Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szépen csillog a Szeviép-ezüst

Érvényesült a papírforma a soproni női kosárlabda Magyar Kupa döntőjében, az MKB-Sopron gárdája hat ponttal legyőzte a Szeviép-Szeged együttesét. A Tisza-parti gárda fantasztikus hajrájával nyílttá és izgalmassá tette a finálét.
MKB Euroleasing Sopron - Szeviép-Szeged 76-70
Magyar Kupa-döntő, Sopron, 2500 néző.
Sopron: NÉMETH 9/6, Károlyi 2, Honti 5/3, Branzova 8, MATOVICS 21. Cserék: Horváth 5/3, CSERNY 17, Gorbunova 6, Eördögh 3. Edző: Székely Norbert.
Szeviép-Szeged: TÖRÖK 6, FÜRÉSZ 16, Mészáros, Tomova 9, Kajdacsi 10. Cserék: VRANCSEVA 10/6, Russai 5, SZLIMÁK 14/6, Izsák. Edző: Peresztegi Nagy Ákos.
Mezőnybeli dobószázalék: 28/55 51%, ill. 26/55 47%. Kétpontos: 24/45 53%, ill. 22/45 49%. Hárompontos: 4/10 40%, 4/10 40%. Büntetők: 16/20 80%, ill. 14/19 74%. Lepattanók: 34, ill. 21. Szerzett labda: 9, ill. 6. Eladott labda: 16, ill. 11. Gólpassz: 15, ill. 10. IBM-pontok: 105, ill. 86.
A Magyar Kupa végeredménye: 1. Sopron, 2. Szeviép-Szeged, 3. Pécs, 4. Diósgyőr.
Az MK-legértékesebb játékosa: Ivana Matovics (Sopron). Legjobb pontszerző: Fürész Emőke (Szeviép-Szeged). Legtöbb lepattanó: Ivana Matovics. Legjobb csapat: Iványi (Pécs), Honti (Sopron), Fürész (Szeviép), Béres (Pécs), Matovics (Sopron).

Csodás vasárnap estével ajándékozta meg a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata a szurkolóit. Ünnepeltek is rendesen az ultrák, az Érdi Zsolt vezette csapat rendesen belemulatott húsvét éjszakájába. A Diósgyőr ellen 71–58-ra megnyert összecsapás hőse Fürész Emőke volt, a válogatott bedobó harminc pontot szerzett, és bizony nélküle elképzelhetetlen lett volna a siker. Az a diadal, ami a szegedi kosárlabda eddigi legnagyobb eredménye.

Az elődöntő

Szeviép-Szeged–Diósgyőr 71–58 (17–16, 18–13, 25–20, 11–9)
Magyar Kupa-elődöntő, Sopron, 1000 néző. Vezette: Papp, Király, Szilas.
Szeviép-Szeged: Török 6/3, FÜRÉSZ 30/15, Mészáros 2, Tomova 16, KAJDACSI 9. Cserék: Vrancseva 4, Russai, Izsák 2, Szlimák 2. Edző: Peresztegi Nagy Ákos.
DKSK: Borecska 14, FODOR 14/6, Kovács 3, Keller 6, Tyler 11/3. Cserék: Sándor, Imbergerová 10, Szávuly, Havasi. Edző: Tapodi Péter.
A másik elődöntőben: MKB-Euroleasing-Sopron–MiZo-Pécs 57–53. Így a döntőt tegnap este a két győztes vívta.

Mi lesz a döntőben? Tették fel többen ezt a kérdést a tegnapi csata előtt. A hazai publikum ki volt már éhezve a sikerre, és a Pécs elődöntőbeli legyőzésével – micsoda meccs volt – megnyílt a lehetőség a Magyar Kupa elhódítására. Zúgott is a „Hajrá, Sopron!" buzdítás. A közönség pedig sportszerűen tapssal köszöntötte a szegedi csapatot, igaz, Mészáros, Fürész, Török, Szlimák és Russai egykor játszott a hűség városában, így ismerték őket. Egy biztos, a szervezők most különösebben nem foglalkoztak a vendégszurkolókkal, az MKB-aréna egyik sarkába szorították be őket. Semmit sem láttak. Vagyis igen: egymás hátát.

Branzova a 10. másodpercben gyorsan beköszönt, majd Honti vágott be egy triplát, majd jött Matovics, 7–0. Mészáros két tuti ziccert rontott közben, és Török is hasonlóan cselekedett. A 3. percben Török révén sikerült először a gyűrűbe találni, 10–0-nál. Ezután végre összekapta magát a Szeviép, igaz, a tízgólos hátrányából nem tudott faragni, 16–6. A két hazai center, Matovics és Branzova nagyon élt. Nem hiába Európa legjobbjai. Sok szépet nem lehetett elmondani az első negyedről. Főként úgy, hogy a szegedi ultrák is eltűntek, hiszen úgy igazán nem sok értelme volt meccset nézni, hogy semmit sem látnak belőle. Centerpontok vezették be a második tíz percet, Russai, Kajdacsi, Cserny és Branzova volt eredményes. Ebben az időszakban nem lehetett panasz a Peresztegi-tanítványok játékára. Csak hát a Sopron jobb csapat. Szlimák két triplája okozott némi örömet, az már kevésbé, hogy a 13. percben 42–22 állt az eredményjelzőn. Ez a húszas különbség megmaradt a félidőre is, Szlimák duplája jelentette az 51–31-es eredményt.

Nyilatkozatok

Domokos Mihály, ügyvezető: – Úgy érzem, méltó módon játszottak a lányok a döntőben, és ez az ezüstérem számunkra nagyon nagy dolog. Örülök annak, hogy sikerült Magyar Kupa-döntőt játszanunk.
Fürész Emőke: – Nagyot játszottunk a második félidőben, kár az elrontott első negyedért, mert akkor bizony akár meglepetést okozhattunk volna. Erre meglett volna minden esélyünk.

Ha nem is úgy, de hasonlóan indult a második negyed, mint az első. Négy szegedi pont, eladott labdák, kihagyott helyzetek: soproni oldalon. Székely Norbert vezetőedző majdnem agyvérzést is kapott a kezdés láttán: 51–35. Sajnos minden esély megvolt, hogy szorosabb legyen az eredmény, azonban Tomova és Kajdacsi is ziccerben hibázott. Ennek ellenére a Sopron közel öt percig nem tudott pontot dobni. Ez nem kis dolog ám az MKB-arénában. Ezután felébredtek a hazaiak, Matovics tarthatatlan volt, a center jóformán mindent bedobott. Ennek ellenére ezt a negyedet négy ponttal megnyerte a Szeviép, 16–12-re. Mi lett volna, ha nem lett volna az a fránya első negyed?

A negyedik tíz percben is minden dicséretet megérdemeltek a szegedi lányok, a 35. percben időt is kért Székely mester, mert 67–53 volt az eredmény, és a Sopron bizony nem játszott jól. De erről a szegediek tehettek leginkább. Vrancseva triplája után 67–56-ra jött fel a Tisza-parti gárda, sajnos erre rögtön jött Németh válasza, majd Vrancseva ismét elsüllyesztett egy triplát, 70–59. És ez nem elég, éppen Vrancseva vezérletével sikerült tíz ponton belülre kapaszkodni, 73–65. Sőt másfél perccel a vége előtt kivédekeztünk egy soproni támadást úgy, hogy lejárt a támadóidejük. Fürész tempója és Tomova büntetője után 73–68 lett.

Micsoda hajrá! A vége soproni örömünnep, 76–70 a vége. A sima meccsből izgalmas kis parti kerekedett, a Szeviép megmutatta, hogy miért jutott be az MK-döntőbe, azok akik ezt kétségbe vonták, azok választ kaptak ezzel a parádés hajrával.

Az éremmel. Fotó: Segesvári Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Kupa döntőjében a Szeviép-Szeged női kosárcsapata

A Szeviép-Szeged női kosárlabda csapata tizenhárom ponttal legyőzte a DKSK Miskolc együttesét a női… Tovább olvasom