Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi Vízipóló Suli: örömben mérik a sikert

Az egykori BEK-győztes játékos, Szabó Zoltán tavaly nyár óta a Szegedi Vízipóló Suli szakmai igazgatójaként segíti az utánpótlás-nevelő egyesület munkáját. Az első fél évben elért sikerekről, valamint az SZVPS terveiről beszéltünk a szakemberrel.
Nem vitás, Szeged hazai és nemzetközi mércével is a vízilabda egyik fellegvárának számít, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, szükség van egy erős utánpótlásbázisra. Éppen ezért a már eddig is több tehetséget kinevelő Szegedi Vízipóló Suli szakmai igazgatónak kérte fel Szabó Zoltánt, aki a Tisza-parti uszodában nevelkedett, majd BEK-győztes lett, így garanciát jelent arra, hogy tovább fejlődik a
fiatalok képzése.

– Az első két hónapban azon kellett dolgozni, hogy megalapozzuk a fejlődés egyik komoly lehetőségét, azaz korosztályos csapataink bejussanak a magyar bajnokság felsőházába. Sikerült, de két évig még biztosan nem helyezésben mérjük a sikert. El kell érnünk, hogy a gyerekek örömmel járjanak edzésre, szívből szeressék ezt a sportágat, és az elhivatottság érzése olyan mélyen legyen bennük elültetve, amire lehet építeni. Csak ekkortól lehet konkrét eredményeket elvárni – fogalmazta meg az SZVPS ars poeticáját Szabó Zoltán.

Szabó Zoltánék egyelőre nem helyezésekben gondolkodnak. Fotó: Frank Yvette
Szabó Zoltánék egyelőre nem helyezésekben gondolkodnak. Fotó: Frank Yvette

A szakmai stáb erre a feladatra tökéletesen alkalmas, és az már most látszik, hogy van is miből meríteniük. Az egyesület minden évfolyamában vannak játékosok, akik a hazai szövetség tehetséggondozó programjában részt vesznek, Sikonyavecz János, Török András és Zsigri Bence az utánpótlás-válogatott keret tagja, utóbbi két pólós mellett pedig Godó Norbert, Lakatos Máté, Török Krisztán és Rákos Márk is bemutatkozhatott az élvonalban az A-Híd Szeged együttesében.

– A fejlődésükhöz apró, de nagyon fontos lépéseket teszünk meg. A Némó Úszósuli és a Haász SZUE együttműködésével az úszás helyes technikáját elsajátítva fontos alapokat kapnak a játékosok, akiknek a mentális fejlődésére is figyelünk, sportpszichológushoz járnak. Így látjuk át, hogy egyes fiatalok milyen foglalkozást igényelnek, ami azért fontos, mert a csapatszintű mellett az egyéni képzésre is szeretnénk figyelmet fordítani. Emellett fontos lenne a tanulószoba kialakítása, mert sajnos előfordul, hogy témazáró miatt hagynak ki pár edzést játékosok, amivel a többiek fejlődését hátráltatják. Sokkal jobb, ha a könyvek mellől bármikor a vízbe tudnak ugrani – fogalmazott a szakmai igazgató, aki elárulta: július végén másodszor is megrendezik a Tiszavirág Kupát, amelyen a magyar, a kanadai, az ausztrál és a montenegrói utánpótlás-válogatottak készülnek majd a korosztályos világbajnokságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Militár Iván: szakállal a jó formáért

Harmadik éve a norfolki egyetemi labdarúgócsapat, az Old Dominion Monarchs meghatározó játékosa a szegedi Militár Iván (21). Tovább olvasom