Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Szentesen rendet vág a sportrendelet

Egy sportágban csak egy klubot támogat Szentes – erről döntött a város képviselő-testülete. A koncepció új helyzetet teremt: több egyesület akar bizonyítani vízilabdában, futballban is – egyelőre.
A következő elosztásnál új módon támogatja a szentesi önkormányzat a helyi sportot: egy sportágban csak egy egyesület kaphat pénzt. A sportkoncepció és a hozzá kapcsolódó rendelet előkészítőjeként Szűcs Lajos alpolgármester kijelentette: tömörülni kell, de nagyon. Jelenleg 38 különböző klub működik a városban, ez a szám vélhetően a közeljövőben csökkenni fog.

A szabad demokrata Szűcs Lajos szerint Szentes kis város ahhoz, hogy ennyi egyesülete legyen, egy sportág egyetlen szervezetében átláthatóbb, eredményesebb a munka. Egyetért ezzel a sportbizottság elnökeként Rébeli Szabó Tamás. A Fidesz képviselője lapunknak úgy fogalmazott, kevesebb pénzből nagyobb eredményt lehet elérni.

Az önkormányzat évente 40 millió forint feletti összeggel támogatja a helyi egyesületeket, ez a pénz jövőre nem osztódik, hanem koncentrálódik. A támogatást a sportbizottság osztja fel, figyelembe veszi az utánpótlást, a fizető tagok számát, a szövetség által leigazolt versenyzők számát és az elért helyezéseket.

Híre ment ennek, talán éppen emiatt négy futballklubból kettő máris egyesült. A Hszaták és az MTK-val felnőtt magyar bajnoki címet szerzett Némethy László junior klubja már együtt készül. A Farkasok utánpótlás-sportegyesület és a Kinizsi is közeledett egymáshoz. A volt ifi válogatott kapus, Janiga László szerint előny a fiataloknak, ha egy klubban fociznak, hiszen egymás között is versenyeznek a csapatba kerülésért.

A tréner úgy látja, a sportrendelet helyzetbe hozza a Kinizsit is. A megyei első osztályban szereplő klub elnöke már régóta szerette volna az egyesülést elérni. Garai Szabó Imre közölte: a futballszakosztályt feszítő személyi ellentétek miatt nem sikerült eddig. A szorítás lökést adhat az ügynek, a „túlélő" valószínűleg a Kinizsi lesz, hiszen az utánpótlástól a felnőttcsapatig minden korosztályt fel tud mutatni.

A három vízilabdaklub közül a szeniorok vezetője úgy nyilatkozott, nem fognak integrálódni a városi vízilabdaklubhoz, Csendes Tamás szerint az évi ötvenezer forint, melyet támogatásként kaptak, nem éri meg, hogy feladják a függetlenségüket, maradnak önállóak.

Emblematikus sportok

Az évi negyvenmillió hetven százalékát az egyesületek működésére, 10 százalékát diáksportra, ugyanennyit városi rendezvényekre, hat százalékot a szabadidősportra költik Szentesen, négy százalék lesz a tartalék. A bizottság javaslata szerint kiemelten támogatják a vízilabdát, az úszást, a focit, a futsalt, a táncsportot, a cselgáncsot és a karatét. A Pálmások Egyesületének képviselője, Horváth István szerint mindössze két emblematikus sportágat kellene kiemelni – a képviselők később döntenek arról, melyik kettő legyen az.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dekoncentráltság immár száműzve

Weszelovszky László szerint az Újpest és a Barcelona után nincs több dekoncentrált játék. A… Tovább olvasom