Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szembe semmit, hátba mindent

Tegnap Szegeden tartott bemutatóedzést Szalai László, a magyar labdarúgó-válogatott másodedzője. A szakemberrel a szövetségi kapitányról, Lothar Matthäusról, a saját és a válogatott jövőjéről is beszélgettünk.
Szalai László hálás, hogy Matthäus mellett dolgozhat. Fotó: Schmidt Andrea
– A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányára, Lothar Matthäusra igazán nem lehet azt mondani, unalmas ember. De milyen is valójában közvetlen közelből? – kérdeztük Szalai Lászlót.

– Egy ízig-vérig profi, legyen szó a pályáról, vagy a magánéletről – jellemezte jelenlegi „főnökét" Szalai. – Mindent tudatosan csinál, a nap huszonnégy órája precízen be van osztva. Azt is mondhatnám, olyan, mint egy német. Egyébként pedig barátságos, jó kedélyű, vidám, aki bárkivel képes megtalálni a közös hangot. A játékosok maximálisan elfogadták, felnéznek rá, igaz, még 44 évesen sem lóg ki, amikor meg kell mutatni a feladatokat. A 150 német válogatottság azért önmagáért beszél.

– Mostanában azért igen sok támadás éri. Hogyan tűri?

– A véleményét mindig nyíltan felvállalja, és sokaknak a szemébe is mondja. Ezt azért hazánkban nehezen viselik, hiszen itthon úgy működik, hogy szembe semmit, hátba meg mindent. De már ő is látja, mire számíthat.

– Érdemes a jövőjével foglalkoznia itt, Magyarországon?

– Ez valószínűleg majd csak a pénteki MLSZ-elnökségi után derül ki, ott ugyanis napirendi pont lesz a kapitánykérdés. Az biztos, hogy Matthäus szeret a magyar válogatottal dolgozni, de azt mindig hangoztatja, nem az ő személye a fontos, hanem a magyar foci. Amikor bírálják, akkor nem szabad elfelejteni, hogy nem ő juttatta ide Magyarországot, annak labdarúgását.

– Sokan bírálják a kapitányt az igencsak bőséges keret és kipróbált játékos miatt. Jogos ez a kritika?

– Először is meg kellett ismernie a magyar mezőnyt. Ebben viszont segítséget nemigen kapott a hazai szakemberektől. Aztán a túrák és a meccsek előtt érdekes lemondások jöttek, így kénytelen volt újakat behívni. Hiába áll például nyolc csatár a rendelkezésére, ha neki védekező középpályás kell. A fejében megvan a huszonötös keret, de amióta, éppen fél éve mellette vagyok, sosem tudott a csapat ugyanabban az összeállításban pályára lépni.

– Mennyire voltak komolyak az érdeklődések iránta a különböző klubcsapatoktól?

– Annyira, hogy igen éles helyzet elé állította őt a görög PAOK és a német Nürnberg is. Kész tervezettel várták, Matthäus pedig meghallgatta őket, és hiába voltak közel a megállapodáshoz, a kapitány egyelőre még vár az MLSZ elnökségének döntésére. Valóban tárgyalt velük, mert neki is gondolnia kell a jövőjére.

– Megint csak a jövő került szóba. Gondoltak-e arra, hogy a szakmai irányítás folytatása esetén érdemes lenne az olaszok ellen tisztesen helytálló U21-es válogatottra építeni?

– Három játékos, Vanczák, Juhász és Huszti rendszeresen szerepet kapott a felnőtteknél, ha ők nem játszanak úgymond vissza, nem biztos, hogy ilyen eredmények születnek az Eb-selejtezőn Olaszország ellen. Természetesen most ez a korosztály következhet, övéké a jövő. Többjük játékosom is volt korábban, így igen jól ismerem őket. Matthäus pedig az a szakember, aki nem csak beszél róla, hanem be is meri tenni a csapatba a legjobb fiatalokat.

– Hogyan látja saját helyzetét?

– Hálával tartozom Matthäusnak, hogy maga mellé vett. És remélem, nem csak a német nyelvtudásom miatt... Ha úgy döntenek, más kell, akkor valószínűleg én is búcsúzom. Ám akkor is boldog leszek, hogy ilyen legenda mellett dolgozhattam.


A párharcokban is lemaradtunk

A szegedi Cs. Tóth Zoltánnal régóta baráti kapcsolatokat ápol Szalai László. Tegnap a Hunyadi téri egykori Dózsa-pályán a Rendőr TE segítségével bonyolították le az egyéni képzést. A két szakember egyébként már Budapesten is készít fel fiatalokat a Német Futball Akadémia (DFA) keretében.
– A mai bemutatót a párharcok oktatásáról és jelentőségéről tartottuk elméletben és gyakorlatban is. Sajnos ebben a tekintetben nagyon el vagyunk maradva a nemzetközi szinttől – vélekedett Szalai. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lajtos Torinóba tart

Lajtos Szandra, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület sportolója a két kvalifikációs Világkupa összesített… Tovább olvasom