívni – mondta Kiss –, szinte mindnyájan eljöttek, megható volt látni, volt, akit a kerekes szék sem gátolt abban, hogy ott legyen, és együtt ünnepeljen velünk. Számomra az volt a legnagyobb boldogság, hogy az idősebbek megköszönték, hogy megszerveztük az eseményt, és elmondták, nagyon jól érezték magukat. Ilyenkor érti meg az ember a legendás mosodásnak, Minarik Edének a mondását: kell egy csapat. Csongrádon több száz fős jött össze.

Az elnök sem „csak" vezetőként vállalt szerepet a város labdarúgásában: most 44 esztendős, és már 35 éve szolgálja sportágát, eleinte játékosként – több korosztályban –, majd különböző szintű vezetőként. Számára a legemlékezetesebb a Vasas elleni hosszabbításban 1–0-ra elveszített magyarkupa-mérkőzés volt, de: – A centenárium alkalmából kiállítást is rendeztünk, amelyet az egyik helyi legenda, Gát László nyitott meg. Az ottani fotók tanúskodtak róla: sok szép és nagy pillanata akadt korábban is a csongrádi labdarúgásnak, Laci bácsiék az akkori második vonalban, az NB II-ben is pályára léptek, illetve nem olyan régen az NB I/B-ben is szerepelt a város együttese. Engem gyerekként nem a játékosegyéniségek, hanem a pálya hangulata fogott meg, az varázsolt el. Amennyiben fiaink, unokáink is így éreznek, újabb sikeres 100 évet kezdhetünk – fejezte ki reményét Kiss István.

Új szponzor, régi-új csatár

A Csongrád Tiszapart SE históriájában először talált névadó szponzort, így a következő, a 2010/2011-es megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságban Csongrád TSE-Turbó Kft. néven szerepel a gárda. Nemcsak a csapat pénztárcája, játékosállománya is erősödött: visszaigazolták a korábbi gólkirályt, Ruzsinszki Ferencet, aki a legutóbbi bajnokságban a Szolnok megyei Csépán játszott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha hibázik, Solskjaert is lecseréli

Több mint harminc résztvevőt várnak a hétvégén Szegeden megrendezésre kerülő Fesztivál-kupa asztalilabdarúgó-tornára. Tovább olvasom