Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Szeged, a megbüntetett sportváros

Nem vitás: Szeged igazi sportváros nemzetközileg jegyzett egyesületekkel, sportolókkal. A létesítmények színvonalában azonban messze elmarad az elért eredményektől, több a romhalmaz, mint a minőségi létesítmény.
Rangadó vasárnap délben az újszegedi sportuszodában. Szeged–Szolnok vízilabdacsata. Jóformán a medencébe lóg az emberek lába. A lelátó úgy néz ki, mint amit rakétatámadás ért. Faragó Tamás, az egykori világklasszis pólós a meccs szakkommentátora. „Szégyen, hogy a Szeged ilyen körülmények között játszik!" – mondja az élő közvetítésben Faragó. Tényleg az!

Az uszoda 1978. május 1-jén készült el. Sokat nem változott. 2011-ben kapott új sátrat, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. munkatársai szinten tartják, de csodát ők sem tudnak tenni. Szegeden nincs normális fedett uszoda. És egyelőre úgy néz ki, hogy nem is lesz. Szentesen épül (1,2 milliárd forintból, 30 százalékát Szentes önkormányzatának önrésze fedezi, 70 százalékban pedig a taós pénzek), Szolnokon elkészült, Debrecenben még egyet építenek. Az OB I-ben lassan már csak a kétszeres mk-győztes A-Híd Szeged játszik sátorban. Olimpiai bajnok, világbajnok, BL-győztes, LEN-kupa-győztes sportolók otthona a lassan már közröhej tárgyát képező létesítmény. És akkor még ott van a Kanyó Dénes edzette búvárcsapat és az egyre masszívabb Haász SZUE úszócsapata. Nem véletlen, hogy nemzetközi eseményre alkalmatlan a sportuszoda, egy éve a BL-ben Hódmezővásárhelyen volt kénytelen játszani a vízilabdacsapat.

Szeged, Felső Tisza-parti stadion. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nem jobb a helyzet egy szomszéddal arrébb sem. Az újszegedi sportcsarnokot 1975. november 7-én adták át. Uszodának épült, sportcsarnok lett belőle. A szegediek szeretik. 2000-ben kibővítették, ez volt az utolsó igazán nagy sportberuházás Szegeden. Érdekes, annak ellenére, hogy azért a mai kornak már nem megfelelő a spori, nemzetközi meccseket még lehet benne rendezni. Volt itt válogatott kézilabda-mérkőzés, röplabdaválogatott-torna, Davis-kupa-találkozó, Erdei-bokszmeccs. Jó, nem nagyok, de legalább volt. Azonban nagy eseményre, így akár világbajnoki vagy Európa-bajnoki rendezvényre alkalmatlan. A kiszolgáló létesítmények, a lelátó, a fény, a hangosítás, a VIP-terem hiánya mind- mind olyan, amely nélkül egy korszerű aréna már nem létezhet. Egy hete arról írtunk, hogy elmozdult az új szegedi sportcsarnok építésének ügye. Itt nemcsak arról van szó, hogy a Pick Szeged és a Naturtex-SZTE-Szedeák hol játssza a meccseit, hanem arról is, hogy végre nagy rendezvényeket is lehetne szervezni. Koncerteket, előadásokat, és ami fontos: igazán rangos, látványos sporteseményeket. Csak látnánk már a fényt az alagút végén!

Piros pontok

Azért akad pozitív példa is a városban. Bár a legtöbb magánkézben van. Az újszegedi Gellért Szabadidőközpont teniszpályái sok nagy csatát megéltek, rangos eseményeket (Davis- és Fed-kupa, ob – a 100. országos bajnokság férfidöntőjét 2000-en nézték meg!) rendeztek. Igaz, nem sok szövetségi és városi támogatást kaptak hozzá, így már nagy versenyek sincsenek, csak rangos utánpótlástornák. Az újszegedi teke- és bowlingcentrum 2005-ben készült el, a város legmodernebb létesítménye, igaz, vébét nem lehetne benne rendezni, de szép és jó. A Squash Club Szabadidőközpont is korszerű, minden igényt kielégítő, nyugaton is megállná a helyét. A görkorisok pályája a pláza mögötti területen is bizonyított már, igaz, a szülők, a versenyzők és a Tornádó Team önzetlen munkája is kellett hozzá, hogy nagy versenyt, Eb-t rendezhettek a városban.

A szegedi műjégpálya 1994 szeptemberében lett fedett, 1986-ban készült el. Ha nem létezik az a vezetés (Lippai Pál és Bánáti Antal), amely még most is szolgálja a klubot, akkor most télen is slaggal locsolhatnának egy-egy területet, hogy jegünk legyen. Jég és pálya van, amelyet a Tisza Volán-Szegedi Vízmű SC saját erőből fejleszt. Nemzetközi meccsre azonban alkalmatlan, hazánk egyik legnépszerűbb csapata, a magyar jégkorong-válogatott maximum kapura lövéseket gyakorolni jöhetne el.

És akkor a Felső Tisza-parti stadion és az SZVSE-pálya. Micsoda csatákat élt meg a két létesítmény, amely 2013. november 6-án jóformán ugyanúgy néz ki, mint 1970. november 6-án. Ha a Szeol-pályát beneveznénk a világ legrondább stadionja versenyre, eséllyel pályázhatna az első helyre. A tervezett szegedi stadion várható teljes költségvetése 3 milliárd forint, ebből 2,3 milliárd az építési költség, a taós pályázaton nyert közel 700 millió forint az első ütemre fordítandó összeg. Igaz, még nem kezdődtek el a munkák.

Az SZVSE is az élbolyban végezne. Nemcsak a futballpálya, hanem a két atlétikapálya is katasztrofális állapotban van. Még mindig salak borítja, a Szeolon van egy rekortáncsík, de már az is kezd megöregedni. Ezeken edzeni több mint művészet, olyan, mintha a ligetben, a betonon futnánk. És ezen készül a két paralimpikon, Biacsi Ilona és Bernadett...

Tornatermet, tornacsarnokot sem sokat építettek a városban. Az utolsót 2003-ban. Ennek nem örült az a 40 kispályás labdarúgócsapat, amelynek nagy része azóta megszűnt. A Radnóti-gimnáziumról van szó, amelynek a tornacsarnokában még a kézilabdapálya sincs felfestve, mert kisebb, mint a szabvány. A Radnóti-hétfők bajnokság már a múlt. Olyan, mint a szegedi létesítményhelyzet. A Postás-pálya romokban, a Dózsa-pályára csak a rendőrséghez tartozó emberek mehetnek be, az UTC-pálya olyan, mint 1960-ban, a Kisstadion hepehupás, hetente több ezren edzenek rajta, de legalább a betonpálya helyett már három műfüves kispálya van – az egyetemi sportközpont pályáit még mindig bitumen borítja. Ennyi.

Felcsút, az épülő Puskás Ferenc Akadémia-stadion. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

És akkor még nem mentünk el az iskolák tornatermébe. Elég megemlíteni a patinás Madách általános iskolát, ahol egy barakk és egy akkora minitornaterem van, amelyben a kosárra a három pontost már a faltól kell dobni. De az újszegedi Vörösmartyban sem jobb a helyzet. A gól az, ha a téglafalon csattan a labda. A kézilabdakapu nem fér be a tornaterembe... És ez a két suli olyan sportolókat nevelt ki, mint Nagy László, Szabics Imre, Pigniczki Krisztina, Laluska Balázs. Változik a helyzet valamit a sportvárosban? Ebben reménykedik mindenki.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. fszabi2009 2013. november 07. 21:28
  „Szatyi! Szerintem te is tudatlan vagy, ami a te esetedben sem bűn. A merciről más infóm van. A cikk is említi 2000-ben újították fel az újszegedi sportcsarnokot, és hát akkor talán a Bartha úr volt a polgármester, emlékeim szerint. Szóval mielőtt dobálózol a tudatlansággal, olvasd el a cikket, gondolkodj egy ici-picit. Természetesen, ettől még nem borulok térdre az emíltett név előtt, úgy mint te az éppen regnáló elvtárs előtt.”
 • 48. pinkfloyd60 2013. november 07. 16:14
  „Pártállástól függetlenül...a rendszerváltás óta ide komoly termelő beruházást nem hozott egyik városvezetés sem! Szépek az új trolik..meg villamosok...de az üzemeltetése a városra hárul..és tudva levő a tömegközlekedés mindenütt deficites,a nálunk fejlettebb államokban is! Inkább azon kéne munkálkodni,hogy munkát adjanak az emberek kezébe,ne kelljen több száz kilométerre elmenni a városból a megélhetésért!”
 • 47. Vasutas10 2013. november 07. 15:57
  „6. szatyi 2013.11.07. 14:15

  "44. Vasutas10 2013.11.07. 13:12 "
  szatyika te még örülnél ha vasutas lehetnél de te munkanélküli irigy vagy.
  Meg amúgy annyi az eszed mit az 1 osztályos gyereknek amikor a tanító néni letörölte a táblát te kiradíroztad a füzetedet.”
 • 46. szatyi 2013. november 07. 14:15
  „"44. Vasutas10 2013.11.07. 13:12 "

  Rólad, -a kommented alapján- csak a régi vicc jut eszembe: Ki a három leg.....bb ember? -Rendőr, postás, .......!”
 • 45. TUTI 2013. november 07. 13:36
  „kreatív

  Nagyon aggódtam érted!
  Egyetértek!!!!
  HAJRÁ!!!”
 • 44. Vasutas10 2013. november 07. 13:12
  „40. csonakos,43. szatyi

  úgyan mondjátok már meg botkalacika mit tett a városért mert semmit., de azt nagyon. 11 éve pm ennyi idő alatt az AUDIT és A MERCIT is ide kellet volna hoznia csak sütögeti a maszopos helyét a parlamentbe. Munkahely csak a szolgáltatásba van Szegeden csak erre nem volt és nem lesz pénze az embereknek.”
 • 43. szatyi 2013. november 07. 11:17
  „"42. fszabi2009 2013.11.07. 10:27
  A Merci miért állt meg Kecskeméten?"

  Nem bűn a tudatlanság, de ha nem vagy tisztában a dolgokkal, tájékozódj!
  Feltétele volt, hogy ne legyen 100 Km-nél messzebb a fővárostól, és legyen autópálya! Szegedig -akkor még- nem volt!

  Ha tájékozottab lennél, tudhatnád, hogy az ELI éppen a jelenlegi kormány hanyagsága miatt úszott -majdnem- el!
  Ehhez még annyit: A városi döntésekben a "szoci" polgármester szerepe nem jelent semmit, mivel kormánypárti többség szavazza meg a döntéseket!
  Én is kérdeznék valamit:
  Dr. Bartha László polgármestersége alatt milyen sportjellegű fejlesztések kezdődtek a városban?”
 • 42. fszabi2009 2013. november 07. 10:27
  „csonakos Remelem Botka elvtárs már nem lesz sokáig városunk polgármestere. Semmi gondom vele, azon kívül, hogy amit Szeged fejlődött regnálása alatt, az nem más volt mint látvány, kirakat... A Merci miért állt meg Kecskeméten? A gázerőműves prorject miért is csúszik, a lézer is majd elúszott, hál´ istennen mégsem... Munka nincs több itt... 2 éves villamos felújítás, most jön a 6 hónapos Kossuth sgt felújítás, és még sorolhatnám. De kedves polgármesterünk egykori nagyvezíre is megmondta: Hazudtunk, reggel, éjjel meg este. Valahogy így megy ez most is.
  Gy21 Nem áll szándékomban Felcsútra kölltözni.
  Eszméletlen, hogy sokan mennyire ki vannak készülve ettől a fazontól... Majd ha jön vmi nagyobb cég, aki új értéket állít elő (pl. Merci) akkor majd lesz fejlődés, a többi csak látvány, semmire nem megyünk vele...”
 • 41. Pirát 2013. november 07. 09:00
  „38#-as ! annó, mikor a ma még "aktuális" PM még kormánypárti volt , akkor is ugyanezt csinálta: semmit ! DE ! a(z akkor még) nem létező autópálya-felüljáró avatás már perfektül ment neki !”
 • 40. csonakos 2013. november 07. 07:36
  „38. fszabi2009 2013.11.06. 22:36
  Remélem én is Botka a vezető kormánypárt embere lesz! Már sem leszünk ahogy írod ellenzékben! - de most miért is vagyunk ellenzékben, hisz Fideszes többséggel irányít az önkormányzat Szegeden! Nem tudtad? Ha a madarak csiripelése igaz egy fő függetlennel több van már a torony alatt!”
 • 39. Gy21 2013. november 06. 23:26
  „38!
  Költözz el Felcsútra, ott Top százas leszel ezzel a logikával.”
 • 38. fszabi2009 2013. november 06. 22:36
  „Nem is értem miért bántjátok a szegedi "Demszkyt" :))) Azért aki 2002, 2006, és főleg 2010-ben is reá szavazott, most inkább ne írjon, és maradjon csendben. Nem tudta a szegedi "Demszky" kihasználni, hogy "barátok" vannak hatalmon, sztem ez egyszerűen bénaság, 1 kivétel azért van: M5... De már az is későn ért ide (témához nem tartozik) 2010 után meg ellenzékbe kerültünk vele, az országhoz képest. Mit gondoltok, hogy majd O.V. bácsi tehervonat számra hozza Szegedre a lovét, az egyik legnagyobb ellenfelének, ellenségének, hogy nesze barátom építsél uszodát, stadion, sportcsarnokot? Hát egy frászt!!! Szóval remélem jövőre új PM-t avathatunk Szegeden, leheőleg akkor aktuális kormánypártit, hogy ne legyünk ellenzékben!”
 • 37. Vasutas10 2013. november 06. 21:01
  „Kedves ballibes sádíró

  Így lehet butítani a szegedi maszoposokat.
  a felsorolt nevek közül ki az aki megbecsüli Szegedet a veszprémi nagylacika???????????????????? röhej.
  Nagy László, Szabics Imre, Pigniczki Krisztina, Laluska Balázs.”
 • 36. Vasutas10 2013. november 06. 20:57
  „maszoposkáim az elmút nyocc évben ugyi felépült egy 10.000 fős sportcsarnok és hozzá egy 5.000 főt befogadó verseny uszoda ezért a botkalacit kell dicsérni aki Szeged minden jót elhozott. Ja ebből semmi sem igaz akkor kérdezzétek meg úlhelipittikét.”
 • 35. kreatív 2013. november 06. 20:40
  „HOPPÁ! A lényeg: USZODA, USZODA, USZODA kell, DE NEM A MEGÉLHETÉSI SPORTOLÓKNAK, HANEM AZ EGÉSZSÉGÜKÉRT TENNI AKARÓ POLGÁROKNAK!!!!!!!”
 • 34. hangman 2013. november 06. 20:09
  „A beteges stadionépítés helyett minden faluba fedett csarnokot és uszodát is fel lehetne húzni, ahonnan aztán tehetséges úszók, vízisek, kézisek kerülnének ki, nem pedig falábú labdakergető bohócok.”
 • 33. scott1 2013. november 06. 19:50
  „A piros pontosok közül kimaradt a Maty-éri Evezőspálya!
  A következő egy évben az iskolai tornaterem felújításon (bővítésen) kívül más egyéb sportcélú beruházás önkormányzati bejelentése nem várható! Esetlegesen még az uszoda ügye körül lesz némi mocorgás.”
 • 32. rodnás 2013. november 06. 19:49
  „Kedves szegediek!
  Bármerre megyek a városban azt hallom: a kormány herdálja a pénzt stadion építésekre! Szegeden pedig szeretnétek ha lenne jobb stadion, uszoda, stb.? Akkor, hogy is van ez? Netán nem az az oka, hogy a híres polgármester és csapatát nem érdekli a sport?”
 • 31. nagyen 2013. november 06. 19:17
  „Tisztelt hozzászólók!
  Akinek nincs a cikkhez való értelmes véleménye az ne szóljon ( 14-15 )
  17 így igaz
  20. Igy igaz, harmat gyenge a szegedi FIDESZ az országos politikában.Hibába nyaliz
  nak a felcsúti maradónak legfeljebb a futottak még kategóriába tartoznak.A megélhetési politikusokat nem érdekli a város, az élsport, az elért eredmények.a szegedi sportlétesítmények egy falusi színvonalra süllyedtek ( kivéve Felcsút , 2000 lakos kap egy 3500-as szuper stadiont, Szeged 185 000 lakosa semmit )Fideszesek nem a saját szeb az érdekes ( már tele van úgyis ). Tenni kell a városért is !
  Napfényfürdő öltöző. Katasztrófa.Aki téli időszakban a ruháit ezekbe az öltözőszekrényekbe be tudja gyömöszolni, az szuper erős.Iede legfeljebb tréning ruha fér el. Ráadásul mruhaagasztó is hiánycikk.Az árak viszont négyycsillagosak.”
 • 30. macs 2013. november 06. 19:07
  „14. kipkop,
  javaslom, hogy nézz körül kicsiny hzánkban, és hamar rá fogz jönni, nem mi vagyunk az elsők. :-)”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valdor-Szentes: ezt már hozni kell!

A Valdor-Szentes férfi vízilabdacsapata az első fordulóban nagy bravúrral harcolt ki egy döntetlent a Debrecen ellen, de arra senki sem gondolt, hogy a következő hat bajnokin nem szerez pontokat. Tovább olvasom