Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Szeged, a futók városa

2009-ben négy utcai futóeseményt szervezett a Szegedi Sport és Fürdők Kft. A négy viadalon 17 ezer 300-an indultak. Jövőre újból szeretnék megmozgatni a sportolni vágyókat.
Kevesen tudják, de az első utcai futóversenyt 1984-ben a Csongrád Megyei Hírlap szervezte Szegeden. Lapunk sportrovatának egykori vezetője, Süli József és az ismert atléta, Volford László álmodta meg, hogy a Tisza-parti városban is legyen olyan futóesemény, ami már Európában – London, Berlin, Párizs – bevett szokás volt. Egy év múlva, 1985-ben egy azóta is megdönthetetlen csúcs született: 10 ezren futottak a Hírlap-futáson.

Ez egy jó alap volt a továbbiakra, szerencsére Szegeden – más városokkal ellentétben – megmaradtak az utcai futóesemények. Ez főként a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-nek köszönhető. A szervezők munkáját dicséri, hogy most már nemcsak Csongrád megyét, hanem az ország számos pontját is megtudják mozgatni. Ez nyilván köszönhető a díjaknak, a hangulatnak, a szervezésnek.

2009-ben négy futóeseményt tartottak. Összesen 17 ezer 300-an futottak a Vivicíttán, a Cora, a K&H és a Pick utcaifutó-fesztiválon. Az áprilisi legelső eseményen, a Vivicíttán mozogtak a legtöbben: 5100-an álltak rajthoz.

Szegeden szeretik az utcai futóversenyeket. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden szeretik az utcai futóversenyeket.
Fotó: Karnok Csaba

De ne feledkezzünk meg azokról a testnevelő tanárokról sem, akik bizony a hétvégéjüket feláldozva szervezték meg a sulicsapatokat, hogy minél több diákot tudjanak a sportolásra rábírni. Nélkülük nem lett volna ilyen sikeres egyik rendezvény sem. Vidékről buszokkal érkeztek Szegedre, az ásotthalmiak Kiss Andrea, a földeákiak Návay Lajos, a kistelekiek Kurucsainé Égető Katalin szervezésében, míg a szegediek, a deákosok Engi Zoltán, a tabánosok Dobor Ágnes, a radnótisok pedig Láng Imre áldozatos munkájának köszönhetően jelentek meg mindig nagy létszámmal.

Halászevics Péter főszervező elmondta, hogy már készül a 2010-es versenynaptár, egy biztos, hogy újból benépesül futókkal tavasztól őszig, majd minden hónapban Szeged belvárosa.

Olvasóink írták

 • 4. Yossarian 2009. október 13. 21:22
  „ahelyett a szörnyű vivicíttá helyett nem lehetne valami szép magyar nevet találni a a városi futásnak???”
 • 3. barkzso 2009. október 13. 18:23
  „Ha már az úszók városa nem lehet (pedig városszerte uszodába botlunk) terepfutásban legyünk jók :))”
 • 2. szegedil 2009. október 13. 15:45
  „Vicces, mert a világoskék fölsős nő úgy néz ki, mintha be lett volna photoshoppozva”
 • 1. szegedil 2009. október 13. 15:43
  „Hogy lehet ezt így leírni, hogy 17 ezer 300. Borzasztó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudás Ádám nem vár csodát, csak magyar-brazil vb-döntőt

Dudás Ádám, a Ghána elleni világbajnoki elődöntőre készülő U20-as magyar válogatott játékosa állítja, összejöhet a magyar-brazil vb-döntő Kairóban. Tovább olvasom