Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szeged-Cambridge: fölényes hazai siker!

Fölényes győzelmet arattak az EDF Démász SZeged VE evezősei a Szeged Napja alkalmából megrendezett Szeged-Cambridge evezős regattán. A városi és az egyetemi nyolcasok csatáját is hazaiak nyerték.

11.42: Végre láthatóak a hajók, nagy a taktikai harc, a kormányosok keményen buzdítják az evezősöket. Most az angolok jönnek a part mellett. A szegedieknek a folyó közepén eveznek, a hídhoz közeledve egy ujjpercnyivel vezetnek a hazaiak. nagy az izgalom, az eddig nyugalommal üldögélő nézők felállva tapsolnak, és az utolsó métereken tapsolva buzdítják a fiatalokat. Fölényes győzelem, a fiúkat a hatalmas sodrás se zavarta, jár a taps és az ováció! SZép volt fiúk! Beérkeznek a cambridgeiek is, hatalmas tapsot kapnak a vendégek is! Megérdemelték! 7:29  a szegedi, 7:58 az angol idő! Parádés teljesítmény az áradó folyón. Bár a vendégek kétség kívül hozzá vannak szokva az ilyen körülményekhez, bár a meleghez nem biztos. 

Szeged: Adonyi Kristóf, Pozsár Bence, Radics Bence, Kitka Gergely, Lele Máté, Molnár Dániel, Csatlós Máté, Fehér Szabolcs, Valkai István. Edző: Dani Zsolt.

Cambridge: Chris  Owen, Artur Chojnowski, Richard Sykes-Popham, Alexander Cavill, Jonathan Basher, Dan Barry, Peter Champion, Rebbecca Dowbiggin, George Kitowitz, Bartosz Szczyrba. Edző: Richard Sykes-Popham.

A rajtot követően az angolok állnak jobban, már nem csak az ellenfélre, hanem az uszadékokra is nagyon kell figyelniük a csapatoknak.

11.35: Elrajtoltak a nyolcasok, feszült figyelemmel nézi a több száz kilátogató a hatalmas hajókat. Az úszóháztól még nem látni őket, csak a közvetítésban hallhatjuk, hogy igenis jönnek a versenyzők.

Szeged-Cambridge regatta: hazai győzelem KÉPGALÉRIA

11.30: Az ebédiőhöz és a nyolcasok rajtjához közeledve népes nézősereg gyűlt össze a hídonn illetve a rakparton. Kisebb technikai gondok akadtak az utolsó szám előtt, hiszen a Tisza hatalmas faágakat és törmelékeket hoz a pálya közepén. Emellett még a célbója sem akar a helyén maradni, többedik alkalommal kell a szervezőknek a versenyzők közé hajtani, és összeszedni a hatalmas vas alkalmatosságot, ami azértsem akarja a jót.

Petrovics Kálmán, a EDF Démász Szeged VE igazgatója elmondta, hosszú ideje próbálkoztak egy tisztai verseny megszervezésével, tekintettel az 1900-as évek első évtizedeiben sikerrel zajló rendezvényekre. A szakember hozzátette, mostanra sikerült olyan támogatást szerezni mind  a városvezetéstől, mind az egyetemtől, hogy Szeged napja alkalmából igényes bemutatóval szolgáljanak a fiatal versenyzők. Külön köszönetet mondott Ács-Sánta Ágnesnek, aki idehozta az angolokat a városi ünnepségre.
Hogy lesz-e folytatás? A vezető bízik a folytatásban, Szeged napja alkalmából mindenféleképpen hagyományt szeretnének teremteni, de hogy a szegediek is vendégeskednének Angliában, az még a jövő zenéje.

11.10: Többször is megmérettetik magukat a fiatalok, az egyesek és párosok után ismét a négyesek rajtolnak el rövidesen. Bő húsz perc múlva indul az igazi nagy csata a két egyetem között!

Szeged-Cambridge regatta: hazai győzelem KÉPGALÉRIA

További érdekesség, hogy 1927-ben pont Cambridgeben szerezte  meg kémiából a diplomáját Szent-Györgyi Albert, aki 1930-45 között Szegeden tevékenykedett. A kiváló tudós nagy sportember hírében állt, evezett, úszott, egyesek szerint naponta átúszta a Tiszát Nobel-díjasunk. 

A kettesek is elrajtoltak, hatalmas ováció fogadja a célbaérkező fiatal versenyzőket. Nagyszülők, testvérek szorítanak az evezősökért, igazi versenyhangulat alakult ki a Tiszán. az utolsó szám a négyeseké, hivatalos program szerint 11:35-kor rajtolnak el az egyetemi nyolcasok. A szám érdekessége, hogy évek óta a szegediek az egyeduralkodók ebben a számban, rendre minden országos bajnokságot megnyernek az EDF Démász Szeged VE versenyzői. A Cambridge együttese sem szegénykedik sikerekben, hiszen az évtizedek óta Oxford-Cambridge evezős versenyt 80 alkalommal a cambridgeiek nyerték. A 2009-es verseny a 75. oxfordi sikert hozott. A tavalyi nyolcasból a kormányos, Rebbecca Dowbiggin látogatott el Szegedre.

Az utánpótlás versenyzők is elrajtoltak, először az egyesek jönnek felfele a folyón. A sodrás hatalmas a folyón, a szervezők elárulták, tegnap még nagy dilemma volt a verseny kilétét illetően, hiszen a megáradt Tiszában hatalmas faágak rejtőznek. Úgy nézett ki, a regattának a Maty-éri evezős pálya fog otthont adni.

Szeged-Cambridge regatta: hazai győzelem KÉPGALÉRIA

10.35: Sikerült tartani az időpontot, elrajtoltak a városi nyolcasok. A szegediek eveznek a part felől, a hídhoz érve a közönség hangosan skandálja, Szeged, Szeged! Hatalmas tapsot kapnak a fiúk, másfél hajóval verték meg az angolokat! Az 1,8 kilométeres távon 7:41-et eveztek a szegediek, a cambridge-iek 7:49-cel érkeztek meg a célba.

Szeged: Pozsár Bence, Radics Bence, Kitka Gergely, Lele Máté, Haller Ákos, Hegyközi FErenc, Matyasovszky Dániel, Tari János.

Cambridge: Joanna Howson, David Lodge, Jakov Lorentz, Kate Hughes, Hugh Carlson, James Peoples, Savavlie Cornegruta, Russell Valiant, Julian Granger Bevan, Guy Goodrick, Julian Stevens.

Az első futamra még pár percet kell várni, a városi nyolcasok már rajta készen állnak a Boszorkány-szigeten. Megtudtuk, az 1920-as években rendszeresen rendeztek Szegeden evezős versenyeket, de a kezdeményezés a következő évtizedekben elmaradt. Azóta az idei az első (nemzetközi) verseny a Tisza-parti városban, az 1987 óta testvérvárosunk, Cambrdige ellen.

10.30: A rakparton szépen gyülekeznek a nézők, a bástyán a szülőktől, szervezők től már alig lehet mozdulni. Nem lehet kérdés, a rendezvény más sikeres.

10.15: A bástyáról ágyúszóval nyitották meg hivatalosan a városi rendezvényeket, az iszonyatos durranást senki nem úszta meg. Az amúgy már jóhangulatú rendezvény egy pillanatra elcsöndesedett.

Lassan csordogáltak lefele az evezősök, először a szegedi nyolcast láthattuk meg a Partfürdőnél. Őket követték az egypár és kétpárok, majd az angolok hajója is megcsillant a Tiszán. A rajt előtt pár pillanattal a négypárok is megérkeztek.

Korábban

Ahogyan azt várni lehetett, tegnap kora délután, két részletben megérkezett előbb Budapestre, a Ferihegyi repülőtérre, majd onnan Szegedre, a Felső Tisza-parti vízicenterbe a cambridge-i evezős csoport: az első, 19 fős küldöttség délután 4, a második, már csak 4 fős csapat pedig 5 óra után futott be az EDF Démász Szegedi VE otthonába. A klub vezetői természetesen nagy szeretettel fogadták az angolokat, akik egy rövid technikai megbeszélés után a Tisza felé vették az irányt, ahol először a hajóikkal, majd a folyóval, végül pedig a mostoha időjárással ismerkedtek meg.

Szeged–Cambridge evezős regatta: megjöttek az angolok. Fotó: Frank Yvette
Szeged–Cambridge evezős regatta: megjöttek az angolok.
Fotó: Frank Yvette

Megtudtuk, a cambridge-i csapatban a kormányosként szereplő hölgy, Rebecca Dawbiggin képviseli majd azt az evezősnyolcast, amely 2009- ben vízre szállt az oxfordiak elleni (egyébként abban az évben vereséggel végződő), fantasztikus hagyományokkal rendelkező angliai versenyen.

A cambridge-i evezősök tegnap már Szegeden edzettek – a magyarokkal közösen. Fotó: Frank Yvette

A cambridge-i evezősök tegnap már Szegeden edzettek – a magyarokkal közösen.
Fotó: Frank Yvette


A mai evezős program

10.35: Szeged (Pozsár Bence, Radics Bence, Kitka Gergely, Lele Máté, dr. Haller Ákos, Hegyközi Ferenc, Matyasovszki Dániel, Tari János)–Cambridge város regattája; utána: a szegedi utánpótlás egypár, kétpár és négypár futamai, 11.35: Szeged (Pozsár B., Radics B., Kitka G., Lele M., Molnár Dániel, Csatlós Máté, Fehér Szabolcs, Valkai István)–Cambridge egyetemi futam. A verseny helye: a Tisza Boszorkány-szigettől – 172. folyamkilométer – a rondelláig – 173,8. folyamkilométer – terjedő belvárosi szakasz.

Olvasóink írták

 • 4. N.P. 2010. május 23. 06:14
  „KG1947 2010.05.22. 14:06
  Gonosz vagy! Az ötlet viszont jó!”
 • 3. tom_peris 2010. május 22. 17:51
  „Hajrá Univ. Szeged!!!”
 • 2. KG1947 2010. május 22. 14:06
  „A pécsi meg a debreceni egyetemi csapattal kellene a szegedieknek versenyezni!
  Visszavágó mindenkinek az otthonában! :)”
 • 1. saturnus 2010. május 22. 11:52
  „Szép volt gyerekek szép volt Szeged,remélem lessz folytatás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajt a világkupán – vb-mezőnnyel

Tegnap a szegedi műjégpályán megkezdődött a 16. WAKO kick-box-világkupa, amelyre világbajnoki mezőny… Tovább olvasom