Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szél Friderika a tavalyinál jobb idényben bízik

Szél Friderikának, a Toyota T-max-SZUE úszójának nem úgy sikerült az elmúlt esztendő, mint azt egy évvel ezelőtt elképzelte. Bevallása szerint még többet is edzett, mint korábban, mégsem tudott igazán jó eredményt elérni. A címeres mez is egyre távolabb került.
– Tavalyelőtthöz képest, amikor még a magyar válogatott tagjaként indult a margitszigeti Eb-n, nem igazán sikerült az elmúlt év. Mennyire csalódott?
– Nagyon. Tudtam, hogy érettségire készülve nem lesz egyszerű az iskolapadban és a medencében is jól helyt állni, azonban ennél sokkal jobb eredményre számítottam – mondta Szél Friderika.

– Talán azért is feltűnő ez a visszaesés, mert a riválisok szinte állva hagyták. Gondolok elsősorban Verrasztó Evelynre, aki joggal pályázik a pekingi olimpiai részvételre is. Nem szólhat ebbe bele?
– Elméletileg még van esélyem, hiszen Evelyn sem úszta meg 100 gyorson az A szintet. Azonban ha nekem sikerülne is 100-on a B szintet teljesítenem, akkor is őt vinnék ki. Két B szinteset nem indít egy ország. Egyébként 50 gyorson már teljesítettem a B-t. Reálisan gondolkodva nagyon távol kerültem a válogatottságtól.

– Hogyan értékeli az országos bajnoki szereplését?
– Rosszra minősítem. Százon negyedik vagy ötödik lettem. Nem is tartom számon. Ötven gyorson még a döntőbe se kerültem. Egyetlen bajnoki érmemet, egy bronzot a SZUE 4x100 gyorsváltójának tagjaként szereztem.

A szegedi úszónő messze került a válogatottságtól.
Fotó: Frank Yvette

– Új edzővel készült az elmúlt esztendőben. Ez nem befolyásolhatta az eredményét?
– Nem hiszem. Sokkal több munkát végeztem el, mint korábban. Mellé még intenzívebben is készültem. Egy évvel ezelőtt pedig dél-afrikai edzőtáborban is voltam. Úgy látszik, hogy az érettségi ennyire befolyással volt az úszásra.

– Szó volt egy amerikai egyetemi ösztöndíjról is. Ha jól emlékszem, akkor decemberben kezdődött volna. Az sem jött össze?
– Így igaz. Egy angolvizsgát, ami a feltétele volt az ösztöndíj elnyerésének, már tettem. Ahhoz az egyetemhez, amit megpályáztam, kevés pontot gyűjtöttem. Nem adom fel, hiszen van még lehetőségem, hogy augusztusban is kijuthassak. Tanulom az angolt, emellett ötödéves vagyok a szegedi Széchenyi gimnáziumban.

– Hogyan áll a betegségekkel? Ez is nagyon hátráltatta az elmúlt évben.
– Orrsövényműtéten estem át az ősszel. Egy hónapig beteg voltam, mert nagyon érzékeny az arcüregem, s rendszeresen összeszedtem a légúti megbetegedéseket is. A két ünnep között már lementem az uszodába. Ismerkedtem a vízzel, és a mozgással. Harmadika óta azonban már intenzíven készülök. Nagyon bízom abban, hogy ez az év már jelentősen jobb eredményeket hoz, mint a 2007-es. Abban is reménykedem, hogy az elvégzett és az előttem álló munka meghozza már a gyümölcsét.

Dél-afrikai edzőtábor

Amióta Bán Sándor a ToyotaTmax-SZUE úszóinak a vezetőedzője, a klub egy csoportja Dél-Afrikában edzőtáborozik. A tréner nyolc versenyzővel az idén is eleget tett a dél-afrikai meghívásnak, amelyet nem volt nehéz elintézni, hiszen Bán Sándor leánya vette át édesapja helyét. A SZUE-sok január 25-én érkeznek vissza, s a szokásnak megfelelően a fekete földrészen versenyen tesztelik munkájuk eredményét. Szél Friderika elárulta, azért maradt itthon, mert az első variációban úgy volt, hogy abban az időpontban vizsgázik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lajtos Szandra: kettétört Eb-szereplés

Lajtos Szandra, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője súlyos sérülést szenvedett. Az olimpikon versenyző lába három helyen is eltört, hosszú kényszerpihenő vár rá. Tovább olvasom