Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szegeden lesz a Dakar-rali indítóshow-ja

Szeged - Átalakul a világ egyik legnépszerűbb, legkalandosabb és legveszélyesebb autóversenye, a Dakar-rali. Az eredmény egy évente három helyszínen zajló tereprali-sorozat, melynek nyitánya a Közép-Európa-rali, első rendezvénye Szegeden lesz.
Ujhelyi István országgyűlési képviselő, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára már egy éve dolgozik azon, hogy Magyarországra csábítsa a Dakar-rali „őrült" mezőnyét. Sokan megijedtek, a terv kútba esésétől tartottak, amikor biztonsági okok, terrorveszély miatt az idei sorozatot lefújták a francia szervezők.

– A mezőny nem hajlandó többet Afrikába menni, ahol szinte semmi sem garantálhatja a pilóták, a navigátorok és a kiszolgáló személyzet, a csapatok biztonságát. – mondta Ujhelyi István. – Ezért a franciák úgy határoztak, megújítják, átalakítják a Dakar-ralit Dakar-szériává, egy három helyszínen zajló sorozattá. A nyitány a Közép-Európa-rali, amely
Gyorsasági motoros futam

A gyorsaságimotoros-világbajnokság Talmácsi Gábor diadalával egyre népszerűbb hazánkban. Ennek a sorozatnak a Magyarországra csábításáról is tárgyal Ujhelyi István, amennyiben márciusig sikerrel zárulnak az egyeztetések, 2010-ben rendezhetjük az első futamot. Ennek is lesz szegedi vonatkozása: spanyolországi tapasztalatai alapján Ujhelyi Csongrád megye székhelyén motoros iskolát akar létrehozni, amelynek nem világbajnokok nevelése lenne az elsődleges feladata. A cél, hogy a gyerekek már fiatalon tanuljanak meg együtt élni, bánni ezzel a technikával, biztonságosan kezeljék a motort.  
április 20-án rajtol Budapestről, három napot Romániában töltenek az autók, motorok és kamionok, a cél a Balatonnál lesz. A sporttörténelmi esemény első rendezvényét Szegeden tartjuk – ehhez ragaszkodtam –, április 17-én nagyszabású indítóshow lesz a Széchenyi téren, ahol több gépjárművet is kiállítunk.

A nagy médiafigyelemre – százötven lap, rádió, televízió tudósít a helyszínről, az Eurosport élő közvetítést sugároz – és szurkolói érdeklődésre számot tartó autóverseny „születését" hivatalosan ma jelentik be; és pillanatnyilag a Közép-Európa-ralin kívül Dél-Amerikában és az Ibériai-félszigeten mérkőzik majd egymással a mezőny. A mostani viadalra 250 versenyző érkezik (köztük a magyar menőkkel, Szalay Balázzsal és Palik Lászlóval), akik a gyorsasági szakaszokat – környezetvédelmi szempontok miatt – zárt katonai lőtereken, a táborfalvin és a Jutas-pusztain teljesítik. Az úgynevezett összekötő szakaszokon a közlekedési szabályok betartásával közutakon halad majd a karaván. A mezőny április 27-én utazik haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozta a Beton vízilabda csapata a kötelezőt Fehérváron

A férfi vízilabda OB I 15. fordulójában annak ellenére, hogy nem sziporkázott az éllovas Szeged… Tovább olvasom