Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Szegedi világkupaaranyak

Hat arany-, nyolc ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött a rutinos és fiatal versenyzők alkotta magyar kajakos, kenus válogatott a hétvégi, szegedi gyorsasági világkupán. A hatból három elsőséghez hozzájárultak az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői is, hiszen első lett Kárász Anna, Horváth Alexandra és Vajda Attila.
Jó kis felkészülési verseny volt – nagyjából és röviden így összegezhető a hétvégi, szegedi gyorsasági kajakos, kenus világkupa. A Maty-éri viadal ismét kiszolgálta a sportág iránt érdeklődő, az ország több területéről (például Balatonkeresztúr, Békés, Szederkény) érkező, szombaton az ötezres létszámot is elérő drukkerek igényeit, amelyek főleg éremben voltak mérhetők. A fiatal és rutinos versenyzők alkotta, 65 fős nemzeti csapat tizennyolc érmet szerzett, ebből hat volt az arany, nyolc az ezüst és négy a bronz. Olyan neveket is megtanulhattunk, akik eddig csak az utánpótlásban bizonyítottak, miközben tapsolhattunk azoknak, akiket tavaly Londonban az olimpiai dobogón láthattunk.

Kajak-kenu Világkupa: aranyos szegedi hölgyek. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)
Azt mindenki tudta, hogy a magyar mezőnynek a jövő hétvégi, szintén szegedi első válogató sokkal fontosabb lesz ennél a világkupánál. Munkából érkeztek a sportolók, a frissítés javarészt ezután kezdődik majd – ahogy Vajda Attila is nyilatkozza, nincs pihenő, reggel már edzés várja. Ám azért az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői újra kitettek magukért: a hatból három magyar aranyéremben szerepet vállaltak. Két fiatal, még U23-as korosztályú kajakos, Kárász Anna és Horváth Alexandra 500, illetve 1000 méteren a végül győztes hajó tagja volt, míg a 2008-as olimpiai bajnok Vajda ezúttal ötezren győzött, kedvenc számában, ezer egyesben pedig begyűjtött egy ezüstérmet az olimpiai címvédő Brendelt szorongatva. Sajnos a spint számokban Sík Márton, Horváth Gábor és Bozsik Attila lemaradt a dobogóról, ahogy ezren kajakpárosban Bozsik Gábor és Császár Gergely, illetve a rendkívül fiatal Szabó Gábor, Forgó Christopher kenus duó is.

Az összkép így is pozitív, fől eg azért, mert a magyar csapat az éremtabella élén zárt.

Nyilatkozatok

Vajda Attila (C1 1000 m: 2., C1 5000 m: 1.):
– Az volt a cél, hogy Brendelhez minél közelebb, netán előtte legyek. Ez sikerült, jó verseny volt, és ezt mondta az edzőm, Vécsi Viktor is. Szóval jó az út, amelyen elindultunk. Brendel hozzám képest most jobb formában van, már túlesett egy válogatón, jövő héten túl lesz a másodikon is, míg nekem két hét múlva lesz az első. Van még mit és hová fejlődnünk, hosszú idő van hátra a nemzetközi eseményekig, és még az is lehet, hogy idén elkaphatom. Az biztos, hogy a munkát úgy kell csinálni, ahogy eddig csináltuk. Ötezren mindenképpen nyerni akartam, és ez össze is jött. Az egész verseny irányt mutat, az idei fő viadal az augusztusi vb, addig még van dolgunk bőven. Hiába nyertem tegnap ötezren, ma reggel nyolckor már edzésem van.

Kajak-kenu Világkupa: aranyos szegedi hölgyek
Kárász Anna (K2 500 m: 1.): – Megfordult a fejemben a verseny előtt, hogy nyerhetünk. Próbáltunk egy tökéletesen felépített pályát menni, amelyen minden úgy alakult, ahogy terveztük. Lélekben és technikában is összejött szinte minden. A második válogatón könnyen lehet, hogy ennél erősebb mezőny lesz, de ott is a legjobbat szeretnénk nyújtani. Igyekszünk tanulni, minden eseményt felhasználni a tapasztalatszerzésre, ezért jó, hogy elindulhattunk a világkupán, mert ez az egy hét is sokat csiszolt rajtunk.

Horváth Alexandra (K2 1000 m: 1.): – Akkor vezettünk, amikor kellett: az utolsó öt méteren. Az utolsó szakaszon azt láttam, hogy előttünk van két hajó is, belehúztunk, aztán meg azt vettem észre, hogy mi vagyunk elöl. Nagyon győzni akartam, mert a bátyám éppen a döntő napján ünnepelte a születésnapját.

Kovács László edző: – Úgy tűnik, jól sikerült a felkészülés, bár az előfuta-
mok után nem reménykedtem a két aranyban. A középfutamra, majd a döntőre sok mindent változtattunk, és a harmadik helyre saccoltam Kárászékat, de engem is megleptek az elsőséggel. Az ezer párosban Horváthék is nagyot mentek, főleg úgy, hogy a párja, Hagymási Réka három nappal a futam előtt érettségizett. Örülök a sikereknek, a szegedi közönség pedig olyan volt, amilyennek elképzeltük. A válogató előtt nem sok mindent tudunk a leendő páros ellenfelekről, de az biztos, hogy a hazai válogató nehezebb, mint egy vb-döntő. Másnak nem, de nekünk ez a világkupa is nagy verseny volt.

Kajak-kenu Világkupa: aranyos szegedi hölgyek. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)
A magyarok eredményei

Gyorsasági kajakos, kenus világkupa, Szeged, Maty-ér

A magyarok A döntős eredményei, 500 m, nők, K1: 3. Kozák Danuta, K2: 1. Kárász Anna, Vad Ninetta. K4: 2. Magyarország I. (Szabó Gabriella, Kozák D., Kovács Katalin, Fazekas Krisztina), 9. Magyarország II. (Szabó Petra, Lucz Dóra, Nagy Flóra, Farkasdi Ramóna). C2: 1. Takács Kincső, Lakatos Zsanett. Férfiak, K1: 2. Dombvári Bence. K2: 7. Kugler Attila, Schenk Áron. C1: 3. Vasbányai Henrik, 7. Mike Róbert. C2: 8. Viola Viktor, Bodonyi András, 9. Korisánszky Péter, Korisánszky Dávid.
1000 m, nők, K1: 8. Bara Alexandra. K2: 1. Horváth Alexandra, Hagymási Réka, 2. Szilvásy Nóra, Szabó Petra. Férfiak, K1: 7. Gere Bálint,
9. Szalai Tamás. K2: 1. Kökény Roland, Dombi Rudolf. K4: 2. Magyarország (Kammerer Zoltán, Paumann Dániel, Tóth Dávid, Kulifai Tamás). C1: 2. Vajda Attila, 4. Varga Dávid. C2: 1. Vasbányai H., Mike R., 8. Szabó Gábor, Forgó Christopher. C4: 2. Magyarország I. (Sarudi Pál, Kiss Tamás, Sáfrán Mihály, Vasbányai H.), 3. Magyarország II. (Nagy Péter, Devecseri Ádám, Vass András, Androkity Marcell).
200 m, nők, K1: 5. Vad Ninetta. K2: 7. Tóth Dzsenifer, Hagymási R.,
8. Szabó P., Szilvásy N. C1: 2. Takács K., 4. Lakatos Zs. Férfiak, K1: 4. Tótka Sándor, 5. Dudás Miklós. C1: 5. Lantos Ádám. C2: 4. Nagy P., Lantos Á., 5. Bozsik Attila, Horváth Gábor.
5000 m, férfiak, C1: 1. Vajda A., 2. Kiss T. K1: 5. Noé Milán, 6. Gere B. Nők, K1: 3. Csay Renáta, 5. Bara Alexandra.

Olvasóink írták

 • 1. kreatív 2013. május 13. 21:27
  „Kedves Vélemény-ütköző Társaim!

  Forrás-hiánnyal küzd az oktatás, egészségügy, a szociális terület, stb. stb. .......ÉBREDJETEK MÁR FÖL !
  ....de nagyobb támogatást kap a látvány - és olimpiai kiemelt sportágak haszonélvező holdudvara!!!!!!!
  IGAZSÁGOS EZ???? ( 51 MILLIÁRD forint ÁLLAMI TÁMOGATÁS. + SZPONZORI ADÓLEÍRÁSOK!!!!!= TÖBB SZÁZMILLIÁRD forint!!!! Jól van ez így????!!!!
  Más.: Nézem a "világkupáról, Maty-érről kigördülő sportolók, sportszervezők luxus autóit! Elgondolkodom: Mivel érdemelték ki ők, akik, még egy perc hasznos, polgári munkát nem végeztek???? Mennyivel értékesebbek ők, mint a gyermekeinket életre tanító pedagógusok????? ( Nem látok az ált. isk. dolgozói parkolójában ilyen autókat! ) Hogy van ez????? Ki válaszolja meg kérdéseimet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungerit: pedig nagyon közel volt...

Majdnem sikerült. A női vízilabda OB I döntőjének első mérkőzésén a Hungerit-Szentesi VK majdnem… Tovább olvasom