Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Szerb edzője lesz a Picknek

Tegnap a sajtó képviselői előtt kétéves szerződést írt alá a Vojvodina jelenlegi edzője, Zoran Kurtes és a Pick Szeged vezetése. A szerb csapatokkal három bajnoki (Partizán és Vojvodina) és három kupagyőzelmet (Sintelon és Vojvodina) arató szakember a Dunaferr női együtteséhez távozó Kovács Péter helyét veszi át július elsejétől.
Zoran Kurtes (balról) és Lele Ambrus kézfogása. Fotó: Karnok Csaba
– A jobb anyagi kondíció miatt fogadta el a Pick Szeged ajánlatát? – kérdeztük tegnap a 41 éves szakembertől a szerződéskötés után.

– Elhanyagolható az a jövedelemkülönbség, amit a mostani, illetve a jövendőbeli klubomtól kapok. Elárulom, hogy az egyik legjobban fizetett kézilabdaedző voltam Szerbia-Montenegróban is. Tehát nem a pénz motivált.

– Akkor miért váltott?
– Tetszett a Pick Szeged vezetésének ambíciója. Hazámban megfordultam négy csapatnál, nyertem bajnokságot és kupát. Kijutottunk a nemzetközi porondra is. A Sintelonnal 2000-ben, a Partizánnal egy évvel később KEK-elődöntőig jutottunk. Voltam szövetségi kapitány és a válogatott edzője. De én a leendő csapatomban sok lehetőséget látok. Tetszik a körülmény, a vezetés hozzáállása.

– Gondolom, az is motiválta, hogy hat szerb játékosa van a Picknek.

– Nem egészen. Nekem mindegy, hogy milyen nemzetiségűek, csak egyet akarjanak: a győzelmet. Természetesen a hazám fiaival könnyebben értek szót. Egyébként valamennyiüket jól ismerem, hiszen vagy klubcsapatnál, vagy a válogatottban dolgoztunk együtt.

Az agilitás döntött

Éjszakába nyúló elnökségi ülésen egyhangúlag Zoran Kurtes 2008. június 30-áig szóló szerződtetése mellett döntött a vezetése – mondta Ujhelyi István elnök. Lele Ambrus ügyvezető elnök pedig azzal egészítette ki a bejelentést, hogy az utolsó pillanatig két szakember neve szerepelt. A Dunaferr női csapatától távozó, nagy tapasztalatú, higgadt Kiss Szilárdé. Valamint a fiatal, lendületes és sikerre éhes Zoran Kurtesé. A külföldön is bizonyítani akaró edző mellé tették le a voksukat.

– Milyen nyelven kommunikál a nem szerb játékosokkal?

– Addig, amíg nem tanulok meg magyarul, nagyon igyekszem majd, Matics, Krivokapics és természetesen Dobozi Iván technikai vezető segítségére szorulok. Mivel Újvidéken élek, s rengeteg magyar barátom van, ezért már most megpróbálom az alapokat elsajátítani.

– Az a hír járta, hogy a jelenlegi Pick-játékosok közül volt olyan, akivel a válogatottban nem volt felhőtlen a kapcsolata.

– Kibékíthetetlen ellentétem senkivel sem volt eddig. A szerb mentalitás olyan, hogy mindenki megpróbálja az akaratát ráerőltetni a másikra. Én azonban ezt nem engedtem, s nem engedem sehol sem.

– Azt tartják, hogy azok a csapatok, amelyeknél megfordult, jó védekezésükről voltak híresek. Ez a célja Szegeden is?

– Szeretem a jól védekező játékosokat, és nagyon fontosnak tartom a védekezést is. A győzelemhez azonban gólok kellenek, ezért a támadás hatékonyságának erősítését is éppen olyan fontos feladatnak tartom.

– A család követi?

– Egyelőre nem, de szó lehet arról, hogy később ők is velem tartanak.


Névjegy

Neve: Zoran Kurtes
Nemzetisége: szerb
Életkora: 41 év
Családi állapota: nős, két fiúgyermek (12, ill. 7 éves)
Csapatok, amelyekben edzőként dolgozott: Jugovic Kac, Sintelon, Partizan
Beograd, Vojvodina.
A válogatottnál betöltött tisztsége: 1999–2002 másodedző, 2003-ban szövetségi kapitány.
Eredményei: bajnoki cím a Partizan Beograddal és a Vojvodinával. Kupagyőzelem a Sintelonnal és a Vojvodinával. 2000-ben KEK-elődöntő a Sintelonnal és 2001-ben a Partizánnal. Világbajnoki bronzérem 1999-ben Zsivkovics, 2001-ben Pokrajac szövetségi kapitány segítőjeként. 2003-ban szövetségi kapitányként vb 8. hely. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A triplázás küszöbén

Ma útnak indult a romániai Vajdahunyadra a Ferroép-Szeged férfi tekecsapata. Az immár hatszoros… Tovább olvasom