Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szél Friderika kondizik, gyorsít

A Szegedi UE sprintere, Szél Friderika élete első felnőtt világversenyére, a 28. úszó Európa-bajnokságra készül. A július 31-i vízbe csobbanásig a formába hozás, a gyorsítás van hátra, amiről két tréner, Kiss Gyula és Bán Sándor gondoskodik.
Szél Friderika számára korán, szinte hajnalban kezdődnek a hétköznapok, 7 órakor már a konditeremben izzad, kínozza magát, majd 8.15-től 10.30-ig az uszodában szeli a kilométereket (4-5000 métert), majd ugyanezt 15.15-től 17.15-ig megismétli a medencében. Nem unatkozik, de ő pontosan így tervezte ezt a nyarat, hiszen 18 évesen élete első felnőtt világversenyére, az budapesti Európa-bajnokságra (50 és 100 m gyorson, 4x100 m vegyes és 4x100 m gyorsváltóban indul) készül. Keményen.

– A jövő héten – amennyire tudom – már nem szerepel a programban kondizás, az utolsó héten pedig egyértelműen a formába hozáson, a gyorsításon lesz a hangsúly. Utóbbi rám is fér... Most fáradt vagyok – péntekre általában mindig teljesen „hulla" leszek –, de úgy érzem jó úton járunk, a kontinensviadalra már megfelelő, jó formában leszek – ígérte Friderika.

Ez nem volt igaz a hónap elején rendezett Budapest Bajnokságra, igaz, azon az erőfelmérőn nem az volt a cél, hogy csúcsokat döntsön, torpedóként szelje a habokat.

– A gyopárosfürdői edzőtáborból érkeztem a Budapest Bajnokságra – magyarázta Frida –, nem voltam túl fitt, ezért elmaradtak a jobb eredmények, idők. De azért nem „vág hanyatt", nem keseredem el, mert ez csupán felkészülés egyik állomásaként szerepelt a naptárban. Egyedül az bánt, hogy 200 gyorson nem tudtam jobbat úszni (2:06.23-mal 5. lett, a szerk.), mert ha sikerül, tagja lehettem volna a 4x200 méteres gyorsváltónak. De így is maradt az eredeti négy szám.

A nyerő hármas?

Kiss Gyula mellett most már Bán Sándor (Risztov Éva korábbi edzője) is foglalkozik Szél Friderikával: – Örülök, hogy hárman dolgozunk együtt – árulta el Frida –, egy kicsit más munkát is végzünk, s biztos vagyok benne, hogy ez az Eb-n kamatozni fog.

Az új margitszigeti létesítményről – melyet Széchy Tamásról neveztek el – még nem szerzett kedvező tapasztalatokat: üres betonplaccok, félkész öltözők, épülő lelátók várták őket. De ez két héttel ezelőtt történt. Azt azonban feltétlenül pozitívumként értékelte, hogy versenykörülmények között próbálhatták ki az Eb-medencét. Legközelebb erre 29-én lesz alkalom, akkor költöznek fel a helyszínre, először, tétért, pedig 31-én csobban vízbe.

A célokról, az esélyekről ezúttal sem nyilatkozott szívesen:
– Az 50 és 100 méter gyorson szeretnék új egyéni, vagyis országos csúcsot úszni. És ezt mindkét számban már délelőtt teljesítenem kell, ha délután eséllyel akarok versenyezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma a Maty-éren megkezdődik az országos evezősbajnokság

Ma kezdődik a 107. országos evezősbajnokság a gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pályán. Már… Tovább olvasom