Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Szentesi uszoda: minek nevezzelek?

Szépen halad a szentesi új fedett uszoda építése, lassan el kell dönteni, kinek a nevét viselje. Ennek kapcsán megvizsgáltuk, hogy a Csongrád megyei városokban kikről neveztek el sportlétesítményeket.
Minek nevezzelek? Amikor elkészül egy új sportlétesítmény, erre a kérdésre is választ kell adnia az építtetőnek. Az új szentesi fedett uszoda kapcsán megnéztük, hogy a tíz Csongrád megyei városban kiről kapták neveiket a sportpályák, uszodák.

Érdekesség, hogy Szegeden nem gyakorlat, hogy egy korábbi kiválóság nevét vegye fel egy építmény. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. honlapján megtalálhatók a városi üzemeltetésű létesítmények: sem a Városi Sportcsarnok, sem a Városi Sportuszoda, sem a Városi Műjégpálya, sem a Városi Stadion, sem pedig a Kisstadion elnevezésében nem szerepel személynév. Ezeket a köznyelvben másként használják az emberek, gyakoribb az újszegedi sportcsarnok, az újszegedi sportuszoda és a Felső Tisza-parti stadion elnevezés. A magánkézben lévő létesítmények közül például a Szegedi Teke- és Bowlingcentrum és a Squash Club Szabadidőközpont nevében sincs személynév, a Gellért Szabadidőközpont pedig a tulajdonos nevét viseli.

A hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda és Török Sándor Strandfürdő 2009 óta működik ezen a néven. Fotó: Tésik Attila
A hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda és Török Sándor Strandfürdő 2009 óta működik ezen a néven. Fotó: Tésik Attila

Hódmezővásárhelyen a városi stadion és a Hódtói Sportcsarnok mellett már találunk ismert személyekre vonatkozó elnevezéseket: a Balogh Imsi Sportközpont névadója, Balogh Imre, akit mindenki Imsinek ismert, a vásárhelyi kosárlabda atyja volt – a névadást illetően honlapunkon is szavazhattak a vásárhelyiek. A Gyarmati Dezső Sportuszoda és Török Sándor Strandfürdő 2009- ben felavatott elnevezésében két hírességet is találunk: Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnoki vízilabdázó, míg Török Sándor úszó- és vízilabdaedző, a vízilabda vásárhelyi meghonosítója volt.

Sipos Edit emlékére

Az épülő új szentesi fedett uszoda egyre jobban néz ki, napról napra látványos, ahogy épül. A létesítmény elnevezésével kapcsolatban még nincsenek konkrétumok, ám egy tragédia miatt Sipos Edit nevénél talán nem is lehetne jobbat találni. Mint ismert, Sipos Edit a magyar női vízilabda és a Hungerit-Szentesi VK meghatározó alakja volt, világ- és Európa-bajnoki címet nyert a válogatottal. A BEK-győztes, kilencszeres magyar bajnok egykori pólós évek óta rákbetegségben szenvedett, életének 38. évében, augusztusban hunyt el.

Makón két Erdeivel is találkozhatunk. Az Erdei János Sportcsarnokot 2009. május 9-én nevezték el Erdei János makói születésű olimpiai bronzérmes ökölvívóról, míg a futballpálya az Erdei Ferenc téri Sporttelep nevet viseli, ám a térnek nevet adó Erdei nem sportoló volt, hanem makói származású szociológus. Szentesen az új uszoda nevéről kell majd dönteni, a régi Széchenyi-ligeti uszoda néven vált ismertté, ám a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok már egy követendő példa lehet ezen a téren. Papp László kiváló birkózó volt a 30-as években, ő készítette fel a végül aranyérmet szerző Lőrincz Mártont az 1936-os berlini olimpiára. Mórahalmon a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő uszodaként is üzemel, ám Szent Erzsébet természetesen nem sportoló volt, hanem II. András magyar király és Merániai Gertrúd lánya. A salakmotorosoknak helyet adó Béróhögyi Sportközpontot a város egyik alapító családjának feje, Béró János tisztviselő és szőlősgazda előtt tisztelegve nevezték el, míg a Futó-Dobó Lovascentrum és Lovasiskola névadója az egykori mórahalmi nagybirtokos, Dobó István, aki versenylovaival bejárta az ország minden városát.

Csanádpalotán, Csongrádon, Mindszenten és Sándorfalván nem tudunk olyan sportlétesítményről, amely ismert ember nevét viselné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér Roland fantasztikus volt a vb-n

A szegedi X-Treme Tánciskola csapata a közelmúltban a koppenhágai hiphop-, electricboogie- és breaktánc-világbajnokságon szerepelt. Tovább olvasom