Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szeged lemaradt a TalmácsiRingről

Hernád – Bár Szeged is felmerült helyszínként, végül Hernádon épült meg a TalmácsiRing, amelyet csütörtökön ünnepélyes keretek között a világbajnok Talmácsi Gábor jelenlétében adtak át.
Sokkoló hatást gyakorolt a motoroséletre a márciusi kormányhatározat, amely megtagadta az állami hitel folyósítását a 2010-es világbajnoki sorozat magyar állomásának októberben otthont adó Sávoly Motorcentrum Kft.-től. A döntés értelmében a Balatonring helyett a sportág szerelmesei legfeljebb a tévé képernyőjén keresztül nézhetik Talmácsi Gábort és társait az idei esztendőben is.

Az építkezés meghiúsulása után néhány héttel mégis egy méreteiben balatoni társától nagyságrendekkel elmaradó, ám az utánpótlás-nevelés szempontjából annál értékesebb pálya átadására került sor a Kecskemét és Budapest között félúton található Hernádon. A 4 ezer lelkes községben befejeződtek az egy éve kezdődött munkálatok, és csütörtökön átadták a TalmácsiRinget. Az elnevezés nem véletlen, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2007-es nyolcadliteres bajnoka, Talmácsi Gábor és családja áll a vadonatúj, leginkább gokartpályára hasonlító beruházás mögött. Hogy miért éppen ezt a mindentől távol eső települést választotta a família? A választ Zsadányi Lászlónétól, Hernád polgármesterasszonyától kapta meg a delmagyar.hu.

fvv
A pálya, a fiatalok motorjai, a háttérben pedig Talmácsi Gábor múzeuma. A szerző felvétele.


„Néhány évvel ezelőtt Talmácsi István és családja községünkbe költözött, és amikor Gábor világbajnok lett, megkeresett engem egy utánpótláspálya lehetséges felépítésének ügyében. Először Szegedhez közel néztek ki egy helyszínt, aztán egy Budapest melletti telekben gondolkodtak, de végül jelezték, mivel itt laknak Hernádon, ezért itt húznák fel a létesítményt – emlékezett vissza a kezdetekre a település első embere. – Az önkormányzattól annyit kértek, hogy biztosítson területet számukra, amelyet megkaptak, és a történet vége az, amit most láthatunk."

Magyarországon, ha egy település bármilyen méretű és színvonalú versenypályával rendelkezik, az általában hatalmas fegyverténynek számít. Kíváncsiak voltunk, milyen bevétele származik Hernádnak ebből a beruházásból. „Egyelőre semmilyen, mivel teljesen magántőkéből épült a pálya, így kiadásunk sincs, ugyanakkor a jövőben remélhetőleg fellendül a jelenleg haldokló helyi idegenforgalom. Ezt én azért várom, mert itt megtalálható Talmácsi Gábor ereklyéit bemutató múzeum is, amely az ő országos és világhírű ismertégével a jövőben embereket vonzhat a térségbe" – magyarázta a polgármester.

Az avatásra a déli órákban került sor, amikor a világbajnok és Zsadányi Lászlóné ünnepélyes keretek között átvágta a 320 méter hosszú, 3-4 méter széles aszfaltcsík avatószalagját. „Először is szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak édesapámnak, mert egy év leforgása alatt elkészült a pálya, amelyben nagyon sok munkája van – mondta a megnyitón a Moto2-ben szereplő pilóta. – Célunk nem csak az, hogy a gyerekek megtanuljanak motorozni, hanem az utánpótlás-nevelés biztosítása, a KRESZ szabályainak éles körülmények között történő elsajátítása és egy ütős közösség létrehozása. Amikor én ilyen fiatal voltam, mint ezek a srácok, akkor elképzelhetetlen volt, hogy egy biztonságos pályán, oktatók segítségével, védőfelszerelésben tudjak motorozni, így arra buzdítok mindenkit, hogy bátran használja ki a lehetőséget."

Talmácsi Gábor motorversenyző, a 125 kcm-es kategória 2007-es világbajnoka motorozik a hernádi TalmácsiRing motorpályán
Talmácsi Gábor motorversenyző, a 125 kcm-es kategória 2007-es világbajnoka motorozik a hernádi TalmácsiRing motorpályán.
Fotó: MTI

Percekkel az átadást követően az ifjú titánok birtokba vették a létesítményt, apró, 50 köbcentiméteres gépeik nyergében meglepően komoly sebességet diktálva rótták a köröket. Az időközben versenyszerelésébe bújó Talmácsi Gábor sem maradt ki a mókából, koromfekete motorjával megmutatta, hogyan vezet egy igazi profi. A szórakoztató délután keretében egy sor ismert személyiség próbálta ki magát, így Freire Szilvia szépségkirálynő, a Miss World Hungary 2008-as bajnoka, Stefano Favaro, Talma menedzsere, Benik Balázs háromszoros magyar ralibajnok, illetve Szalay Balázs a Dakar-rali 11-szeres résztvevője.

A TalmácsiRing megépülésével állandó otthonra talált a Talmácsi Motorsport Egyesület, amely 40 gyerekmotorjával biztosítani tudja, hogy a környéken minél több fiatal próbálhassa ki magát éles körülmények között. Aztán ki tudja, egy napon innen kerülhet ki a 125-ös világbajnok méltó utódja.

Olvasóink írták

 • 6. mj52, 2010. május 12. 21:14
  „Gratulálok a Talmácsi családnak ehhez az önerős!! pályához, aki itt megfordul gyerekként abból , ha nem is lesz mindenkiből bajnok, de az utakon képzettebb közlekedő igen. A Szegediek többségének nem, majd legközelebb meggondolják hová teszik a voksaikat.”
 • 5. mj52, 2010. május 12. 15:32
  „2.samu-az "öngyilkosképzés" az ilyen pályák hiányában az utcán folyik, saját maguk és mindenki más kárára, minden városban kellene hasonló.”
 • 4. kartel 2010. május 07. 10:39
  „IDE KÉREM NEM JÖTT ÉS NEM JÖN SEMMI !!!”
 • 3. suzukirobi 2010. május 07. 09:42
  „a kecskeméti gokart pálya jó dolog
  és ez a pálya is jó dolog
  kár hogy nem Szegeden van”
 • 2. samu 2010. május 07. 08:39
  „Miert kellene Hernadot irigyelni?
  Ezert?
  Nekem ez olyan epuletes dolognak tunik, mint a kecskemeti gokart palya.
  Talmacsit kedvelem, de ez egy "ongylkoskepzo" iskola.”
 • 1. Logaritmus 2010. május 07. 00:25
  „Bohacs es a fideszes csolatok megmondtak, Szegedre ne jojjon "latvanyberuhazas", mert az smafu. Tessek, a motoros palya is latvanyberuhazas, lehet Hernadot irigyelni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Beton: búcsú a finálétól

Szerdai, újabb sikerével a Vasas került a férfi vízilabda OB I döntőjébe. A piros-kékek az összes elődöntőbeli csatájukban legyőzték a Betont. Tovább olvasom