Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Szerencselovag nem kell

Szeged - Rövid előadást tartott a sporttámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény igénybevételéről a szegedi városházán Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sport Intézet megbízott főigazgatója. A változásokról beszélt, emellett azt mondja, a vállalkozások megkedvelik majd ezt a lehetőséget.
– A gazdasági társaságok nyereségadójából történő finanszírozásra, a sporttámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény igénybevételére tavaly szeptember óta van lehetőség. Rövid idő telt el, a rendszer elindult, működik, mégis már változtattak rajta. Miért?
– Az elmúlt fél év alapján feldolgoztuk több terület észrevételeit: egyrészt azokat a tapasztalatokat, amelyek a szövetségektől, a sportszervezetektől érkeztek, másrészt azokat a jogszabályváltozások miatt bekövetkezett, formai és technikai módosításokat, amelyeket muszáj és kötelező volt átvezetni, harmadrészt pedig egységesítettük, egyszerűsítettük és átláthatóvá tettük a pályázati rendszert, illetve az új finanszírozási rendszer gyermekhibáit igyekeztük kiküszöbölni.

Bardóczy Gábor szerint nem kell félni az új támogatói megoldástól. Fotó: DM/DV
Bardóczy Gábor szerint nem kell félni az új támogatói megoldástól. Fotó: DM/DV
– Az előadáson több számadat is elhangzott, mit jelentenek ezek a hétköznapi ember, jelen esetben a sportolók, a klubok nyelvén?
– Az öt látványsportág, illetve a hatodik kedvezményezett, a Magyar Olimpiai Bizottság részéről 95 milliárd forint igény érkezett, azaz ekkora összegben szeretnének fejleszteni, programokat megvalósítani az egyesületek ebben a bajnoki szezonban. A szövetségek, illetve a Nemzeti Sportintézet a sportfejlesztési programok megvizsgálása után úgy döntött, hogy ebből a 95-ből 40 milliárd forint a valós igény, amelyből 30,4 milliárd forint összegben 2011. december 31-éig kiállították a támogatási igazolásokat, azaz ekkora tétel már lehívható lett volna az egyesületek részére, ha találnak hozzá támogatókat. Az összeg nagy részére, 24 milliárd forintra megvolt a háttér, a szponzori akarat.

– Ez jó arány?
– Véleményem szerint igen. Az első körben olyan szerencselovagok, olyan vad ötletek jelentek meg, amelyek nagy mértékben megnövelték egyes sportágak büdzséjét. Ezeket felülvizsgálták, majd kimutatták, a kért összegek töredékéért is megvalósíthatók ugyanazok a programok, létesítményberuházások. Mertek nagyot álmodni az emberek, aztán azonban visszatértek a realitások talajára, és rájöttek, megy ez normálisan is, nem kell a szerencselovagokra hallgatni.

Változások.
A Nemzeti Sport Intézet megbízott főigazgatója, Bardóczy Gábor előadásából kiderült, több helyen is változott a társasági adókedvezmény látvány-csapatsportágakra (labdarúgás, kézilabda, vízilabda, jégkorong, kosárlabda) vonatkozó jogszabálya, adatlapja, időrendje. Nézzünk néhány módosítást: – szigorodott a sportingatlan fogalma, – hivatásos sportszervezet is ugyanúgy pályázhat, mint amatőr, – állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság is lehet támogató, – a klubnak minimum két éve működnie kell, – a közreműködői díjak 3-ról 2 százalékra csökkentek, – az adatlapok immár egységes dokumentumok, – az ellenőrző hatóság március 1-jén megkezdte működését, – az elszámolás szakmai és pénzügyi, – az éppen zajló szezon elszámolási időszakának határideje: június 30. 
– Kedvelik-e a vállalkozások ezt a fajta támogatói megoldást?
– Eleinte féltek tőle. A filmiparban már hét éve működik a hasonló rendszer, igaz, más a felelősségi szint, hiszen a támogatást nyújtó vállalat is felelős a kitűzött célok megvalósításáért. A sportkonstrukcióban viszont nincs ilyen. Más irányú tapasztalatok alapján féltek tőle, de lassan azért rájöttek a vállalkozások, hogy nemcsak adókedvezményt kapnak, hanem a következő évben az adóalapban jóváírható a támogatói összeg. Talán éppen emiatt reméljük, hogy megkedvelik, és sorban állnak majd a társasági adóból levonható sporttámogatások felhasználásáért.

– Az állam elégedett?
– Az állam sosem az, ha adóösszegek esnek ki a kasszából, jelen esetben ez nagyjából 14 milliárd forint. A sport szempontjából viszont elégedettek lehetünk, hogy ekkora összegű fejlesztés valósulhat meg a bajnoki évadban.

– Eleget tud-e segíteni a MOB a nem látványsportágaknak?
– A MOB-nak is lehetősége van olyan kérelmek benyújtására, amely nem az öt csapat-látványsportágat érinti. Ilyen például az edzők ösztöndíja vagy a kollégák bére. A Gerevich-ösztöndíj esetében az öt sportág szövetsége és a MOB megegyezésén múlik, hogyan csoportosítják át az összegeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza Volán, a százados

Fennállásának 100. NB III-as mérkőzését játssza a hétvégén a Tisza Volán SC felnőtt labdarúgócsapata. Tovább olvasom