Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szeged Beton: 13 év után újra LEN-kupa döntőben

Vízilabda - A szegediek legmerészebb álmait is felülmúlóan pólózva a Beton vízilabdacsapata a fantasztikus hangulatot teremtő hazai publikum előtt legyőzve az eredetileg esélyesebbnek vélt orosz Sintez Kazanyt, kiharcolta a LEN-kupában a döntőbe jutást. A fináléban a Barcelonát búcsúztató görög Panioniosszal csatáznak április 8-án és 22-én.
Szeged Beton VE–Sintez Kazany 8–5 (3–2, 1–0, 3–2, 1–1)

Férfi vízilabda LEN-kupa, elődöntő, visszavágó. Újszegedi sportuszoda, 800 néző. Vezette: Hausche (német), Margeta (szlovén).

Szeged: BAKSA – VEJZAGICS, WESZELOVSZKY 3, KOMLÓSI, MILOS KOROLIJA 1, VARGA T. 3, LEHMANN. Csere: JUHÁSZ, TÖRÖK 1, KUNCZ, MIHAJLO KOROLIJA. Edző: KÁSÁS ZOLTÁN.

Kazany: DUDKIN – Akszenov, Szavics, Bászik 1, Bjelofasztov, DOKUCSAJEV 3, Zakirov 1. Csere: Katkov, Latipov, Fatahutgyinov, Jelizarov, Schertwitis. Edző: Vladimir Zakarov.
Gól – emberelőnyből: 11/6, ill. 10/3. Ötméteresből: 1/1, ill. 1/0.
A döntőbe jutott: a Szeged Beton 18–15-ös összesítéssel.

Amikor az Európai Vízilabda-szövetség római központjában elkészítették a férfi LEN-kupa elődöntőinek párosítását, bizony nem sok esélyt kapott a Szeged Beton. Azért, mert a három lehetséges rivális közül a legerősebbnek gondolt, a sorozat két évvel ezelőtti győztesét, a Sintez Kazanyt kapta párba.

Együtt ünnepeltek

Aki azonban látta az oroszok elleni mindkét meccset, az tanúsíthatja, a Szeged maximálisan megérdemelte, hogy döntőt játszhasson. Megérdemelte, mert egységesebb, jobb csapat, mint a Sintez. Nagyon nagy tettet vitt végbe a Tisza-parti alakulat, tizenhárom esztendő elteltével újra LEN-kupa-döntősnek vallhatja magát, ismét történelmet írhat.

Varga Csuvi (nagy képünkön) végig rettegésben tartotta a kazanyiakat, a lefújás után pedig önfeledten ünnepelt Weszelovszkyval és Baksával
Varga Csuvi végig rettegésben tartotta a kazanyiakat...
Fotó: Schmidt Andrea

A kinti 10–10 után a Kazany nagyon szívta magát az elején, kétszer is vezetett egy-egy góllal, de ez ezt a Szegedet még véletlenül sem tudta megtörni. Olyan erő, akkora tartás volt a betonosokban, ahogy telt-múlt az idő, a tatárföldieknek kénytelen-kelletlen tudomásul kellett venniük, hogy nincs esélyük megállítani a fantasztikusan védekező, egységes csapatjátékot produkáló Szegedet. Mindenki maximális odaadással, fegyelemmel tette a dolgát, nem volt gyenge pont a csapatban – Baksa válogatottformában védett, Varga Tamás gólokat dobott, szerelt, biztatta övéit, Weszelovszky csuklója megint háromszor sült el, Komlósi, Mihajlo Korolija, valamint Kuncz eltüntette a vendégek híres két centerét, Bjelofasztovot és Schertwitist, Vejzagics, Lehmann, Juhász és Varga Péter a csapat alá játszott, mindent ez alá rendelt, Milos Korolija ipari mennyiségben termelte a kiállításokat, a centergóljáról nem is beszélve, az újdonsült válogatott, Török pedig megint megmutatta, miért is lát fantáziát benne Kemény kapitány – a káprázatos közönségről nem is beszélve. Rengeteget kaptak a fiúktól, de nagyon sokat is adtak nekik. Már rég véget ért az ütközet, de még mindig éltették hőseiket, beszélgettek velük, autogramot kértek tőlük.

A csapat minden egyes tagja kitett magáért, hárman mégis valamivel nagyobb mértékben járultak hozzá a fényes sikerhez: Baksa László, Varga Tamás és Weszelovszky László.

Mámor a sátor alatt

– Köszönöm szépen az orvosoknak, hogy sikerült rendbe hozniuk a lábamat. Úgy érzem, ha ezt a meccset ki kellett volna hagynom, akkor talán pályafutásom eddigi legszebb győzelméről maradtam volna le. A csapat határtalan lelkesedéssel, fegyelmezetten játszott. Csapatunknak úgymond járt ez a győzelem, mert annyira balul sikerült az őszi szezonunk, hogy számunkra mint kiugrási lehetőség csak a LEN-kupa maradt. Döntőben vagyunk, most már nem szeretnénk megállni, meg akarjuk nyerni a kupát!

... a lefújás után pedig önfeledten ünnepelt Weszelovszkyval és Baksával
... a lefújás után pedig önfeledten ünnepelt Weszelovszkyval és Baksával
Fotó: Schmidt Andrea

A kiváló hálóőr végig parádézott a kapuban, legnagyobb védését a harmadik negyedben, 4–3-as szegedi vezetésnél Szavics büntetőjének hárításánál mutatta be.

– Talán tényleg fordulópont volt ez a momentum – mondta Laci. – A kazanyi meccsen a szerb klasszis értékesítette a bal kezemhez lőtt büntetőt. Szerintem azt gondolta, hogy azt hiszem, megint oda dobja. Tévedett...

A csapategység diadala

A szegediek kapitánya, Varga Tamás igazi hadvezérként viselkedett: összefogta a csapatot, védekezett, szerelt, gólokat dobott, remek teljesítményt nyújtott.

Szeged Beton - Kazany - KÉPGALÉRIA

– Megint ki kell emelnem azokat a játékostársaimat is, akik hihetetlenül alázatosan végezték a feladatukat – nyilatkozta örömittasan Csuvi. – Mindenkinek, aki részese csapatunknak, bármennyi másodpercet is töltött a medencében, köszönettel tartozom. Büszke vagyok arra, hogy sikerült mindenkivel megértetnem, csak akkor nyerhetünk, ha csapatként játszunk. És ez hatványozottan igaz a döntő két összecsapására is! Ahogy ezen a találkozón és az ezt megelőző kupameccseinken, most is rengeteget segítettek a nézők. Maximálisan köszönöm a közönségnek a buzdítást, azt, hogy ilyen sokan kijöttek. Reménykedem abban, egyszer megélhetem azt, hogy lesz Szegednek olyan uszodája, ahová nem ennyien, hanem akár kétezren is beférnek majd.

Meglepetésbuli

Ahogy Kazanyban, a szegedi visszavágón is három, lélektanilag nagyon fontos pillanatokban szerzett góllal segítette csapatát Weszelovszky László.

– Örülök, persze, hogy örülök neki, de ezek közel nem annyira jelentőségteljesek, mint az a tény, hogy győztünk – mondta szerényen Wesze. – Már nagyon régóta sokat gyakorlom, hogy ütemtelenül, mintha csak passzolni akarnék suvasztom kapura a labdát. Ma ez kétszer is bejött. Amúgy pedig nagyon nem szeretek beszélni a játékomról, annak értékelése az edző feladata.

Arra a kérdésre pedig, hogy volt-e a diadal után dínomdánom, a következőt felelte: – Két legyet ütöttünk egy csapásra: Varga Pepe 30. születésnapját ünneplendő a kedvese, Fürész Emő által szervezett meglepetésbulin vettünk részt, ahol természetesen csapatunk sikerére is koccintottunk.

Kásás-taps

Kásás Zoltán (képünkön), a Szeged pólósainak mestere nagyon jól ismeri csapata LEN-kupa-döntőbeli ellenfelét, a görög Panionioszt. Többek között ezért sincs okunk kételkedni azon kijelentésében, mely szerint a Beton megnyerheti a sorozatot.

Ilyet sem láttak még a szegedi szurkolók: amíg a Beton–Kazany találkozó végét jelző dudaszó felhangzása után a vízben lévő hazai játékosok ölelték, puszilták egymást, addig a medence szélén álló Kásás Zoltán vezetőedző egyfolytában tapsolta tanítványait. Látszott rajta, büszke az elért eredményre, és bár sokszor szokott élni a kritika fegyverével, most kimondottan elégedettnek – nem keverendő össze a megelégedett szóval – tűnt. Pár percig hagytuk ünnepelni a mestert, majd megkérdeztük tőle, hogy ilyen meccsre számított-e?

– Őszintén szólva igen. Az évad elején azt mondtam, hogy január végére, február elejére várom azt az időszakot, amikor teljesen összeáll a csapat. Ez egy körülbelüli időpont volt, hiszen az ember ezt pontosan nem tudja megmondani, tévedtem is, ez sajnos néhány héttel később következett be. Ezt sínylettük meg a bajnokságban, de az utóbbi időszakban olyan mérkőzéseket játszott az együttes, amely már azt éreztette, sőt mutatta, hogy előreléptünk. Fegyelmezettebbé váltunk, és sokkal de sokkal jobb a gárda tartása pszichésen, önbizalomban – ezt lehetett látni a Kazany ellen. Jó volt a védekezésünk, lényegesen érettebb játékot mutattunk, mint a rivális. Jobbak voltunk.

Kérdésünkre válaszolva a 62 éves tréner külön kitért a sérülésből visszatért két meghatározó játékosára, Baksa Lászlóra és Varga Tamásra.

– A csapat önbizalmának rengeteget jelentett, nagyon fontos volt, hogy tudták vállalni a meccset. Pedig mindössze csak három napot edzettek a találkozó előtt, azt is óvatosan, igaz, én sem engedtem volna őket nagyon hajtani. Mindketten annyira akartak játszani, hogy szó sem lehetett arról, hogy kihagyják a mérkőzést. Lacika szenzációsan védett, Csuvi is remekelt, de a többieket is dicséret illeti.

A szegediek már abban a tudatban kezdhették a visszavágót, hogy tudták, amennyiben fináléba jutnak, ott a Panioniosszal találkoznak.

– Az első meccs eredménye (11–8) alapján nem ért váratlanul a görögök továbbjutása – vallotta be Kásás. – Ismerve a hellének mentalitását, biztos voltam benne, hogy a Barcelona nem tudja néggyel megverni a Panionioszt. Öt válogatott játszik náluk, és a görög nemzeti gárda egyáltalán nem rossz. Nagyon nehéz két mérkőzés vár ránk, de ha úgy játszunk mint most, akkor meg tudjuk nyerni a LEN-kupát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helytállt a Szentes Dunaújvárosban

Vízilabda - Az esélytelenek nyugalmával ugorhattak a szentesi lányok a dunaújvárosi uszoda vizébe. Tovább olvasom