Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Szegedi Judo SE: szájhagyomány és fegyelem

Szeged - Sorozatunkban olyan Csongrád megyei klubokat, csoportokat, korosztályokat mutatunk be, amelyekben az utánpótlás rendkívül fontos. Ilyen például a Szegedi Judo SE, amelynek legfiatalabb korosztályában, a 2005-ben vagy annál később születettek között rengeteg gyerek tanulja a sportág alapjait.
Igen mozgalmas a szegedi SZTE Hattyas sori sportkomplexumában az egyik kétszintes épület minden hétköznapja. Többek között a kick-boxosok, az aikidósok és a dzsúdósok dolgoznak az emeleten, ahova ugyan szűk csigalépcső vezet fel, de ez sem akadályozza meg a gyerekeket és szüleiket, hogy futva érkezzenek a tréningekre.

És ebben a gyerekkavalkádban igen népes csoporttal foglalkozik a Szegedi Judo SE edzője – nem mellékesen a megyehármas IKV-Alsóváros labdarúgócsapatának gólerős támadója –, Polyák Péter: egy pénteki napon például, amikor egymás után következik két korcsoport tréningje, nagyjából negyven gyerek fordul meg a kétszer másfél órás edzésen.

A nagy csapat: az edzők (hátul balról Bürgés Milán, Pfeffer Árpád és Polyák Péter) népes gyereksereggel dolgoznak. Fotó: Karnok Csaba
A nagy csapat: az edzők (hátul balról Bürgés Milán, Pfeffer Árpád és Polyák Péter) népes gyereksereggel dolgoznak. Fotó: Karnok Csaba


– A tíz év alattiakkal foglalkozom, az ennél idősebbek már Neu Lászlóhoz tartoznak. Nekem három csoport jut, míg a felnőtt magyar bajnok Bürgés Milánnál további népes csoport dolgozik. Ha ehhez hozzávesszük Neu 10–12 éveseit, így együtt már országos viszonylatban is jónak mondható ez az adat. Hogyan jönnek a gyerekek? Óvodás- és iskolástársak, szomszédok és sportágbeliek csalják le hozzánk a srácokat, inkább a szájhagyomány a jellemző, de érkeznek toborzó vagy szóróla-
pok után is. Kezdetben heti két edzésük van a 2005-ben vagy annál később születetteknek – mondta Polyák, aki csapatban magyar bajnok volt.

Aki csak egy kicsit is belenéz az edzésbe, sokféle feladatot lát, amit a lurkók önfeledten és fegyelmezetten hajtanak végre.

– A kisgyerekeknél a biztonságos esés, az önfegyelem, az általános koordináció és a sportág alapjainak megismerése a cél. Aki a suliban nem megfelelő magatartású, néhány hét, de inkább hónap alatt megszelídülhet, sőt én kérem is tőlük, hogy a fegyelmezett viselkedés legyen a jellemző rájuk – vélte a szakember. – A versenyeztetés 10 éves kortól indul, utána derül ki, ki milyen szinten tudja, akarja, szeretné folytatni. Amikor elkezdődik ez az időszak, az első évben nincs nagy lemorzsolódás. Eltelik egy-két hónap, és a gyerekek nagyjából hatvan-hetven százaléka megmarad. Az elmúlt években szinte minden versenyről egyéni érmekkel és csapatkupákkal térünk haza, tehát a minőség, az eredményesség is megvan a mennyiség mellett.
A nagy létszám adja a következő felvetést: a megyei cselgáncs jövője biztató.

– Jó irányban indult el a szegedi dzsúdó, de tapasztalataim alapján a megye cselgáncsa is. Sok a gyerek, nagy esély van arra, hogy belőlük egyszer felnőtt bajnok vagy válogatott legyen. Az olimpia is segített nekünk, rajtunk, de ez így van más sportágakban is. A létszám megindult felfelé, a szülők lendületet kaptak, és azt gondolom, ez kitart az olim-
piai ciklus negyedik évéig – jegyezte meg végül a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízilabda: jön a Vasas és az FTC

Szentes - Biztató a szentesi emberhátrányos védekezés Tovább olvasom