Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szeged eldobott két olimpikont?

Szeged eldobott két olimpikont? Repül a szegedi golyó, de békéscsabaiként ér földet. Márton Anita nem bánta meg döntését. Fotó: Schmidt Andrea
Márton Anita személyében egy olimpiai éremesélyes súlylökő, illetve egy tehetséges, a riói indulásra is pályázó gerelyhajító, Bogdán Annabella is Békéscsabára igazolt Szegedről. Fejlődésüket látva bosszankodhatnak a Tisza-parti város sportkedvelői, elvesztettünk két remek versenyzőt. Nekik jobb lett így? És miért kellett ennek így történnie? - ezekre kerestük a választ.
A szegedi, de békéscsabai színekben szereplő Márton Anita, a Békéscsabai Atlétikai Club klasszisa, Márton Anita. Ezt a két ismertetést lehet olvasni a fedett pályás Európa-bajnok és vasárnap óta már világbajnoki ezüstérmes súlylökő kapcsán. Aki egyébként Szegeden él és edz, de nem a Tisza-parti várost képviseli. Korábban már írtunk ennek okairól, de ahogy sorra hozza a világraszóló eredményeket és kerül közel akár az olimpiai éremszerzéshez – vonatkozhat ez Tokióra is –, annál szomorúbb, hogy ennek így kellett történnie. Ő és a gerelyhajító Bogdán Annabella – aki szintén a Titán TC igazolása volt – 2014 végén a békéscsabaiakhoz írt alá.

– Én már lezártam magamban ezt a történetet, őszintén szólva nem is szándékozom visszaigazolni Szegedre – kezdte a beszélgetést Márton Anita. – Nem is itt szerepeltem legtöbbet, hiszen korábban már hét évig a békéscsabaiak versenyzője voltam, és amióta újra az vagyok, gyakorlatilag 180 fokos fordulatot vett a helyzetem. Régi-új klubom és a békéscsabai városvezetés mindent megad, amire szükségem van, sokkal több figyelmet kapok. A békéscsabai polgármester rendszeresen fogad minket, eljön versenyekre, és összességében is minden más, mint amit Szegeden tapasztaltam.

Bogdán Annabella klubváltása is nagy veszteség a városnak, hiszen a korábban Szekszárdról ideköltöző, 24 esztendős sportolónak 56,99 méteres egyéni csúcsához 51 centimétert kell hozzátennie, hogy indulhasson a felnőtt-Európa-bajnokságon – ez borítékolható.
 
Ő is nagy hiányzó. Bogdán Annabella a jövő embere. Fotó: Frank Yvette
Ő is nagy hiányzó. Bogdán Annabella a jövő embere. Fotó: Frank Yvette


– Az olimpiai kvalifikáció is lehetséges, július végéig kell teljesítenem a 62 méteres szintet, amire látok esélyt, hiszen amióta a békéscsabai klub támogat, több lehetőségem van a fejlődésre, amivel élek is. Ha esetleg nem jön össze, a tokiói ötkarikás játékokon szerintem nem lehet kérdéses az indulásom – mondta magabiztosan a tehetség.

Elvesztettünk két olimpikont, nagy kár! – bosszankodhatnak a szegedi sportkedvelők. Az érintettek sem akarták, hogy így történjen, ezért kérték a várostól 2014-ben, hogy kapják meg az évi 3 millió forintos támogatást.

– Ezt az igényt nem tudtuk volna azonnal kielégíteni, ráadásul a sportbizottság nem egyéni versenyzőket, hanem egyesületeket támogat. Sajnáljuk, hogy így alakult, és nagyon szurkolunk nekik, hogy a továbbiakban még nagyobb sikereket is elérjenek – reagált megkeresésünkre Szentgyörgyi Pál, a városi sportbizottság korábbi elnöke.

Végül megkérdeztük a bizottság jelenlegi vezetőjét, Joób Mártont is.

– Örülök Márton Anita sikereinek, és bízom abban, hogy az olimpián is dobogóra tud majd állni. Mikor megválasztottak a sportbizottság vezetésére, felhívtam Anitát és kérdeztem, hogy miként tudna visszajönni Szegedre. Azt mondta, hogy az olimpiáig erre nincs lehetősége. Abban maradtunk, hogy utána beszélünk az ügyről. Szeged város önkormányzata kiemelten támogatja az olimpiára esélyes sportolókat és felkészülésüket, erre külön keretet hoztunk létre. Sajnálom, hogy az előző ciklusban nem foglalkoztak a tehetségek felkarolásával, meg lehetett volna előzni ezt az esetet – nyilatkozta Joób Márton.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy információink szerint a Magyar Atlétikai Szövetség abban az esetben ad kiemelkedő státuszú támogatást – amely természetesen nagy előny ilyen szintű versenyzők felkészítésénél –, ha legalább három olimpiai kerettag van az egyesületben. A Békéscsabai AC dobószakosztálya pedig az országban a legtöbb, 2,5 millió forintos támogatást kap 2016 első fél évére. Persze ehhez Szegedről is kellett igazolni.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eb-re készülő rendőrök Algyőn

A magyar rendőrök Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatottja ma 16 órakor az algyői Fehér Ignác Általános Iskola csarnokában a Levendula Hotel-FKSE-Algyő ellen játszik felkészülési mérkőzést. Tovább olvasom