Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szeged helyett irány Olaszország

Vízilabda - A szegedi születésű és nevelésű egykori Európa-bajnok Kiss Csaba (31 éves) másodszor is légiósnak áll. Kilenc évvel ezelőtt négy évadon át a spanyol Sabadell gárdáját erősítette, szeptembertől pedig az olasz Nervi csapatában próbál szerencsét. Szülővárosában beszélgettünk a balkezes vízilabdással.
– Haragszik az Egerre, mert nem kínált új szerződést?
– Dehogyis! Hoztak a vezetők egy döntést, amihez természetesen joguk volt. Rendelkezem annyi önkritikával, hogy belássam, az utóbbi időszakban nem olyan teljesítményt nyújtottam, amit elvártak tőlem, amit elvártam magamtól. Meg aztán azt is figyelembe kellett venniük, hogy a klub költségvetése 20 százalékkal csökkent, és nem titok, én az elég jól keresők közé tartoztam. Edzőm, Gerendás György azt mondta, nem szakmai, hanem anyagi döntést hozott a klub. Tudomásul veszem. Tudok mást tenni?

– De azt nem hiszem el, hogy nem lepte meg a döntés, elvégre öt évadot húzott le a hevesi megyeszékhelyen, ebből az első háromban ön volt a csapatkapitány.
– Elismerem, abból a szempontból váratlanul ért, hogy a vezérkar már régóta tudta, hogy elválnak az útjaink, de ezt csak az utolsó meccs után közölték velem. Jobb lett volna, ha hamarabb tudok róla. Mivel sokan tudták, hogy az évad végén lejár a szerződésem, voltak megkereséseim, de mert nem foglalkoztatott a távozás gondolata, udvariasan bár, de elutasítottam a közeledést.

– Elégedett az Egerben töltött öt idényével?
– Jó szívvel gondolok vissza ezekre az évekre, szép volt, de a bajnoki aranyérem hiányát rettenetesen sajnálom. Öt éve azért igazoltam Gerendás György csapatába, mert 2000 után, amikor a Fradival értünk fel a csúcsra, újból át akartam élni a bajnoki aranyéremmel járó csodálatos érzést. Az első évadban negyedikek lettünk, aztán következett két bronzérem, majd két elveszített döntő. Még szerencse, hogy két éve és az idén is megnyertük a magyar kupát. Némi vigasz.

Kiss Csaba az Eger sapkáját az olasz Nerviére cseréli fel. Fotó: Nemzeti Sport
Kiss Csaba az Eger sapkáját az olasz Nerviére cseréli fel.
Fotó: Nemzeti Sport

– Köztudomású, hogy az olasz A liga legutóbbi hatodikjához, a Nervihez szerződött. Miként kerültek a képbe a liguriaiak?
– Klubtársamat, Nyéki Balázst keresték meg, ő említette meg, hogy nekem is lejárt az Egernél a kontraktusom, és csapatot keresek. Az ottani tréner ismert a válogatottból, és mivel szüksége volt egy rutinos balkezesre, felvette velem a kapcsolatot. Viszonylag rövid időn belül meg is egyeztünk: egy évre szerződtem ki. Most már örülök, hogy így alakult a sorsom, nem bánom, hogy váltok, kellett már a megújuláshoz egy kis környezetváltozás. Szeptember elején kell Balázs barátommal új állomáshelyemen jelentkeznem.

– Nevelőegyesülete, a Szeged nem kereste meg?
– De igen. Elárulom, nagyon haza akartam jönni, Szőregen építkezem, tárgyaltunk, de szívfájdalmamra nem jött össze a dolog. Őszintén sajnálom.

– A válogatottban 139-szer szerepelt. 1999-ben Firenzében nyert Európa-bajnokságot, harmadik lett 2001-ben Budapesten és 2003-ban Kranjban, de a vitrinében lapul egy vb-ezüstérem is 2005-ből Montrealból. Mire taksálja az új magyar válogatottat, amely két hét múlva már a római világbajnokságon szerepel majd?
– Nagy érdeklődéssel várom az eseményt, és természetesen nagyon drukkolok a fiúknak. Az olimpia után vagyunk, akárcsak a riválisok, mi is újjáalakított csapattal utazunk a tornára. Az olasz fővárosban többek között arra kaphatunk választ, hogy mely együttesek uralják majd a londoni olimpia befejezéséig a mezőnyt. Abban nem vagyok biztos, hogy világbajnokok lesznek Biros Petiék, de abban igen, hogy éremmel térnek haza.

Olvasóink írták

  • 3. Pengemester 2009. július 08. 04:09
    „Szerintem egy év múlva érdemes lesz újra megpróbálni azt a hazaköltözést.”
  • 2. zehn 2009. július 07. 12:55
    „Jó lett volna a kiváló játékost a Beton soraiba tudni. Sajnálom, hogy nem sikerült. Remélhetőleg fog ő még itt játszani.”
  • 1. Yucca 2009. július 07. 11:15
    „Sok sikert Csaba, és Szeged mindig visszavár, reméljük ezt tudod!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől Unicum-kupa

Vízilabda - A magyar, a szerb, a német és az ausztrál férfi vízilabda-válogatott részvételével… Tovább olvasom