Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Szeged-Cambridge: a nagy összecsapás

Szombaton 11.30-tól először rendezik meg a két testvérváros, Szeged és Cambridge egyetemeinek evezős versenyét, amely a Tisza szegedi belvárosi szakaszán, a Boszorkány-sziget és a Belvárosi híd között folyással szemben zajlik majd.
Evezősversenyekben nincs hiány Szegeden, a Maty-éri olimpiai vízicentrum tökéletesen alkalmas arra, hogy a sportág különböző viadalainak (Dr. Simády Béla-emlékverseny, országos bajnokság, sőt idén először az egyetemi és főiskolai világbajnokságot is itt rendezik) otthont adjon. Az évek során a nézők száma is egyre emelkedett, az események jó időben kiváló családi programnak is megfelelnek az állóvíz partján.

Angliában már van, Szegeden még csak lehet hagyománya az egyetemi evezős regattának. Fotó: DM/DV
Angliában már van, Szegeden még csak lehet hagyománya az egyetemi evezős regattának.
Fotó: DM/DV

Ám olyat csak nagyon kevesen láthattak élőben, amelyre szombaton kerül sor. Kihasználva testvérvárosi kapcsolatait, amely 1987 óta létezik, Szeged ki- és meghívta a világ egyik legtradicionálisabb evezős versenyének egyik állandó résztvevőjét, az angliai Cambridge csapatát. A párharc időpontja nem is lehet más, mint Szeged városának napja, május 22. A programban szerepel a városok közti futam (10.30-tól), gyermek és ifjúsági futamok (11 órától), valamint a délelőtt csúcspontja, a két egyetem, az SZTE és a cambridge-i egyetem csapatainak viadala (start: 11.30-kor). A rajt helye a Boszorkány-szigetnél lévő 172 folyamkilométeres tábla, a cél pedig a Belvárosi hídnál található bástya (rondella). Mindez kb. 1800 méteres szakasz, a viadal folyással szemben zajlik.

Az EDF Démász-Szegedi VE-ben találhatunk olyat, aki már látott élőben angliai versenyt: a klub kétszeres evezős világbajnoka, olimpiai ötödikje, dr. Haller Ákos.

A 2009-es verseny beharangozója - az evezősök igazi sztárok a szigetországban.

– Volt szerencsém ott lenni egy ilyen eseményen, amelyen negyedmillió ember áll a parton. Gyakorlatilag egész napos rendezvényről van szó, a családoknak jó alkalom a kimozdulásra, amelynek csúcsa a két egyetem közötti párharc. Mindenki a kivetítőn nézi az egész regattát, kivéve azt a tizenöt másodpercet, amikor közvetlenül előtte mennek el a hajók. Angliában tradíciója van, Magyarországon még csak most először lesz, de nagyon jó kezdeményezés, kiváló ötlet volt a várostól, az SZTE-től és az EDF Démász-Szegedi VE-től, hogy közösen megszervezi. Szerencsére a testvérváros, Cambridge is hajlandóságot mutatott rá. Európában több ilyen verseny van, például Anglia mellett a németországi Berlinben is, és azt gondolom, hazánkban is elfér egy ilyen rendezvény, amely megmozgatja az embereket. Azt nem tudom, lesz-e az angol csapatban átfedés az Oxford ellen vízre szálló és a Szegedre érkező csapat között, de tény: a briteknek van honnan válogatniuk, a minőség így garantált – vélte dr. Haller Ákos, aki a városi nyolcasban komoly szerepet kap majd szombaton.

Az oxfordiak simán nyertek tavaly.

Majd két évszázad

Száznyolcvan éve, 1829. június 10-én rendezték meg először az Oxford–Cambridge evezősversenyt. Az ötlet 1829-ben fogalmazódott meg két barát, a Cambridge-ben tanuló Charles Merivale és az Oxfordi Egyetem padjait koptató Charles Wordsworth fejében, s a cambridge-iek hamarosan el is küldték az evezősversenyre szóló kihívást a nagy riválisnak. Hagyományosan ma is az előző évben vesztes csapat hívja ki legyőzőjét. Az első vetélkedésre még 1829-ben került sor Henley-ben, és mintegy 20 ezer ember kíváncsiskodott a folyóparton. A versenyt az első rajt után megállították és újraindították, a második rajt után Oxford meggyőző fölénnyel győzött. A második versenyt 1836-ban Westminsterben rendezték, de hamarosan ezt a körzetet is kinőtték, így 1845 óta Putney-nál dördül el a startpisztoly, és Mortlake-nál van a cél. A verseny a Temze majdnem S alakú, 6,8 kilométer hosszú szakaszán zajlik folyásiránnyal szemben, a starttól nem messze található Gera Zoltán csapata, a Fulham FC stadionja. A nyolcüléses hajók, amelyekben egy kormányos is ül, kevesebb mint húsz perc alatt teszik meg a távot. A mérleg kiegyensúlyozott, Cambridge eddig 80, Oxford 75 győzelmet tudhat magáénak. Holtversenyt egyszer, 1877-ben hirdettek, a legenda szerint a bíró elszunyókált az árnyékban, és amikor felébresztették, azt kiabálta: „Holtverseny, az Oxford nyer négy láb előnnyel." A szervezők tanultak az esetből, azóta a Temze mindkét partjára állítanak egy-egy bírót.

Olvasóink írták

 • 12. theseus 2010. május 20. 18:48
  „Szerintem evezhetnének a bástya (rondella) fölé is, a Stefánia előtti rakparti szakaszon jól tudná követni a versenyt a közönség, a lépcsőkre is többen tudnának leülni. 1,8 km elég rövid táv a londoni 6,8 km-hez képest, bár így talán szorosabb és izgalmasabb lesz a verseny.
  Egyébként fennáll a veszély, hogy szombatra kiönt a rakpartra a Tisza.”
 • 11. varadipal 2010. május 20. 18:04
  „Kedves Saturnus! Ha valóban égitest kívánsz lenni, akkor a kitörni szót elég rövid magánhangzókkal írni, és a lesz szó három s-sel /neked/ még szebb lenne. Nem kellene megcsúfolni a nyelvünket.

  Gondolom, a verseny napján a jó idő kicsal néhány tízezer embert a Tisza partra, akik enni, inni, és egyéb szükségleteiket is ki kívánják elégíteni. A szervezők szíves figyelmébe.”
 • 10. noncsi1919 2010. május 20. 15:13
  „Kedves Leor! A keszthelyi és veszprémi versenyt nem szabad összehasonlítani ezzel, mivel az fix üléses és ott nem versenyhajókban mérik össze a tudásukat a főiskolások!!!

  Szerintem is jó kezdeményezés ez a verseny, talán ezek után ha valaki azt mondja h evezés, akkor nem a kajakra és a kenura fognak gondolni az emberek!!!!”
 • 9. favágó 2010. május 20. 14:01
  „Nem álnév. De ha megkérdezi a moderátor kollegáját, gond nélkül megtudhatja. Ugyanis az a szokás, hogy aki kommentálni szeretne annak előbb ki kell tölteni egy adatlapot. Ha még jól emlékszem, régebben még így volt.”
 • 8. madi.jozsef 2010. május 20. 13:25
  „Kedves "favágó"!
  Mádi József vagyok, és köszönöm jószándékú, helyesbítő hozzászólását. Megtudhatnám, kit rejt az álnév?
  Üdvözlettel Mádi József”
 • 7. favágó 2010. május 20. 11:49
  „"A párharc időpontja nem is lehet más, mint Szeged városának napja, május 22."
  Kedves Mádi úr!
  Szeged napja május 21. Illő volna tudnia, ha már ír róla szegedi újságíró létére!”
 • 6. cyt 2010. május 20. 11:46
  „Remelem egyszer majd az oxfordiakat is meghivjuk Szegedre. Vagy talan lehetne ebbol olyan "hagyomanyt" is teremteni, hogy minden evben valamelyik masik egyetemi csapatot hivna meg Szeged varosa egy ilyen regatta esemenyre. Jo kezdemenyezes - gratula a kiotloknek es megszervezoknek is.”
 • 5. attis765 2010. május 20. 10:19
  „Jól van Leor,
  de ugye nem akarsz a két esemény között bármiféle párhuzamot vonni?
  Mert a cikk nem arról szól,hogy a világtörténelemben leőször fordul elő olyan,hogy két egyetem összeméri, ki a jobb evezésben. Arról szól, hogy a Cambridege-i egyetem jön ide összemérni az erejét az SZTE-vel.
  Hallottál már az Oxford-Cambridge legendás evezősversenyről? Gondolom nem.
  Kb. olyan, mintha az amerikai kosárválogatott jönne ide játszani a SZEDEÁK-kal...
  Ha ez hagyománnyá válna, úabb 10 ezrek jönnének a városba...

  http://www.theboatrace.org/article/introduction”
 • 4. Leor 2010. május 20. 08:38
  „A veszprémi és a keszthelyi egyetem között már évek óta megrendezik az evezős versenyt a Balatonon.”
 • 3. cicas 2010. május 20. 08:20
  „A cambrige-i nyolcas szegedi versenye legalább akkora sporttörténeti szenzáció magyar szemmel, mint az AC Milan szereplése Budapesten. A hagyományokhoz, tradiciókhoz való hozzáállás is mutatja egy közösség erejét. Legyen erre a versenyre büszke minden szegedi, szurkolásával és nagy számú közönségével járuljon hozzá, hogy emlékezetes és hagyományteremtő legyen ez a regatta. Remélem Szeged város vezetése segíti ezt a megfelelő technikai háttér biztosításával.”
 • 2. saturnus 2010. május 20. 07:41
  „Szerintem ez jó ómen Szegednek ki kell tőrni a magányból főleg Budapest nyomaszó elnyomásából,mert addig nem lessz felemelkedés az országnak mig elnyomja városait a Budapest.”
 • 1. joy 2010. május 20. 06:18
  „Nagyon remélem az idő is jó lesz, végre kitavaszodik, és Szegedhez méltó napsütésben nézhetjük végig a regattát!
  Az angliait még sosem, de a velencei regattát már láttam.
  Hatalmas élmény!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábtenisz-verseny

Három kategóriában szerveznek lábteniszversenyt Szeged Napja alkalmól május 22-én az újszegedi… Tovább olvasom