Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szentes, a vízilabdaváros

Szentes - Sorozatunkban olyan műhelyeket, utánpótlás-nevelő bázisokat mutatunk be, amelyek esztendők óta kiemelkedő munkát végeznek. A Szentesi VK vízilabdában, a férfi és a női szakágban egyaránt, ezek közé sorolható.
Szentesen a vízilabda több évtizedes múltra tekint vissza, és az utánpótlás nevelésével is már régen elkezdett foglalkozni az egyesület. A munkát a 60-as évek közepén a város későbbi első polgármestere, Rébeli Szabó József kezdte, majd bekapcsolódott Mikó József, Dobossy Lajos és a sokak által csak Rozogaként ismert Horváth László – mondta Pengő László, a Magyar József irányította Szentesi VK elnökségének utánpótlás-felügyelettel megbízott tagja. Ezután következtek olyan szakemberek, mint Ikládi András, Kádár József, Tóth Gyula és Pengő László.

Jelenleg a fiúknál az előkészítő korosztállyal Benedek Tibor, a 2001-ben és később születettekkel Torday Árpád, a 2000-sekkel Bíró Dániel, az 1999-es korosztállyal Pengő László, az 1998-asokkal Kocsis István, a serdülőkkel Vass Sándor, az ifjúságiak pallérozásával pedig Berki András foglalkozik. A lányoknál a kicsiket Győri Eszter edzi, míg a gyerek korosztályt ifj. Tóth Gyula, a serdülőket Oltyán Gyula, az ifjúságiakat pedig – mivel sok az átfedés a felnőtt kerettel – Zantleitner Krisztina. Pillanatnyilag mintegy 150–160 fiatal jár a heti 10 tréningre, ami a téli időszakban a korlátozott vízfelület miatt 6-ra csökken.

Lányok és fiúk együtt a Szentesi VK-ban. Fotó: Vidovics Ferenc
Lányok és fiúk együtt a Szentesi VK-ban. Fotó: Vidovics Ferenc

Az egyesület jó kapcsolatot ápol a város általános és középiskoláival, különösen igaz ez a megállapítás a Horváth Mihály gimnáziumra, amelynek falai között 2009-től sport-, pontosabban vízilabdaosztály működik.

– Megkönnyíti a helyzetünket, hogy edzőink közül négyen, Benedek, Oltyán, Kocsis és Torday egyben testnevelők is, utóbbi kettő a főbázisként szolgáló Horváth Mihály gimnáziumban. Arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy a szakembergárdánk is saját nevelésű, Zantleitner Krisztinát leszámítva korábban mindegyikük a klub játékosa volt – mondta Pengő.

Az eredmények sem maradtak el, az egyesület fiataljai többször végeztek dobogón a különböző korosztályos bajnokságokban. Legutóbb, tavaly Vass Sándor a gyerekcsapattal. De nem a számszerű eredmények a fontosak – fogalmazott Pengő –, hanem az, hogy az utánpótlásból rendszeresen kikerüljenek olyanok, akik az OB I-es felnőtt együttesekben, vagy akár a válogatottakban is megállják a helyüket. Felesleges lenne „névsorolvasásba" kezdeni, a teljesség igénye nélkül említhetjük a legjobbak közül Tóth Lászlót, Kárász Zénót, Pellei Csabát, a nőktől Szamosi Csillát, Rónaszéki Ildikót, Vincze Editet, a Tóth lányokat, Noémit és Gabriellát, a legújabb generációból pedig Gémes Alexát, Miskolczi Kittit, és a felnőtt nemzeti együttesben is magának helyet követelő Kövér-Kis Rékát.

Olvasóink írták

 • 3. Pengemester 2013. február 10. 10:31
  „Ezért lesz jó, ha felépül az új uszoda.
  Utánpótlásnevelés szempontjából pedig tényleg példaértékű ami Szentesen zajlott, ugyanakkor picit elgondolkodtató is, mert volt olyan, amikor a más csapatokban játszó szentesi származású pólósok több gólt lőttek, mint az aktuális csapat. Belegondolt valaki, hogy ha sikerül itt tartani a tehetségeket, milyen eredmények jönnek?”
 • 2. nie 2013. február 09. 12:00
  „Valóban, s ez nagyon jó a városnak, elismerés az edzőknek és sportolóknak. A város lakóinak már kevésbé, mert nehéz, olyan időpontot találni, amikor nyugodtan úszhat valaki, tudom valamit valamiért, de.....”
 • 1. Zotya100 2013. február 08. 17:33
  „Kárász Zénót Tóth Lacival egy sorban említeni? Ne mááár!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Péter is kvalifikál

A Csongrád megyei súlyemelő-bajnokságot rendezik szombaton, az Etelka soron. Nagy Péter gyorsan visszanyerte formáját, favoritként várja a versenyt. Tovább olvasom